6 παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Το μυστικό αυτού του προϊόντος είναι η ελαφριά αλκαλικότητά του, η οποία το καθιστά εξαιρετικό για το καθάρισμα, την εξάλειψη οσμών ακόμα και για την καθαριότητα του σώματός μας
6 παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Τελευταία ενημέρωση: 25 Απριλίου, 2021

6 παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας. Στο ιστολόγιό μας αναφερόμαστε συχνά στις ωφέλειές της τόσο για την υγεία όσο και για το σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι, πολύ συχνά, ξοδεύουμε τα χρήματά μας σε δαπανηρά καθαριστικά προϊόντα, όταν η μαγειρική σόδα είναι εντελώς φυσική, οικονομική και ικανή να μας γλιτώσει από πολλά συνηθισμένα προβλήματα στο σπίτι.

Το μυστικό αυτού του προϊόντος είναι η ελαφριά αλκαλικότητά του, η οποία το καθιστά εξαιρετικό για το καθάρισμα, την εξάλειψη οσμών ακόμα και για την καθαριότητα του σώματός μας. Γι αυτό θέλουμε να σας μιλήσουμε για τις παρακάτω έξι παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας. Δεν πρέπει να τις αγνοείτε!

Έξι παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας

1. Ξεβουλώνει αποχετεύσεις

παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας στην κουζίνα

Όλοι είχαμε βρεθεί κάποια στιγμή ενώπιον ενός βουλωμένου σωλήνα ή νεροχύτη. Δημιουργούνται οσμές και αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε κάποιο χημικό προϊόν ξεβουλώματος. Πριν δοκιμάσετε κάποιο ακριβό και σκληρό καθαριστικό αποχετεύσεων, δοκιμάστε πρώτα τη μαγειρική σόδα.

Θα χρειαστείτε:

 • 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
 • 3 φλιτζάνια ζεστό νερό

Πώς γίνεται

Απλό. Πρώτα ρίξτε τη μαγειρική σόδα στην αποχέτευση και έπειτα το ζεστό νερό. Είναι πολύ αποτελεσματικό!

2. Απομακρύνει τις μυρωδιές χημικών από τα ρούχα

παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας - πετσετες

Συχνά, όταν αγοράζουμε μια καινούργια πετσέτα, ένα μπουρνούζι ή ακόμα και ένα κοντομάνικο μπλουζάκι, παρατηρούμε τις ενοχλητικές μυρωδιές των χημικών και των βαφών, ενώ το ύφασμα μπορεί να είναι σκληρό ή τραχύ στην αφή. Ακολουθήστε την παρακάτω συμβουλή για να φρεσκάρετε τα ρούχα σας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να λευκάνετε τα ρούχα σας

Θα χρειαστείτε:

 • 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα

Πώς γίνεται

Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να απομακρύνετε τη μυρωδιά από δύο πετσέτες και ένα κοντομάνικο μπλουζάκι. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τα μουλιάσετε σε ζεστό νερό με 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Την επόμενη μέρα, πλύντε τα στο πλυντήριο όπως συνήθως.

3. Απομακρύνει τις οσμές από τα ούρα των κατοικιδίων, μια ακόμα από τις παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας.

παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας. - γατα

Αν έχετε γάτα ή σκύλο, τότε ξέρετε για τι μιλάμε. Υπάρχει πάντα κάποια γωνία στην οποία ο σκύλος σας πηγαίνει για να ουρήσει ή κάποιο άλλο μέρος που βρίσκεται το χώμα για τη γάτα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θέλουμε μόνο να απομακρύνουμε τις μυρωδιές αλλά και να κάνουμε απολύμανση χάριν της υγείας του κατοικίδιου μας. Να τι πρέπει να κάνετε:

Συστατικά

 • 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι
 • 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα

Πώς γίνεται

Είναι εύκολο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμείξετε τη μαγειρική σόδα με το λευκό ξύδι και έπειτα να ψεκάσετε με αυτό το διάλυμα τις περιοχές που θέλετε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε. Αφήστε το μείγμα να δράσει για δύο ώρες και μετά ξεπλύντε με νερό.

4. Καθαρίζει τα πλακάκια του μπάνιου, μια ακόμα από τις παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας

παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας. - μπανιο

Με αυτό το απλό σπιτικό κόλπο, το μπάνιο σας θα λάμψει μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Να πώς:

Θα χρειαστείτε:

 • 3/4 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
 • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
 • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι
 • 3 1/2 λίτρα ζεστό νερό

Πώς γίνεται

Απλώς ανακατέψτε όλα τα υλικά, βάλτε τα σε έναν κουβά με 3 1/2 λίτρα ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να τρίψετε ελαφρά τα πλακάκια του μπάνιου. Θα προσέξετε ότι τα πλακάκια σας θα αρχίσουν να γυαλίζουν σιγά-σιγά και, χάρη στο έλαιο τεϊόδεντρου, θα απολυμανθούν και θα μυρίζουν φρεσκάδα. Είναι υπέροχο!

5. Απομακρύνει τις οσμές από το ψυγείο

παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας. - ψυγειο

Μερικές φορές ανοίγετε το ψυγείο και σας χτυπάει η δυσάρεστη μυρωδιά παλιού φαγητού. Δεν συμβαίνει τίποτα κακό εκεί μέσα, όμως έτσι μυρίζει. Τι μπορείτε να κάνετε; Μην ανησυχείτε, η μαγειρική σόδα είναι η καλύτερη φίλη σας όταν έχετε να κάνετε με ένα ψυγείο που μυρίζει.

Συστατικά:

 • 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
 • 2 φλιτζάνια καυτό νερό

Πώς γίνεται

Αδειάστε το ψυγείο, έτσι ώστε να είναι εύκολο να το καθαρίσετε και να απομακρύνετε την ανεπιθύμητη μυρωδιά. Ανακατέψτε το νερό και τη μαγειρική σόδα και χρησιμοποιήστε ένα πανί για να σκουπίσετε τις εσωτερικές επιφάνειες. Ένα άλλο κόλπο που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήστε τις οσμές, είναι να αφήσετε ένα ανοιχτό δοχείο με ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο βάθος του ψυγείου για να τις απορροφήσει.

6. Απομακρύνει τις οσμές από τα παλιά βιβλία

παράξενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας. - διαβασμα

Όλοι γνωρίζουμε αυτή τη μυρωδιά, ενώ μερικοί από εμάς τη βρίσκουμε ακόμα και ευχάριστη. Η μυρωδιά των παλιών βιβλίων μπορεί να είναι καθησυχαστική, ακόμα και ρομαντική. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι δυσάρεστη και αποσπά την προσοχή τους από το διάβασμα. Ένα θαυμάσιο κόλπο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι το παρακάτω:

Συστατικά

 • 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
 • Μια πλαστική τσάντα για να βάλετε το βιβλίο

Είναι εύκολο. Απλώς βάλτε το βιβλίο μέσα στην τσάντα μαζί με τη μαγειρική σόδα. Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη στην άκρη για μια εβδομάδα, ώστε να απομακρυνθεί η μούχλα και η οσμή. Τα αποτελέσματα θα σας ικανοποιήσουν πραγματικά!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.