Μάθετε για τις εκπληκτικές ιδιότητες του εκουιζέτου

Μία από τις κύριες ιδιότητες του εκουιζέτου είναι η ικανότητά του να καταπολεμά την κατακράτηση υγρών. Επίσης περιέχει πυρίτιο, που είναι πολύ υγιεινό για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
Μάθετε για τις εκπληκτικές ιδιότητες του εκουιζέτου
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου, 2019

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του εκουιζέτου, ενός φαρμακευτικού φυτού που ωφελεί πολύ την υγεία. Μπορείτε να το καταναλώνετε όποτε πρέπει να αντιμετωπίσετε κάποια πάθηση ή ως συμπλήρωμα για να εξασφαλίσετε στο σώμα σας άφθονα μεταλλικά στοιχεία.

Εκουιζέτο

Το εκουιζέτο (Equisetum arvense) παίρνει την ονομασία του από τη χαρακτηριστική του εμφάνιση. Μπορείτε να βρείτε το φυτό αυτό κοντά σε μέρη με νερό, αφού χρειάζεται πολλή υγρασία.

Είναι συνηθισμένο σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Μπορείτε να το βρείτε και να το μαζέψετε εύκολα.

Ιδιότητες του εκουιζέτου - Κλωνάρια εκουιζέτου

Ο βλαστός του εκουιζέτου χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία για την αντιμετώπιση πολλών διαταραχών. Ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, πυρίτιο, κάλιο, μαγνήσιο, σαπονοσίδες, φλαβονοειδή και τανίνες.

Ωστόσο η κυριότερη από τις ιδιότητες του εκουιζέτου είναι η διουρητική του ιδιότητα.

Όταν χρησιμοποιούμε άλλες θεραπείες ή φάρμακα για τον ίδιο σκοπό, συχνά διατρέχουμε τον κίνδυνο της μεγάλης απώλειας μεταλλικών στοιχείων μέσω των ούρων. Όμως το εκουιζέτο αντισταθμίζει αυτή την απώλεια επειδή παράλληλα εξασφαλίζει άφθονα μεταλλικά στοιχεία.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του εκουιζέτου

Θεραπευτικές συνταγές

Ιδιότητες του εκουιζέτου - Εκουιζέτο, πόνος στο στομάχι και αιμορραγία

Γενικά το εκουιζέτο ξεχωρίζει για τις παρακάτω θεραπευτικές του ωφέλειες:

 • Η διουρητική δράση του το καθιστά μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση του οιδήματος και την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. Πρόκειται για ένα επακόλουθο της περιεκτικότητάς του σε κάλιο και φλαβονοειδή. Μάλιστα, τα συστατικά αυτά συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής σύμφωνα και με τον Δρ. Carsten Gründemann.
 • Το εκουιζέτο έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή. Έτσι, συνεισφέρει στην καταπολέμηση της κυτταρικής γήρανσης, η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, τόσο εξωτερικά όσο και στα όργανά μας.
 • Τα μεταλλικά στοιχεία που εξασφαλίζει το εκουιζέτο μας ωφελούν πολύ αν αισθανόμαστε κόπωση ή αν βρισκόμαστε σε ανάρρωση ή αποκατάσταση, καθιστώντας το εκουιζέτο μια εξαιρετική επιλογή για τους αθλητές.
 • Το εκουιζέτο είναι εξαιρετικό για την επούλωση πληγών. Επιπλέον βελτιώνει και επιταχύνει την ανάρρωση από κατάγματα και διαστρέμματα.
 • Επίσης, μειώνει το ουρικό οξύ και προλαμβάνει τις κρίσεις ποδάγρας.
 • Προλαμβάνει τις νόσους του ουροποιητικού συστήματος, όπως την κυστίτιδα ή τις πέτρες στα νεφρά.

Επιπλέον, το φυτό αυτό έχει και μερικές άλλες όχι και τόσο γνωστές ιδιότητες, όπως:

 • Έχει αντισηπτική δράση.
 • Σταματάει τη διάρροια σε περιπτώσεις δυσπεψίας, γαστρεντερίτιδας ή άλλων ιώσεων.
 • Προλαμβάνει τη σιδηροπενική αναιμία.
 • Αντιμετωπίζει διάφορα στοματικά προβλήματα, όπως την ουλίτιδα ή τα στοματικά έλκη.
 • Μειώνει τις αιμορραγίες, τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές, κάτι που είναι καλό να λαμβάνουν υπόψη τους οι γυναίκες κατά την εμμηνορρυσία.
 • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή.
 • Καταπολεμά τις μυκητιάσεις του δέρματος.

Θεραπείες ομορφιάς

Ιδιότητες του εκουιζέτου - Εκουιζέτο και μαλλιά

Το εκουιζέτο αποτελεί ένα φημισμένο συστατικό για θεραπείες ομορφιάς, είτε το καταναλώνετε είτε το εφαρμόζετε στο σώμα σας. Μερικά προϊόντα ομορφιάς περιέχουν εκχύλισμα εκουιζέτου λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του:

 • Δέρμα: το έγχυμα ή το εκχύλισμα εκουιζέτου αποτελεί μια καλή τονωτική λοσιόν προσώπου που ενισχύει τη δομή του δέρματος για πρόληψη των ρυτίδων. Επιπλέον εξασφαλίζει μεγάλη ελαστικότητα στο δέρμα και προλαμβάνει την εμφάνιση ραγάδων.
 • Μαλλιά: η χρήση του στα μαλλιά είναι πολύ ωφέλιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τριχόπτωση, το πρόωρο γκριζάρισμα, η ψαλίδα ή η πιτυρίδα. Επίσης η κατανάλωση εκουιζέτου δυναμώνει τα μαλλιά.
 • Νύχια: όταν τα νύχια είναι αδύναμα και σπάνε εύκολα, το εκουιζέτο τα βοηθάει να δυναμώσουν.

Πώς χρησιμοποιείται το εκουιζέτο;

Περιέργως, κατά την αρχαιότητα οι βλαστοί του εκουιζέτου τρώγονταν όπως τα σπαράγγια. Σήμερα οι βλαστοί του εκουιζέτου καταναλώνονται την άνοιξη σε μερικές ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία.

Ωστόσο το εκουιζέτο συνήθως χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς με τους παρακάτω τρόπους:

 • Με τη μορφή εγχύματος.
 • Ως συμπλήρωμα: εκχύλισμα, κάψουλες ή ταμπλέτες.
 • Ως κατάπλασμα.
 • Για σωματικά λουτρά.

Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε το εκουιζέτο για μεγάλες χρονικές περιόδους, αλλά το πολύ για τρεις με τέσσερις εβδομάδες κάνοντας παύσεις.

Μπορείτε επίσης να το καταναλώσετε εγκαίρως για να καταπολεμήσετε κάποια οξεία διαταραχή, όπως ένα οίδημα, ή την κόπωση. Από την άλλη τώρα που γνωρίζετε τις ιδιότητες του εκουιζέτου, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν πρέπει να το καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε περιπτώσεις γαστρίτιδας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mimica-Dukic, N., Simin, N., Cvejic, J., Jovin, E., Orcic, D., & Bozin, B. (2008). Phenolic compounds in field horsetail (Equisetum arvense L.) as natural antioxidants. Molecules, 13(7), 1455-1464.
 • Nagai, T., Myoda, T., & Nagashima, T. (2005). Antioxidative activities of water extract and ethanol extract from field horsetail (tsukushi) Equisetum arvense L. Food chemistry, 91(3), 389-394.
 • Williams, E. D. (1979). Studies on the depth distribution and on the germination and growth of Equisetum arvense L (field horsetail) from tubers. Weed Research, 19(1), 25-32.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.