10 συμβουλές για τέλειο πουρέ πατάτας

Υπάρχουν μερικά κόλπα τα οποία θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο πουρέ πατάτας με ξεχωριστή γεύση.
10 συμβουλές για τέλειο πουρέ πατάτας

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

10 συμβουλές για τέλειο πουρέ πατάτας. Σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και βραδινά γεύματα ο πουρές πατάτας σίγουρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις. Γι’ αυτό το δημοφιλές πιάτο υπάρχουν αναρίθμητες συνταγές και μπορεί να συμπληρώσει πολλά άλλα φαγητά σε κάθε περίσταση. Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται εύκολη η προετοιμασία του αλλά απαιτεί καλή τεχνική και υπάρχουν μερικά κόλπα τα οποία θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο πουρέ πατάτας με ξεχωριστή γεύση.

Μήπως ο πουρές πατάτας που φτιάχνετε δεν έχει την επιτυχία που περιμένατε; Αν έχετε προσπαθήσει και έχετε αποτύχει να φτιάξετε πουρέ πατάτας με ιδανική κρεμώδη και απαλή υφή, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα παρακάτω 10 κόλπα για τέλειο πουρέ πατάτας.

Επιλέξτε το σωστό είδος πατάτας για τέλειο πουρέ

πουρέ πατάτας

Αν και μπορεί να μην παρατηρείτε πάντα τις λεπτές διαφορές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη πατάτας: αμυλούχες, κηρώδεις και για ψήσιμο. Αν θέλετε να διασφαλίσετε ένα λείο και κρεμώδη πουρέ πατάτας, βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε τις αμυλούχες πατάτες, όπως είναι οι κόκκινες. Αυτό το είδος πατάτας λιώνει εύκολα και αποκτά ιδιαίτερα κρεμώδη υφή. Αν δεν έχετε αμυλούχες πατάτες, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με το τρίτο είδος που αναφέραμε, τις πατάτες για ψήσιμο.

Κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια ίδιου μεγέθους

Αν τα κομμάτια που έχετε κόψει έχουν διαφορετικό μέγεθος, δεν θα μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο καθώς τα μεγαλύτερα κομμάτια θα χρειαστούν περισσότερη ώρα για να βράσουν από τα μικρότερα. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό λιωμένο μείγμα δεν θα είναι ομοιογενές όπως θα ήταν αν κόβατε τις πατάτες σας στο ίδιο μέγεθος. Προσπαθήστε να τις κόβετε σε μικρά κομμάτια για να είστε σίγουροι ότι μαγειρεύονται παράλληλα και ότι έχουν καλή υφή.

Απομακρύνετε την υπερβολική υγρασία

πουρέ πατάτας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διασφαλίσετε ότι ο πουρές πατάτας που θα φτιάξετε θα είναι ελαφρύς και αφράτος. Ένα από τα πιο γνωστά κόλπα είναι να στραγγίξετε καλά τις πατάτες σας πριν τις μαγειρέψετε και στη συνέχεια να τις τοποθετήσετε στην κατσαρόλα ξανά όσο η εστία είναι ακόμη ζεστή. Βεβαιωθείτε ότι η επιπλέον υγρασία έχει απομακρυνθεί καθώς αυτό μπορεί να κάνει τον πουρέ πατάτας υγρό ή νερουλό.

Χρησιμοποιήστε πολτοποιητή πατάτας

Μην χρησιμοποιείτε το μπλέντερ, το μίξερ χειρός ή τον τρίφτη. Αν χτυπήσετε τις πατάτες πολύ, το άμυλό τους θα διαλυθεί και το αποτέλεσμα θα είναι ένα κολλώδες μείγμα. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πολτοποιητή πατάτας ο οποίος σίγουρα απαιτεί λίγη παραπάνω προσπάθεια αλλά θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Μην τις ανακατεύετε για πολύ ώρα

Όπως και παραπάνω, εφόσον λιώσετε τις πατάτες με το χέρι είναι απαραίτητο να συνεχίσετε να τις ανακατεύετε ελαφρώς προσθέτοντας κρέμα, γάλα ή βούτυρο.

Μην προσθέτετε κρύο γάλα ή κρέμα

πουρέ πατάτας

Όταν προσθέτετε την κρέμα ή το γάλα στις λιωμένες πατάτες, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε θερμάνει αρκετά έτσι ώστε να απορροφηθούν πιο εύκολα από τις πατάτες. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να τις επεξεργαστείτε περισσότερο.

Μην προσθέτετε μεγάλη ποσότητα υγρών

Ενώ αναμειγνύετε την κρέμα, το γάλα ή τη μαγιονέζα (ή και πολλά άλλα!) στη συνταγή σας, προσπαθήστε να μην προσθέσετε μεγάλη ποσότητα από αυτά τα υλικά. Με αυτό τον τρόπο ο πουρές πατάτας δεν θα γίνει πολύ νερουλός. Η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να προσθέσετε περισσότερες πατάτες.

Λίγο βούτυρο είναι υπεραρκετό

πουρέ πατάτας

Οι καλύτεροι σεφ προτείνουν να χρησιμοποιείται 200 gr βούτυρο ανά 400 gr πατάτες προκειμένου να διατηρείται μια ισορροπία μεταξύ των δυο υλικών. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσετε λείο και πεντανόστιμο πουρέ πατάτας.

Μην ξεχνάτε το αλάτι

Όταν βράζετε τις πατάτες είναι σημαντικό να αλατίζετε το νερό όπως κάνετε με τα μακαρόνια. Το αλάτι τις βοηθά να το απορροφούν πιο γρήγορα και να λιώνουν πιο εύκολα. Τίποτε άλλο – ούτε και το βούτυρο – δεν μπορεί να τους δώσει περισσότερη γεύση από το αλάτι που χρησιμοποιείτε στην αρχή της προετοιμασίας τους.

Μην περιμένετε μέχρι το τελευταίο λεπτό

Όπως και πολλά άλλα φαγητά έτσι και ο πουρές πατάτας είναι καλύτερος όταν είναι φρεσκομαγειρεμένος και όχι όταν τον ξαναζεσταίνουμε. Μια καλή τακτική είναι να προετοιμάζετε τα υλικά από την προηγούμενη ημέρα, έτσι ώστε όταν θέλετε να μαγειρέψετε να βράζετε μόνο τις πατάτες, να τις λιώνετε και να τις αναμειγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.