Απλά κόλπα για να διατηρείτε τις κατσαρόλες σαν καινούργιες

Τα παρακάτω κόλπα μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα αν οι κατσαρόλες σας δεν είναι πολύ γρατζουνισμένες, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά τους. Διαφορετικά, για να αποφύγετε τα προβλήματα, είναι καλύτερο να τις πετάξετε.
Απλά κόλπα για να διατηρείτε τις κατσαρόλες σαν καινούργιες
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Κατσαρόλες σαν καινούργιες γίνεται; Τα τηγάνια και οι κατσαρόλες σας είναι οι καλύτεροι φίλοι σας στην κουζίνα. Όμως η τακτική χρήση μπορεί να τα κάνει να φθαρούν σιγά-σιγά.

Τα φαγητά καίγονται και κολλάνε, οι κατσαρόλες εμφανίζουν γραντζουνιές και όλα αυτά επηρεάζουν την ποιότητα του φαγητού που μαγειρεύετε.

Δεν έχει σημασία αν είναι πήλινες, κεραμικές, από Teflon ή μαντεμένιες. Όλες οι κατσαρόλες έχουν μια ορισμένη διάρκεια ζωής, ανάλογα με το πώς τις μεταχειρίζεστε και το πώς τις φροντίζετε.

Πρέπει επίσης να θυμάστε ότι, αν μια κατσαρόλα έχει πάθει μεγάλη ζημιά, μπορεί να απελευθερώνει τοξίνες στο φαγητό που μαγειρεύετε.

Είναι σημαντικό να τις προσέχετε όταν τις χρησιμοποιείτε.

Παρ’όλα αυτά, δεν είναι κακό να γνωρίζετε μερικά κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να τις διατηρείτε σε καλή κατάσταση.

Δεν πειράζει αν λίγη σάλτσα καεί ή αν προσέξετε μετά το μαγείρεμα του ρυζιού ότι έχει κολλήσει λίγο στο κάτω μέρος της κατσαρόλας.

Με καλό καθάρισμα και επαρκή φροντίδα μπορείτε να διατηρείτε τις κατσαρόλες σας σαν καινούργιες. Επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε πώς.

Κατσαρόλες σαν καινούργιες με το κόλπο του αλατιού και της πατάτας

Αυτό μπορεί να εκπλήξει πολλούς από εσάς, όμως για να καθαρίσετε μια καμμένη κατσαρόλα, το μόνο που χρειάζεστε είναι αλάτι και μια πατάτα.

Έχουμε ήδη μιλήσει για τις πολλές χρήσεις του αλατιού στον καθαρισμό του σπιτιού. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό προϊόν.

Πέρα από το ότι είναι οικονομικό, μπορεί να απομακρύνει τη βρωμιά και την υγρασία, ενώ απολυμαίνει και φρεσκάρει διάφορα είδη επιφανειών.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 6 παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας.

 

Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό μιας κατσαρόλας με πατάτα, δεν είναι τυχαίο. Οι πατάτες σε συνδυασμό με το αλάτι δρουν ως εξαιρετικά “απολεπιστικά”, ικανά να ανανεώνουν την επιφάνεια του μαγειρικού σκεύους. Τα λίπη αφαιρούνται εύκολα και όλα μένουν πεντακάθαρα.

Προσέξτε τι πρέπει να κάνετε.

κατσαρόλες σαν καινούργιες

Τι χρειάζεστε για κατσαρόλες σαν καινούργιες

 • 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι (12 γραμμάρια)
 • 1 κουταλάκι του τσαγιού ελαιόλαδο (5 γραμμάρια)
 • 1 πατάτα

Τι πρέπει να κάνετε

 • Πρώτα επιλέγετε την πατάτα σας (διαλέξτε μία που έχει αρχίσει να “χαλάει”) και κόψτε τη στη μέση.
 • Σκουπίστε την κατσαρόλα για να απομακρύνετε την τροφή ή τη σάλτσα που έχει μείνει και ρίξτε μέσα σε αυτή το χοντρό αλάτι.
 • Τώρα, χρησιμοποιώντας τη μισή πατάτα, αρχίστε να τρίβετε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας με κυκλική κίνηση.
 • Τέλος χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο για να προστατέψετε την επιφάνεια της κατσαρόλας μέχρι την επόμενη χρήση της. Αυτό δεν αποτυγχάνει ποτέ!

Πώς να καθαρίσετε ένα μαντεμένιο τηγάνι

Οι ειδικοί στη μαγειρική λένε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ένα μαντεμένιο τηγάνι τόσο καλύτερο φαγητό φτιάχνει.

Ωστόσο η συνεχής χρήση τελικά θα κάνει το φαγητό να κολλάει. Και ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι αυτό το είδος σκεύους δεν καθαρίζεται αποτελεσματικά με σαπούνι και νερό.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ακάρεα σκόνης; Ασφαλής και φυσικός τρόπος εξουδετέρωσής τους.

 

Η υγρασία που παραμένει στο τηγάνι μετά το συμβατικό πλύσιμο κάνει το φαγητό σας να μην έχει πλέον την ίδια γεύση.

Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας ένα καλό κόλπο για να καθαρίζετε το πολύτιμο μαντεμένιο τηγάνι σας, με το οποίο μαγειρεύετε τα αγαπημένα σας φαγητά.

κατσαρόλες σαν καινούργιες

Τι χρειάζεστε

 • Αλουμινόχαρτο
 • 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι (12 γραμμάρια)

Τι πρέπει να κάνετε

 • Η διαδικασία είναι παρόμοια με την προηγούμενη με την πατάτα. Μόνο που αυτή τη φορά το αλουμινόχαρτο θα σας βοηθήσει να ασκήσετε μεγαλύτερη δύναμη στην επιφάνεια της κατσαρόλας χωρίς να τη φθείρετε καθόλου.
 • Απλώς τρίψτε την επιφάνεια με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου και του αλατιού για μερικά λεπτά, μέχρι να καλυφθεί εντελώς. Στο τέλος ξεπλύντε την κατσαρόλα και αφαιρέστε κάθε ίχνος αλατιού.

Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Καθαρίστε την κατσαρόλα σας με ξύδι και μαγειρική σόδα

Πρόκειται για κλασική μέθοδο. Όπως γνωρίζετε, όταν πρόκειται για το καθάρισμα του σπιτιού, τόσο το ξύδι όσο και η μαγειρική σόδα αποτελούν απαραίτητα συστατικά.

Μπορούν να απολυμάνουν, να απομακρύνουν τα λίπη, να αφαιρέσουν τη βρωμιά, ενώ η μαγειρική σόδα απορροφά ακόμα και την υγρασία.

Δώστε προσοχή στο πώς θα εφαρμόσετε αυτό το απλό κόλπο.

κατσαρόλες σαν καινούργιες

Τι χρειάζεστε

 • 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα (10 γραμμάρια)
 • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι (20 ml)
 • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (200 ml)

Τι πρέπει να κάνετε για κατσαρόλες σαν καινούργιες

 • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ζεστάνετε το νερό. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το μέγεθος της κατσαρόλας σας.
 • Μόλις το νερό ζεσταθεί, αδειάστε το στην κατσαρόλα και προσθέστε τις δύο κουταλιές λευκό ξύδι. Αφήστε το να δράσει για πέντε λεπτά.
 • Αφαιρέστε ένα μέρος από το νερό αφήνοντας λιγότερο από το μισό.
 • Έπειτα προσθέστε τη μαγειρική σόδα και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να απομακρύνετε ένα μέρος από τα πιο σκληρά λίπη.
 • Τέλος αδειάστε το βρώμικο νερό και τη μαγειρική σόδα και πλύντε την κατσαρόλα σας κανονικά με σαπούνι και νερό.

Θα δείτε ότι έχει καθαρίσει τέλεια.

Τέλος, σας συμβουλεύουμε το εξής: αν οι κατσαρόλες και τα τηγάνια σας έχουν καεί ή φθαρεί άσχημα, είναι καλύτερα να τα πετάξετε και να αγοράσετε καινούργια.

Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών στο φαγητό που μαγειρεύετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Miyamoto, M., Ueyama, S., Hinomoto, N., Saitoh, T., Maekawa, S., & Hirotsuji, J. (2007). Degreasing of solid surfaces by microbubble cleaning. Japanese Journal of Applied Physics, Part 1: Regular Papers and Short Notes and Review Papers. https://doi.org/10.1143/JJAP.46.1236
 • Yildirim, A., Budunoglu, H., Daglar, B., Deniz, H., & Bayindir, M. (2011). One-pot preparation of fluorinated mesoporous silica nanoparticles for liquid marble formation and superhydrophobic surfaces. ACS Applied Materials and Interfaces. https://doi.org/10.1021/am200359e
 • Anding, A. L., & Baehrecke, E. H. (2017). Cleaning House: Selective Autophagy of Organelles. Developmental Cell. https://doi.org/10.1016/j.devcel.2017.02.016
 • Folbre, N. (1986). Cleaning house. New perspectives on Households and Economic Development. Journal of Development Economics. https://doi.org/10.1016/0304-3878(86)90051-9
 • Lee, S., & Elimelech, M. (2007). Salt cleaning of organic-fouled reverse osmosis membranes. Water Research. https://doi.org/10.1016/j.watres.2006.11.043

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.