Αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας: τι πρέπει να κάνετε

Ο πόνος είναι χειρότερος το πρωί, όταν αρχίζετε να κινείστε και να περπατάτε. Μια καλή ρουτίνα ασκήσεων και οι σωστές εκτάσεις θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την κινητικότητά σας και θα μειώσουν τον πόνο.
Αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας: τι πρέπει να κάνετε

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουνίου, 2019

Είχατε ποτέ άκανθα πτέρνας; Γνωρίζετε τι να κάνετε για την αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας; Είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στις μέρες μας και συχνά οφείλεται σε ένα πολύ μικρό οστεόφυτο που εμφανίζεται στη φτέρνα. Προκαλεί πόνο και σας εμποδίζει στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Για να αναρρώσετε πλήρως, θα πρέπει να δείξετε υπομονή και να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε πώς.

Γιατί εμφανίζεται αυτή η άκανθα πτέρνας;

Αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας - Πόνος στη πτέρνα

Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί λένε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα εμφανίσουν άκανθα πτέρνας κάποια στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένας από μας έχει πολλές πιθανότητες να αντιμετωπίσει αυτή την ενόχληση κάποτε. Το πρόβλημα οφείλεται στην εμφάνιση ενός μικρού οστεόφυτου ακριβώς πάνω στη φτέρνα.

Γιατί όμως σχηματίζεται το οστεόφυτο; Η συνηθέστερη αιτία είναι η ηλικία. Όμως και οι νέοι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο όρθιοι μπορεί να εμφανίσουν άκανθα πτέρνας. Τα παραπάνω κιλά είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να εξετάζεται.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το ότι οι άνθρωποι που έχουν πολύ ελαστικό αχίλλειο τένοντα ίσως να είναι περισσότερο επιρρεπείς στο σχηματισμό άκανθας πτέρνας, κάτι που συχνά παραβλέπεται. Ανάλογα με την ανατομία και τα χαρακτηριστικά του πέλματός σας, ίσως διατρέχετε μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο αντιμετώπισης αυτού του ενοχλητικού προβλήματος.

Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το άρθρο: 8 κόλπα για να φοράτε τα τακούνια σας όλη τη νύχτα

Ποια είναι τα συμπτώματα της άκανθας πτέρνας;

Αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας - Γυναικεία πόδια
  • Η άκανθα πτέρνας προκαλεί έναν αρκετά οξύ πόνο, που διαφέρει σε ένταση ανάλογα με το τι κάνετε.
  • Ο πόνος τείνει να είναι δυνατότερος το πρωί, ειδικά όταν ασκείτε για πρώτη φορά πίεση στη φτέρνα. Μετά από πολλές ώρες ανάπαυσης, αυτό το πρώτο βήμα είναι πάντα πολύ οδυνηρό.
  • Ο πόνος εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της φτέρνας που αναγνωρίζεται εύκολα.
  • Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας είναι ότι, ανάλογα με την πίεση που ασκεί το παπούτσι σας σε αυτό το οστεόφυτο, η περιοχή μπορεί να κοκκινίσει και να αναπτύξει φλεγμονή. Αυτό προκαλεί υπερβολικό πόνο.

Οι σωστές ασκήσεις για την αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας

Αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας - Διάγραμμα ασκήσεων

1. Ασκήσεις εδάφους για την αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας

Πέρα από τις οδηγίες που σας δίνουν ο γιατρός και ο ορθοπεδικός σας, θα πρέπει να κάνετε την παρακάτω άσκηση, η οποία είναι εξαιρετική για την αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας. Προσοχή όμως -μην το παρακάνετε.

Η άσκηση είναι πολύ εύκολη. Απλώς καθίστε σε έναν καναπέ ή σε μια καρέκλα για να είστε σταθεροί. Έπειτα τοποθετήστε μια πετσέτα στο πάτωμα μπροστά σας και προσπαθήστε να την πιάσετε με τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αυτή η απλή κίνηση θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την κινητικότητα στο πέλμα σας και να απαλύνετε τον πόνο που προκαλεί η άκανθα πτέρνας. Κάντε την άσκηση τρεις φορές την ημέρα.

2. Απλές εκτάσεις

Πρόκειται για ακόμα μία εύκολη άσκηση. Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να γείρετε πάνω από την άκρη ενός τραπεζιού και να προσποιηθείτε ότι το σπρώχνετε. Το ένα πόδι είναι λυγισμένο και το άλλο ελαφρώς τεντωμένο στην περιοχή της φτέρνας. Κάντε αυτή την άσκηση για τουλάχιστον πέντε λεπτά, δύο φορές την ημέρα. Είναι απλή και όχι ιδιαίτερα κουραστική.

3. Κύλιση ενός μπουκαλιού νερού για την αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας

Πλαστικό μπουκάλι

Αυτή είναι άλλη μία απλή και χαλαρωτική άσκηση. Απλώς γεμίστε ένα μπουκάλι με νερό και βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Έπειτα τοποθετήστε το στο πάτωμα πάνω σε μια πετσέτα και, χρησιμοποιώντας το πόδι με την άκανθα πτέρνας, κυλήστε το μπουκάλι μπρος και πίσω. Κάντε αυτή την επαναληπτική κίνηση για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Επαναλάβετε την άσκηση τρεις φορές την ημέρα.

Όπως θα δείτε, οι ασκήσεις αυτές, που βασίζονται σε απλές εκτάσεις, είναι αρκετά αποτελεσματικές. Τη νύχτα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε νάρθηκες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας. Ορισμένες μάρκες είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία. Με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι η κατάσταση βελτιώνεται, όμως μερικές φορές είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για να απαλλαγείτε εντελώς από το πρόβλημα. Να είστε λοιπόν υπομονετικοί και να φροντίζετε επαρκώς τον εαυτό σας.

Να μη ζορίζετε τον εαυτό σας όταν κάνετε αυτές τις ασκήσεις. Αν νιώσετε την παραμικρή ενόχληση να σταματήσετε αμέσως.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.