Δυσκοιλιότητα στα μωρά: Ποιοι είναι οι λόγοι;

Η δυσκοιλιότητα είναι μία από τις κύριες αιτίες δυσφορίας στα μωρά και ένας από τους μεγαλύτερους λόγους ανησυχίας για τους γονείς. Για να μπορέσετε να μειώσετε τον κίνδυνο αυτής της πάθησης, διαβάστε αυτό το άρθρο ώστε ν' ανακαλύψετε τις αιτίες.
Δυσκοιλιότητα στα μωρά: Ποιοι είναι οι λόγοι;

Έχει γραφτεί από Antonella Grandinetti

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Αν είναι ανήσυχο και κλαίει το μωρό σας, ίσως να είναι δυσκοίλιο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τους κύριους λόγους για τη δυσκοιλιότητα στα μωρά και πώς ν’ ανακουφίσετε το παιδί σας από τη δυσφορία.

Μη το χάσετε!

Τι είναι η δυσκοιλιότητα στα μωρά;

Μωρό κλαίει

Ένας από τους κύριους λόγους για τη δυσκοιλιότητα στα μωρά είναι η ανωριμότητα του εντερικού ιστού των μωρών.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα στα παιδιά. Για την ακρίβεια, είναι ένας πολύ συχνός λόγος επίσκεψης στον/ην παιδίατρο, καθώς από αυτή υποφέρει το 0,3 με 8% των παιδιών.

Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός της δυσκοιλιότητας στα μωρά, κατά γενικό κανόνα, ένα μωρό θεωρείται πως έχει δυσκοιλιότητα όταν:

  1. Μειώνονται οι κινήσεις του εντέρου. Ορισμένα παιδιά αφοδεύουν τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα, ενώ άλλα μόνο μία φορά ή κάθε δύο με τρεις μέρες.
  2. Το μωρό δυσκολεύεται κατά την κένωση επειδή τα κόπρανα είναι “σκληρά”.
  3. Το μωρό πονά κατά την κένωση.
  4. Υπάρχουν διαφορές στην περιεκτικότητα των κοπράνων. Γενικά, τα κόπρανά τους βγαίνουν σαν μικρές μπάλες.
  5. Το μωρό σας έχει αέρια και κολικούς.

Τώρα, ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τη δυσκοιλιότητα στα μωρά; Το πρόβλημα μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μόνο όταν είναι γνωστή η αιτία. Εφόσον είπαμε και αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά στις πιθανές αιτίες.

Οι λόγοι για τη δυσκοιλιότητα στα μωρά

Πριν ξεκινήσουμε ν’ απαριθμούμε τους λόγους για τη δυσκοιλιότητα στα μωρά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν δεν υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα. Για την ακρίβεια, αφοδεύουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ακόμη και μετά τον θηλασμό. Τα κόπρανά τους είναι κυρίως υγρά (ή πολύ μαλακά) και έχουν κιτρινό-πορτοκαλί χρώμα.

Παρακάτω έχουμε τους λόγους που μπορεί να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα:

1. Γάλα φόρμουλα

Ορισμένα παιδιά είναι πιθανό να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα εξαιτίας των πρωτεϊνών που βρίσκονται στο γάλα φόρμουλα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Παιδιατρικής (Jornal de Pediatria):

“Τα βρέφη που πίνουν τεχνητό γάλα έχουν 4,53 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα απ’ ότι τα μωρά που θηλάζουν.”

Η αλλαγή σε φόρμουλα μπορεί να δημιουργήσει δυσκοιλιότητα στο μωρό. Μπορείτε να βρείτε γάλα φόρμουλα στην αγορά ειδικό για ήπια δυσκοιλιότητα. Μιλήστε με τον/η γιατρό σας ώστε να επιλέξετε το γάλα φόρμουλα που ταιριάζει στις ανάγκες του μωρού σας.

2. Δυσκοιλιότητα στα μωρά – Συμπληρωματικό τάισμα

Ακόμη ένας λόγος δυσκοιλιότητας στα μωρά είναι το συμπληρωματικό τάισμα σε μωρό που θηλάζει. Η προσθήκη νέων φαγητών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, παρότι είναι αλήθεια πως τα μωρά δεν τρώνε συνήθως στερεές τροφές τους πρώτους μήνες.

Να θυμάστε ότι οι πρώτες τροφές που θα πρέπει να μπαίνουν στη διατροφή του μωρού σας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Ακολουθήστε τις συμβουλές του/ης παιδιάτρου σας για ν’ αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα ή τις επιπλοκές όπως τις τροφικές αλλεργίες.

3. Διακοπή πάνας

Η διακοπή πάνας από το μωρό είναι ένας συχνός λόγος δυσκοιλιότητας.

Ορισμένα παιδιά είναι πιθανό να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα όταν τους κόβετε τις πάνες. Η χρήση του γιογιό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, ακόμη και σε άρνηση για κάποια παιδιά. Αυτό, με τη σειρά του, ίσως οδηγήσει σε αυτοπροκαλούμενη δυσκοιλιότητα καθώς συγκρατούν την ανάγκη για αφόδευση επειδή δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν το γιογιό.

4. Αφυδάτωση

Όταν οι γονείς αρχίζουν το συμπληρωματικό τάισμα, αρχίζουν να δίνουν στο μωρό νερό. Σε ορισμένα μωρά δεν αρέσει να πίνουν νερό, αρχικά τουλάχιστον, καθώς μειώνεται η πρόσληψη γάλακτος. Ίσως λοιπόν προκληθεί αφυδάτωση, ειδικότερα το καλοκαίρι.

Αν το μωρό σας δεν λαμβάνει αρκετά υγρά, τα κόπρανά του μπορεί να είναι σκληρά, δυσκολεύοντας την αφόδευση. Ίσως εμφανιστούν ακόμη και μικρές πληγές στον πρωκτό (πιθανόν να παρατηρήσετε ίχνη αίματος όταν σκουπίζετε το μωρό σας).

5. Ιατρικά προβλήματα

Εδώ έχουμε ορισμένους από τους σοβαρότερους λόγους για τη δυσκοιλιότητα στα μωρά:

  • Αλλαντίαση. Αυτή η ασθένεια προκαλείται από το βακτήριο Κλωστηρίδιο της αλλαντίασης και μπορεί ν’ αποβεί θανατηφόρο. Ένα από τα συμπτώματα είναι η δυσκοιλιότητα.
  • Συγγενής υποθυρεοειδισμόςΤο μωρό είτε δεν έχει θυρεοειδή αδένα ή ο θυρεοειδής του δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε ή δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.
  • Διαταραχές του μεταβολισμούΟρισμένες κληρονομικές ασθένειες που προκαλούν κάποιο είδος ακινησίας πιθανόν να είναι ένας έμμεσος λόγος δυσκοιλιότητας.
  • Τροφικές αλλεργίες. Μια αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του μωρού απέναντι σε κάτι που θεωρεί επιθετικό. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από σκληρά κόπρανα και δυσκολία στην κένωση έως τη διάρροια.
  • Νόσος του Hirschsprung. Πρόκειται για ασθένεια του μεγάλου εντέρου που προκαλεί δυσκολία κένωσης.

Τέσσερις συμβουλές για ν’ ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα στα μωρά

Ορισμένες τεχνικές όπως το μασάζ, ίσως βοηθήσουν το μωρό σας να αφοδεύσει.

Αν το παιδί σας είναι νευρικό και πονά ή αν ανησυχείτε πολύ γι’ αυτό, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον/ην παιδίατρό σας. Εκείνος/η θα σας δώσει ορισμένες συμβουλές για την ανακούφιση του μωρού σας.

Παρακάτω έχουμε ορισμένες συμβουλές τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως προληπτικά μέτρα ή λύσεις για τη δυσκοιλιότητα:

1. Μασάζ

Κάνοντας μασάζ στην κοιλιά του μωρού σας ίσως το βοηθήσετε να βελτιώσει την εντερική διαμετακόμιση. Κάντε απαλό αλλά σταθερό μασάζ στην κοιλιά του μωρού σας με τις παλάμες σας, εφαρμόζοντας λίγη πίεση.

2. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ασκήσεις

Αν γνωρίζει πώς να μπουσουλά το μωρό σας, αφήστε το να το κάνει. Όλα τα είδη κινήσεων θα βοηθήσουν στη βελτίωση της εντερικής κινητικότητας. Μπορείτε να το βοηθήσετε κουνώντας τα πόδια του πάνω-κάτω, σαν να έκανε ποδήλατο.

3. Φρούτα, λαχανικά, και ίνες

Αν ξεκινήσετε συμπληρωματικό τάισμα, συμπεριλάβετε λαχανικά, φρούτα, και ίνες στα πιάτα του μωρού σας και μειώστε τις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν στεγνά κόπρανα, όπως μπανάνες ή ρύζι.

4. Σιγουρευτείτε πως πίνει αρκετά υγρά

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει αρκετό νερό και γάλα. Να θυμάστε ότι αν δε το κάνει, τα κόπρανά του μπορούν να σκληρύνουν και να εμποδίσουν την κένωση.

Οι λόγοι για τη δυσκοιλιότητα στα μωρά ποικίλλουν αρκετά και ορισμένες φορές είναι δύσκολα ανιχνεύσιμοι. Μη διστάσετε να μιλήσετε στον/η γιατρό σας για να λάβετε μια σωστή διάγνωση και θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.