Ανακούφιση από την τενοντίτιδα με 7 θεραπείες

Για ανακούφιση από την τενοντίτιδα, μπορείτε να συνδυάσετε θεραπείες που λαμβάνονται από το στόμα με θεραπείες που εφαρμόζονται τοπικά, έτσι ώστε να έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και να θεραπευτείτε πιο γρήγορα μειώνοντας τον πόνο. Μάθετε περισσότερα για την ανακούφιση από την τενοντίτιδα στο παρακάτω άρθρο.
Ανακούφιση από την τενοντίτιδα με 7 θεραπείες
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ανακούφιση από την τενοντίτιδα φυσικά; Η τενοντίτιδα είναι μια πάθηση που οφείλεται στη φλεγμονή ενός τένοντα, μιας ινώδους δομής που συνδέει τον μυ με το οστό.

Μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα, αφού προκαλεί το σπάσιμο των ιστών, σοβαρό πόνο και δυσκολία στην κίνηση.

Γενικά συνοδεύεται από ευαισθησία στις γύρω αρθρώσεις, καθώς και από δυσκαμψία και πόνο που επιδεινώνεται τη νύχτα.

Τείνει να παρουσιάζεται όταν οι μύες καταπονούνται υπερβολικά, όμως συνδέεται και με τη γήρανση και την εξέλιξη ορισμένων νόσων.

Αν και συνήθως η τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, υπάρχουν και φυσικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Εδώ θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε εφτά από τις καλύτερες θεραπείες που μπορείτε να προσθέσετε στην αγωγή σας για να επιταχύνετε την ίαση.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να τις ανακαλύψετε!

1. Πάγος

πόδι σε πάγο Ανακούφιση από την τενοντίτιδα

Η εφαρμογή πάγου είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ανακούφιση από την τενοντίτιδα καθώς και από τη φλεγμονή και τον πόνο που τη συνοδεύουν.

Η θεραπεία αυτή διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στην πάσχουσα περιοχή ενώ μειώνει τη δυσκαμψία του τένοντα.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Τυλίξτε μερικά παγάκια σε μια πετσέτα ή ένα πανί και εφαρμόστε τα στην πάσχουσα περιοχή.
 • Κάντε απαλό μασάζ για δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι τρεις φορές τη μέρα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 οφέλη από την εφαρμογή του πάγου στο δέρμα σας.

 

2. Ένα ζεστό μπάνιο

Το ζεστό μπάνιο είναι μια χαλαρωτική θεραπεία που βοηθάει στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος για να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος στην πάσχουσα περιοχή.

Η εφαρμογή αυτής της θεραπείας μία φορά τη μέρα μπορεί να μειώσει τον πόνο και να κάνει πιο εύκολες τις κινήσεις της πάσχουσας άρθρωσης.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Γεμίστε τη μπανιέρα με αρκετό ζεστό νερό ώστε να καλύπτει το σώμα σας. Μείνετε στην μπανιέρα για είκοσι λεπτά.
 • Αν θέλετε, προσθέστε αιθέρια έλαια ή άλατα Epsom για ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση από την τενοντίτιδα. Μάθετε περισσότερα στην έρευνα των Δρ.  Hale et. al.  εδώ.

3. Έγχυμα λευκής ιτιάς

έγχυμα λευκής ιτιάς Ανακούφιση από την τενοντίτιδα

Οι αντιφλεγμονώδεις και ηρεμιστικές ιδιότητες του εγχύματος λευκής ιτιάς μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της τενοντίτιδας.

Το φυτό αυτό δρα στην πάσχουσα περιοχή μειώνοντας το πρήξιμο και τη δυσκαμψία.

Υλικά

 • 1 κουταλιά της σούπας λευκή ιτιά (10 γραμμάρια)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Προσθέστε τη λευκή ιτιά σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το στην άκρη για δέκα λεπτά.
 • Στραγγίστε το υγρό και πιείτε το μόλις αρχίσετε να πονάτε.
 • Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία τρεις φορές τη μέρα μέχρι να το πρόβλημα να τεθεί υπό έλεγχο.

4. Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό στον κουρκουμά, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και ηρεμιστική δράση που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τενοντίτιδα.

Αν και μπορείτε να εξασφαλίσετε αυτήν τη δράση πίνοντας ένα έγχυμα κουρκουμά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά ως τοπικό επίθεμα.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Βάλτε μία ή δύο κουταλιές της σούπας κουρκουμά σε σκόνη σε δυόμισι φλιτζάνια καυτό νερό και, μόλις η θερμοκρασία του υγρού είναι ανεκτή, εφαρμόστε το στην πάσχουσα περιοχή με ένα πανί.
 • Αφήστε το επίθεμα να δράσει για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά και μετά αφαιρέστε το.
 • Εφαρμόζετε τη θεραπεία μέχρι δύο φορές τη μέρα.

5. Άρνικα

άρνικα ως βότανο και ως έγχυμα Ανακούφιση από την τενοντίτιδα

Η άρνικα είναι ένα φυτό που αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για ανακούφιση από την τενοντίτιδα.

Αυτό οφείλεται στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές της ιδιότητες, που συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του πρηξίματος και του πόνου, όταν η άρνικα εφαρμόζεται τοπικά.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Εφαρμόστε επιθέματα με έγχυμα άρνικας, ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε μια λοσιόν ή αλοιφή άρνικας.
 • Συνεχίστε τη θεραπεία μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η φλεγμονή.

6. Μηλόξυδο

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μηλόξυδου μπορούν να αξιοποιηθούν με την τοπική εφαρμογή του για ανακούφιση από την τενοντίτιδα.

Αυτό το οργανικό προϊόν, που φημίζεται για τις φαρμακευτικές εφαρμογές του, προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον ερεθισμό στους τένοντες.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Ανακατέψτε ίσα μέρη μηλόξυδου και ζεστού νερού και εφαρμόστε το μείγμα στην πάσχουσα περιοχή ως επίθεμα.
 • Αφήστε το επίθεμα να δράσει για είκοσι λεπτά και μετά απομακρύνετέ το.
 • Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία μέχρι τρεις φορές τη μέρα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 10 απίστευτες ωφέλειες του μηλόξυδου για την υγεία.

 

7. Αλόη βέρα για την ανακούφιση από την τενοντίτιδα

αλόη σε κύβους Ανακούφιση από την τενοντίτιδα

Το καταπραϋντικό, δροσερό τζελ της αλόης βέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακούφιση από την τενοντίτιδα.

Αυτό το φυσικό προϊόν απορροφάται εύκολα από το δέρμα και μειώνει τη φλεγμονή στην πάσχουσα περιοχή.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Πάρτε μια γενναιόδωρη ποσότητα τζελ αλόης βέρα και απλώστε το πάνω στην πάσχουσα περιοχή κάνοντας απαλό μασάζ.
 • Αφήστε το τζελ να δράσει για τριάντα λεπτά. Έπειτα ξεπλυθείτε με κρύο νερό.
 • Εφαρμόζετε τη θεραπεία δύο ή τρεις φορές τη μέρα.

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε αυτές τις φυσικές θεραπείες; Αν υποφέρετε από τενοντίτιδα, επιλέξτε μία από τις παραπάνω λύσεις και θα δείτε ότι θα σας ανακουφίσει από τον πόνο.

Αν το πρόβλημα επιμένει, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό για να λάβετε κάποια άλλη θεραπευτική αγωγή για ανακούφιση από την τενοντίτιδα.

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Araya-Quintanilla, F., Rubio-Oyarzun, D., Gutiérrez-Espinoza, H., Arias-Poblete, L., & Olguín-Huerta, C. (2019). Punción seca y cambios en la actividad muscular en sujetos con puntos gatillo miofasciales: serie de casos. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 26(2), 89-94.
 • Brauer, S. (2011). Achilles tendonitis. Journal of Physiotherapy. https://doi.org/10.1016/S1836-9553(11)70013-3
 • Getman, L. M., & Trumble, T. N. (2014). Musculoskeletal system. In Equine Emergency and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1201/b17486
 • GIMÉNEZ SERRANO, S. A. L. V. A. D. O. R. (2004). Tendinitis. Farmacia Profesional [Internet], 50-7. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-tendinitis-13064582
 • Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599
 • Joshi, V. K., & Sharma, S. (2009). Cider vinegar: Microbiology, technology and quality. In Vinegars of the World. https://doi.org/10.1007/978-88-470-0866-3_12
 • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: A review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1002/ptr.4639
 • Salinas, F. J., Nicolás, L., & MURCIA, F. (2011). Abordaje terapéutico en las tendinopatías. Federación Española de Medicina del Deporte (FEMEDE).
 • Shara, M., & Stohs, S. J. (2015). Efficacy and Safety of White Willow Bark (Salix alba) Extracts. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.5377
 • Thelen, M. D., Dauber, J. A., & Stoneman, P. D. (2008). The Clinical Efficacy of Kinesio Tape for Shoulder Pain: A Randomized, Double-Blinded, Clinical Trial. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. https://doi.org/10.2519/jospt.2008.2791
 • Zhang J, Pan T, Wang JH. Cryotherapy suppresses tendon inflammation in an animal model. J Orthop Translat. 2014;2(2):75–81. doi:10.1016/j.jot.2014.01.001
 • Zucker, L. (2008). Arnica. In Complementary Therapies for Physical Therapy. https://doi.org/10.1016/B978-072160111-3.50012-9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.