Νόσος Αλτσχάιμερ και αλλαγές στα μοτίβα ύπνου

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια συχνή πάθηση η οποία προκαλεί άνοια. Παρότι η άνοια είναι το πιο γνωστό σύμπτωμά της, μπορεί να προκαλέσει και αλλαγές στα μοτίβα ύπνου των ασθενών.
Νόσος Αλτσχάιμερ και αλλαγές στα μοτίβα ύπνου
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η κύρια αιτία άνοιας. Ανάμεσα στα συμπτώματά της όμως είναι και οι αλλαγές στα μοτίβα ύπνου. Γενικά, τα διάφορα στάδια της ασθένειας προκαλούν διαταραχές ύπνου και επηρεάζουν την ποιότητά του.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσουμε για τις πιο συχνές αλλαγές στον ύπνο για τα άτομα που υποφέρουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ;

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία πρόκλησης άνοιας σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από αυτή. Επιπλέον, καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, εκτιμάται ότι οι περιπτώσεις θα αυξηθούν κατά πολύ τα επόμενα χρόνια.

Εξ’ ορισμού, προκαλεί τον εκφυλισμό της γνωστικής λειτουργίας ο οποίος επηρεάζει τη φυσιολογική ζωή του ατόμου, σε προσωπικό, κοινωνικό, και εργασιακό επίπεδο. Σε αυτή την πάθηση, τα αποθέματα πρωτεϊνών σχηματίζονται μέσα και γύρω από τους νευρώνες, τα κύτταρα νεκρώνουν και η επικοινωνία των νευρώνων είναι δυσλειτουργική.

Κλινικά, η ασθένεια προκαλεί απώλεια μνήμης. Αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα, και για καλό λόγο, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένα από τα συμπτώματα που συνοδεύουν την απώλεια μνήμης είναι οι αλλαγές στην ομιλία και τη συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να υπονοεί και απώλεια ύπνου.

Άνδρας λυπημένος
Η νόσος Αλτσχάιμερ αλλοιώνει τη μνήμη, την ομιλία, και τη συμπεριφορά των ασθενών.

Αλλαγές στα μοτίβα ύπνου στη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι διαταραχές ύπνου εξελίσσονται μαζί με την ασθένεια. Ωστόσο, ο τύπος των αλλαγών και οι επιπτώσεις τους στον ασθενή έχουν να κάνουν με τον κάθε άνθρωπο και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ασθένεια.

Οι αλλαγές στα μοτίβα ύπνου στη νόσο Αλτσχάιμερ μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικούς τύπους:

  • Αλλαγές στη δομή του ύπνου: Αυτές έχουν να κάνουν με τις φάσεις του ύπνου. Στα άτομα με Αλτσχάιμερ, μειώνονται οι φάσεις του βαθύ ύπνου. Οι μικρο-αφυπνίσεις και οι αφυπνίσεις αυξάνονται. Επίσης, μειώνονται οι φάσεις ύπνου REM, ενώ αυξάνονται οι φάσεις μη REM ύπνου.
  • Αλλαγές στην αναπνοή: Εδώ ίσως υπάρχει ροχαλητό, υπόπνοια, και αποφρακτική άπνοια/υπόπνοια ύπνου. Έχει φανεί ότι ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη νόσο πάσχουν κατά πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτές τις παθήσεις από άλλα άτομα. Οι ερευνητές θα πρέπει να τις μελετήσουν ξεχωριστά καθώς η αντιμετώπισή τους είναι διαφορετική και θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της νόσου.
  • Σύνδρομο του ανήσυχου ποδιού: Αυτό συμβαίνει όταν το άτομο πρέπει να κουνά τα πόδια του συνεχώς ή περιστασιακά όταν πάει για ύπνο. Επιπλέον, μπορεί να συνοδεύεται από εφιάλτες.

Αλλαγές στα μοτίβα ύπνου

Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί μια αλλαγή στον βιολογικό ρυθμόΑυτή εξελίσσεται παράλληλα με την ασθένεια και γίνεται πιο παρατηρήσιμη όσο προχωρά η ασθένεια.

Το γεγονός είναι ότι ο βιολογικός σας ρυθμός αλλάζει προκαλώντας υπνηλία μέσα στην ημέρα. Οι ασθενείς ίσως χρειαστεί να κοιμούνται για λίγο μέσα στην ημέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολη η διατήρηση μιας συζήτησης και η φυσιολογική συναναστροφή με άλλους ανθρώπους.

Επιπροσθέτως, αυτή η υπνηλία και ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να μειώσουν την επιθυμία για ύπνο τη νύχτα. Κάτι τέτοιο θα σας κάνει να ξυπνάτε περισσότερο, να είστε ανήσυχοι, και να περπατάτε μέσα στο σπίτι.

Ηλικιωμένη γυναίκα ξαπλωμένη
Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ υποφέρουν από υπνηλία μέσα στην ημέρα και κοιμούνται συχνά.

Το σύνδρομο του ηλιοβασιλέματος στη νόσο Αλτσχάιμερ

Μία συγκεκριμένη αλλαγή στον βιολογικό ρυθμό είναι το σύνδρομο του ηλιοβασιλέματος. Σε αυτό οι ασθενείς με άνοια αρχίζουν να υποφέρουν από χειρότερα συμπτώματα προς το τέλος της ημέρα, ειδικά στη συμπεριφορά τους. Η ανησυχία τους και η αναστάτωσή τους ίσως αυξηθούν.

Πέραν από την ανησυχία και τη νευρικότητα, ίσως υποφέρουν από παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, ανεξήγητο φόβο, ή ακόμη και επεισόδια θυμού. Έως το 20% των ασθενών με άνοια έχουν επεισόδια αυτού του συνδρόμου.

Τι να κάνετε για τον ύπνο

Παρότι είναι το πιο γνωστό σύμπτωμα της νόσου, το Αλτσχάιμερ δεν επιφέρει μόνο απώλεια μνήμης. Πολλά συμπτώματα συνοδεύουν τη διαταραχή, και εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή. Όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε άτομο να λάβει σωστή διάγνωση, να κάνει τις εξετάσεις του, και ν’ αναφέρει στον γιατρό του όλα τα συμπτώματα που βιώνει.

Για κάθε περίπτωση, ένας ειδικός θα πρέπει να είναι εκείνος που θα αποφασίσει την καλύτερη θεραπεία. Γι’ αυτή την ασθένεια ίσως χρειαστεί να προσαρμόσει τη θεραπεία αρκετές φορές για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Carvalho DZ, St Louis EK, Knopman DS, Boeve BF, Lowe VJ, Roberts RO, et al. Association of excessive daytime sleepiness with longitudinal β-Amyloid accumulation in elderly persons without dementia. JAMA Neurol. 2018 Jun 1;75(6):672–80.
  • Alzheimer y sueño – Adsalutem Institute [Internet]. [cited 2020 Mar 10]. Available from: http://www.adsalutem.institute/salud-y-sueno/alzheimer-y-sueno/
  • Mander BA, Winer JR, Walker MP. Sleep and Human Aging. Vol. 94, Neuron. Cell Press; 2017. p. 19–36.
  • Custodio N. Alteraciones del sueño, envejecimiento anormal y enfermedad de Alzheimer. Rev Neuropsiquiatr [Internet]. 2017 Dec 21 [cited 2020 Mar 10];80(4):223. Available from: http://www.upch.edu.pe/vrinve/dugic/revistas/index.php/RNP/article/view/3236
  • Trastornos del sueño en el anciano y en las demencias [Internet]. [cited 2020 Mar 10]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272007000200014&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Niu, Hao, et al. “Prevalencia e incidencia de la enfermedad de Alzheimer en Europa: metaanálisis.” Neurología 32.8 (2017): 523-532.
  • Echávarri, C., and M. E. Erro. “Trastornos del sueño en el anciano y en las demencias.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 30. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2007.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.