Ο καλός ύπνος μπορεί να αποτρέψει την εγκεφαλική νόσο

Μια προηγμένη μελέτη στη Βαρκελώνη έδειξε ότι ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την πρόληψη εγκεφαλικών παθήσεων. Πολλές έρευνες τελευταία καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα.
Ο καλός ύπνος μπορεί να αποτρέψει την εγκεφαλική νόσο
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Πόσο σημαντικός είναι ο καλός ύπνος; Στις 19 Φεβρουαρίου 2020, το επιστημονικό περιοδικό Plos One κυκλοφόρησε μια νέα μελέτη σχετικά με τη σημασία του καλού ποιοτικού ύπνου. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, υπάρχουν στοιχεία ότι ο επαρκής καλός ύπνος μπορεί να αποτρέψει τις εγκεφαλικές παθήσεις.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του προγράμματος Brain Health Initiative (BBHI) της Βαρκελώνης, που χρηματοδοτήθηκε από το Institut Guttmann και το La Caixa, στη Βαρκελώνη (Ισπανία). Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω διαδικτυακών ερωτηματολογίων, μεταξύ εθελοντών από 40 έως και 65 ετών που δεν είχαν πρόβλημα υγείας.

Συνολικά, ακολούθησαν τα πρότυπα ύπνου 4.500 ατόμων για ένα χρόνο. Έτσι, διαπίστωσαν ότι ένας ποιοτικός και καλός ύπνος είναι καθοριστικός για τη μείωση του κινδύνου από νευρολογικές ή νευροψυχιατρικές παθήσεις. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτές οι ασθένειες αλλάζουν τον κανονικό ύπνο.

Η μελέτη

Η έρευνα σχετικά με τον ποιοτικό ύπνο και τις επιπτώσεις του στις ασθένειες του εγκεφάλου ξεκίνησε το 2017 με 4500 εθελοντές. Από αυτούς, οι 2353 συνέχισαν να παρέχουν δεδομένα για ένα ολόκληρο έτος. Μεταξύ των τελευταίων, 73 είχαν διαγνωστεί στο τέλος με νέες νευρολογικές και νευροψυχιατρικές παθήσεις.

Ο επιστημονικός διευθυντής της έρευνας, Δρ. Álvaro Pascual-Leone, τόνισε τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής στην τελική του έκθεση. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει επειδή η χαμηλή σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον ύπνο.

Ομοίως, ο Δρ. Gabriele Cattaneo, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, επεσήμανε ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνται καλά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης μια σχέση μεταξύ κακής ποιότητας ύπνου και της παρουσίας άλλων ασθενειών – όπως η ηπατίτιδα και η υπέρταση.

γυναίκα που δεν κοιμάται

Καλός ύπνος- καθοριστικός παράγοντας

Ας είμαστε σαφείς ότι η έρευνα του BBHI δεν είναι η πρώτη που μιλά για τη σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και της πρόληψης των εγκεφαλικών παθήσεων. Τον Απρίλιο του 2019, οι ειδικοί που συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Συνέδριο XXVII της Ισπανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών δήλωσαν κάτι παρόμοιο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, οι ειδικοί συζήτησαν την ποιότητα ύπνου και τη σχέση ανάπαυσης και εγκεφάλου. Δήλωσαν στα συμπεράσματά τους ότι υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία. Δηλαδή, θα μπορούσε να υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ διαταραχών ύπνου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Μεταξύ αυτών των παθολογιών, το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ είναι τα πιο συνηθισμένα.

Ομοίως, επιβεβαίωσαν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, προβλήματα ύπνου εμφανίζονται χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας. Επομένως, οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν τον παράγοντα ως προειδοποιητικό σήμα.

Με τη σειρά τους, τα άτομα με εγκεφαλικές καταστάσεις επιδεινώνονται ταχύτερα εάν έχουν επίσης διαταραχές του ύπνου. Τουλάχιστον σύμφωνα με την Dr. Sandra Giménez Badia, κλινική νευροφυσιολόγος στο Νοσοκομείο de la Santa Creu και Sant Pau της Βαρκελώνης. Παρείχε σημαντικές πληροφορίες λέγοντας ότι έως και το 70% αυτών που πάσχουν από κάποιο είδος άνοιας έχουν επίσης πρόβλημα ύπνου.

ηλικιωμένος δεν θυμάται
Οι παθήσεις του Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ έχουν να κάνουν με τις διαταραχές του ύπνου.

Ο καλός ύπνος και η νόσος του Αλτσχάιμερ

Το Ίδρυμα Pasqual Maragall, που ειδικεύεται στην έρευνα του Αλτσχάιμερ, δημοσίευσε μια μελέτη στο περιοδικό Alzheimer’s Research & Therapy. Δείχνει ότι, μετά από ανάλυση 1.638 ατόμων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν διαταραχές ύπνου παρουσίασαν χαμηλότερο όγκο στις περιοχές του εγκεφάλου του προκατονίου ή του οπίσθιου φλοιού προσαγωγίου.

Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου συμμετέχουν σε διαδικασίες όπως η μνήμη και η πνευματική απόδοση. Επίσης, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια φθοράς, κυρίως στα πρώτα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ομοίως, βρήκαν επίσης αλλαγές στη λευκή ύλη του εγκεφάλου. Επιπλέον, υπήρχαν ισχυρότερες επιπτώσεις της αϋπνίας στους φορείς της γενετικής παραλλαγής APOE-ε4. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της αϋπνίας και του κινδύνου του Αλτσχάιμερ. Παρόλο που οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη γνωστές, η σχέση είναι υπό μελέτη.

Τέλος, ένα άτομο με χαμηλή ποιότητα ύπνου είναι επιρρεπές σε διάφορα προβλήματα υγείας. Μην αγνοείτε λοιπόν την αϋπνία, τη διακοπή του ύπνου και όλες τις μορφές ανεπαρκούς ανάπαυσης. Αυτό συμβαίνει επειδή οποιαδήποτε από αυτές τις προϋποθέσεις απαιτεί επαγγελματική διαβούλευση για λεπτομερή παρακολούθηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Echávarri, C., & Erro, M. E. (2007). Trastornos del sueño en el anciano y en las demencias. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 155-161). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.