Αποφρακτική άπνοια ύπνου στα παιδιά

11 Νοεμβρίου 2019
Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά μπορούν να υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου. Μάθετε περισσότερα γι' αυτή την πάθηση σε αυτό το άρθρο.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια πολύ σοβαρή διαταραχή. Έτσι, είναι ανησυχητική όταν υποφέρουν τα παιδιά από αυτή. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε πώς να ανιχνεύσετε αυτό το πρόβλημα και διαφορετικούς τρόπους για να το αντιμετωπίσετε άμεσα.

Αν και δεν είναι συχνή διαταραχή η αποφρακτική άπνοια ύπνου, έως και το 3% των παιδιών υποφέρει από αυτή.

Τι είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Κοριτσάκι κουρασμένο

Η άπνοια ύπνου προκαλεί παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες επηρεάζουν την ξεκούραση του/ης ασθενούς.

Αυτό το είδος άπνοιας που προκαλείται στον ύπνο των παιδιών, φράζει μερικώς ή πλήρως τους αεραγωγούς. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ κοιμούνται τα παιδιά σταματούν να αναπνέουν. Όταν συμβαίνει αυτό, το παιδί ξυπνά, και έτσι διαταράσσεται ο ύπνος και προκαλείται κόπωση και υπερυπνία.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε τους λόγους για τους οποίους μπορούν να υποφέρουν τα παιδιά από αυτή την αναπνευστική διαταραχή. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πρόβλημα.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου στα παιδιά – Οι αιτίες

 • Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια). Σε αυτή την περίπτωση, οι αδενοειδείς αδένες (οι ιστοί που βρίσκονται στο άνω μέρος του λαιμού) είναι πολύ μεγάλοι, μειώνοντας τον χώρο από τον οποίο μπορεί να περάσει ο αέρας.
 • Παχυσαρκία. Το παραπανίσιο λίπος μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση μαλακών ιστών γύρω από τους αεραγωγούς, προκαλώντας στένωση που επιφέρει την άπνοια.
 • Νευρομυϊκές παθήσειςΤις χαρακτηρίζει συχνά η απώλεια μυϊκής δύναμης και μπορούν να προκαλέσουν άπνοια ύπνου στα παιδιά. Είναι χρόνιες.
 • Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες. Αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να επηρεάσουν τους αεραγωγούς, προκαλώντας ενοχλήσεις και μεγαλύτερη προδιάθεση εμφάνισης άπνοιας ύπνου.

Ανακαλύψτε: 10 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

Σημάδια και συμπτώματα

Τώρα που γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους μπορούν να υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου τα παιδιά, είναι σημαντικό να εντοπίσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα της διαταραχής όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στον/ην παιδίατρο τα ακόλουθα σημάδια που ίσως να παραβλέπετε.

Ένα από τα σημάδια είναι το ροχαλητό. Όμως, ίσως να υπάρξει και νυχτερινή εφίδρωση άνευ λόγου στα παιδιά, υπνοβασία, ή νυχτερινή αγωνία. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούν, συνήθως, υπερδραστηριότητα, πονοκεφάλους, και έλλειψη προσοχής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κοριτσάκι υποφέρει από άπνοια ύπνου

Ερχόμενο το παιδί αντιμέτωπο με αυτό το πρόβλημα, μπορεί να αναπτύξει χρόνια κόπωση και άλλα προβλήματα ύπνου, όπως υπνοβασία ή νυχτερινή αγωνία.

Αν σας πει το παιδί σας ότι ξύπνησε επειδή δε μπορούσε να αναπνεύσει ή πως φοβάται να κοιμηθεί γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στα συμπτώματα που αναφέραμε.

Με την άμεση ενημέρωση του/ης παιδιάτρου θα μπορέσετε να ξεκινήσετε άμεσα θεραπεία ώστε να αποφύγετε άλλες επιπλοκές όπως εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης: Ενοχλητικό ροχαλητό: επικίνδυνο για την υγεία

Αντιμετώπιση της άπνοιας ύπνου

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο/η γιατρός θα αποφασίσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αν προκαλείται από παχυσαρκία, παραδείγματος χάρη, θα δοθεί μια ειδική δίαιτα στο παιδί προκειμένου να χάσει βάρος. Ο/η γιατρός θα λάβει υπόψιν και άλλες επιλογές αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα ή αν δε μπορέσει να χάσει βάρος το παιδί.

 • CPAP (συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών). Είναι μια συσκευή που αποτρέπει το κλείσιμο των αεραγωγών κατά τον ύπνο. Το παιδί θα πρέπει να κοιμηθεί με μια μάσκα που συνδέεται με ένα σωλήνα ο οποίος εξάγει θετική πίεση στους αεραγωγούς.
 • Μασελάκι. Πρόκειται για μια συσκευή στόματος που διατηρεί ανοιχτό τον λαιμό μετακινώντας το σαγόνι μπροστά. Επίσης, αποτρέπει το ροχαλητό.
 • Χειρουργείο. Αυτή η λύση αφορά πιο σοβαρές περιπτώσεις (αν και δε χρησιμοποιείται συχνά). Μπορεί να εστιάσει στο σαγόνι, τον λαιμό, ή την αφαίρεση ιστών σε περίπτωση των αδενοειδών αδένων.

Όλες οι παραπάνω επιλογές ανακουφίζουν από τα συμπτώματα που συζητήσαμε και επιτρέπουν τα παιδιά να απολαύσουν έναν ποιοτικό ύπνο.

Να θυμάστε ότι η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη και σε ξαφνικό θάνατο. Γι’ αυτό, η σωστή, έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή επιπλοκών.

 • Aguilar Cordero, M. J., Sánchez López, A. M., Mur Villar, N., García García, I., & Guisado Barrilao, R.. (2013). Síndrome de apneas-hipoapneas del sueño y factores de riesgo en el niño y el adolescente: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 28(6), 1781-1791. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.6939
 • Carlos Villafranca, Félix de, Cobo Plana, Juan, Macías Escalada, Emilio, & Díaz Esnal, Belén. (2002). Tratamiento de la apnea obstructiva del sueño con posicionadores mandibulares. RCOE, 7(4), 379-386. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1138-123X2002000500004&lng=es&tlng=es.
 • Eguía, V. M., & Cascante, J. A.. (2007). Síndrome de apnea-hipopnea del sueño: Concepto, diagnóstico y tratamiento médico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 30(Supl. 1), 53-74. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272007000200005&lng=es&tlng=es.
 • Rodrigo, B. A., De Los Ángeles, F. T. M., & Marcelo, M. M. (2013). Anormalidades craneofaciales y patologías del sueño. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(3), 413-421.