Πόνος στις αρθρώσεις; Αυτές μπορεί να είναι οι αιτίες!

Αν και ο πόνος στις αρθρώσεις δεν φανερώνει απαραίτητα κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όταν δεν περνάει και παρουσιάζεται συχνά, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Πόνος στις αρθρώσεις; Αυτές μπορεί να είναι οι αιτίες!
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε δει πως εμφανίζεται ξαφνικά πόνος στις αρθρώσεις ενώ δεν έχετε επιδοθεί σε κάποια δύσκολη σωματική δραστηριότητα;

Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας και είναι κάτι που σας συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι θα θέλατε, μία από τις παρακάτω μπορεί να είναι η κύρια αιτία. Δώστε προσοχή.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να εντοπίζεται σε ένα πάσχον σημείο ή να ακτινοβολεί πέρα από αυτό.

Ένα παράδειγμα είναι η ισχιαλγία. Αισθάνεστε πόνο και αδυναμία στο πόδι, όταν η πραγματική αιτία βρίσκεται στην οσφυϊκή μοίρα της πλάτης σας.

Από εκεί ξεκινάει το ισχιακό νεύρο, που επηρεάζει την κίνηση του ποδιού.

Πόνος στις αρθρώσεις: ινομυαλγία

Πόνος στις αρθρώσεις - Γυναίκα με ινομυαλγία

Αν αισθάνεστε έναν γενικό πόνο σε συνδυασμό με έντονες, εντοπισμένες σουβλιές, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για να αποκλείσετε την περίπτωση της ινομυαλγίας. Όπως μας λέει και ο Δρ. Enrico Bellato όμως τα αίτια της ινομυαλγίας είναι ακόμη άγνωστα.

Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείσετε άλλες αιτίες γενικού πόνου, που μπορεί να είναι μεταβολικές και να σχετίζονται με διαταραχές του συνδετικού ιστού και νευροπαθητικές διαταραχές.

Αν πιστεύετε ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μην ανησυχείτε. Πρόκειται για μια απλή διαγνωστική διαδικασία και τις περισσότερες φορές αρκεί μια απλή εξέταση από έναν ρευματολόγο και μια εκτίμηση του κλινικού ιστορικού του ασθενούς.

Φλεγμονή

Πόνος στις αρθρώσεις - Γυναίκα με φλεγμονή στην πλάτη

Ο πόνος σε συγκεκριμένες αρθρώσεις μπορεί να συνοδεύεται από ερύθημα και περιορισμένη κινητικότητα, λόγω του πόνου και της φλεγμονής που τον συνοδεύει.

Έχετε υπόψη σας ότι η πιο συνηθισμένη αιτία φλεγμονής σε κάποια άρθρωση είναι ο τραυματισμός, ενώ το πιο σημαντικό είναι να διαπιστώσετε αν υπάρχει επίσης μόλυνση.

Ποδάγρα

Πόνος στις αρθρώσεις - Άνδρας με ποδάγρα

Αν υποφέρετε από ποδάγρα, το γεγονός ότι οι αρθρώσεις σας πονάνε μπορεί να αποτελεί συνέπειά της.

Όσοι παρουσιάζουν συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος γνωρίζουν ότι ο πόνος που οφείλεται σε αυτή είναι ξαφνικός και έντονος, ενώ συχνά συνοδεύεται από ερύθημα και οίδημα γύρω από τις αρθρώσεις.

Αν το πρόβλημα είναι η ποδάγρα, ο πόνος θα εξελιχθεί αργά και προοδευτικά, όπως συμβαίνει με την οστεοαρθρίτιδα.

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να εξελιχθεί και δεν συνοδεύεται πάντα από φλεγμονή.

Αρθρίτιδα

Πόνος στις αρθρώσεις - Αρθρίτιδα στα χέρια

Σε αυτήν την περίπτωση ο πόνος εμφανίζεται σε πολλές αρθρώσεις, όχι απλώς σε μία, ειδικά στην περιοχή της πλάτης, της λεκάνης και των γοφών.

Εκδηλώνεται ως σημαντική ενόχληση στην περιοχή της πλάτης ή των γοφών, ως πρωινό μούδιασμα ή ως πρωινή δυσκαμψία. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως πάσχετε από αρθρίτιδα.

Αν και στην αρχή δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση, τα γαστρεντερικά ή τα δερματικά προβλήματα όπως η ψωρίαση επίσης συνδέονται με την αρθρίτιδα.

Αυτό μπορεί να αποτελεί κλειδί για τη διάγνωση της πάθησης, που είναι συνηθισμένη ακόμα και σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών.

Τενοντίτιδα και θυλακίτιδα

Πόνος στις αρθρώσεις - Γυναίκα με τενοντίτιδα

Άλλες αιτίες του πόνου στις αρθρώσεις είναι η τενοντίτιδα και η θυλακίτιδα.

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ενός τένοντα στο σημείο όπου αυτός συνδέεται με τον μυ και το οστό για την εξασφάλιση της κίνησης της άρθρωσης.

Η θυλακίτιδα, από την άλλη πλευρά, είναι η φλεγμονή των θυλάκων, που είναι ένα είδος συνδετικού ιστού κάτω από τους τένοντες για την αποφυγή τριβής ανάμεσα στον τένοντα και το οστό.

Και οι δύο παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πολύ πόνο στις αρθρώσεις αν πάθουν φλεγμονή.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Φυσικές θεραπείες για τον πόνο στις αρθρώσεις.

Ήπια φλεγμονή

Πόνος στις αρθρώσεις - Γυναίκα με φλεγμονή στη μέση

Μερικές φορές εμφανίζονται ήπιες φλεγμονές που δεν οφείλονται σε κάποια σοβαρή αιτία.

Είναι καλό να το έχετε υπόψη σας αυτό πριν ανησυχήσετε για κάποιο τοπικό πόνο σε ορισμένα σημεία του σώματος.

Αν αισθάνεστε γενικευμένο πόνο καθώς και πόνο σε συγκεκριμένα σημεία, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας αιτίες μεταβολικού χαρακτήρα καθώς και ορισμένες διαταραχές του συνδετικού ιστού και νευροπαθητικές διαταραχές.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο πόνος επιμένει, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να λάβετε μια ακριβέστερη διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.