Φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

Αν κολλήσετε τον ιό του έρπη, θα τον έχετε για πάντα, όμως παραμένει αδρανής μέσα στο σώμα σας και δραστηριοποιείται όταν οι άμυνες του οργανισμού σας είναι μειωμένες.
Φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2018

Φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη! Πρώτα αισθάνεστε μυρμήγκιασμα ή φαγούρα στα χείλη σας. Κοιτάζεστε στον καθρέφτη και δεν βλέπετε τίποτα. Μερικές μέρες αργότερα, η φαγούρα είναι εντονότερη και συνειδητοποιείτε ότι έχετε επιχείλιο έρπη.

Ο ιός του έρπη, που τόσο εύκολα μεταδίδεται και δύσκολα εξουδετερώνεται, μπορεί να αποφευχθεί. Όμως, αν τον έχετε κολλήσει, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον εμποδίσετε με φυσικό τρόπο να εξελιχθεί σε επιχείλιο έρπη. Μάθετε περισσότερα στο σημερινό άρθρο.

Το κλειδί είναι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από τον ιό του έρπη, που μεταδίδεται με δύο τρόπους:

 • Από στόμα σε στόμα (με το φιλί).
 • Από την κοινή χρήση μολυσμένων αντικειμένων (οδοντόβουρτσες, ποτήρια, σύνεργα μακιγιάζ…).

Αν κολλήσετε τον ιό, θα τον έχετε για πάντα. Όμως μην ανησυχείτε -μπορεί να παραμείνει αδρανής στο νευρικό σας σύστημα, χωρίς να προκαλέσει ποτέ ξανά επιχείλιο έρπη. Για να το πετύχετε αυτό, έχετε ανάγκη από ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν κολλήσατε τον ιό, είναι πιθανό ότι τη στιγμή εκείνη οι άμυνες του οργανισμού σας ήταν μειωμένες. Ο ιός μπόρεσε να μπει στον οργανισμό σας και να παραμείνει εκεί.

Αν όμως θέλετε να αποφύγετε μια νέα εμφάνιση επιχείλιου έρπη, που μπορεί να είναι κάτι πολύ ενοχλητικό και να προκαλεί αμηχανία, πρέπει να αρχίσετε να φροντίζετε περισσότερο το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πώς; Με υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Άλλες αιτίες που πυροδοτούν την εμφάνιση επιχείλιου έρπη είναι οι εξής:

 • Άγχος.
 • Έκθεση στο ηλιακό φως.
 • Στέρηση ύπνου.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πέντε συμπτώματα ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος

Φυσική αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

Δεν υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες για τον επιχείλιο έρπη, επειδή δεν γνωρίζουμε πολλά για τον ιό καθαυτό. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να πούνε αντίο για πάντα στον επιχείλιο έρπη χάρη σε αυτές τις 100% φυσικές θεραπείες. Είστε έτοιμοι να μάθετε ποιες είναι;

Πάγος για τη φυσική αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους αντιμετώπισης ενός ξεσπάσματος επιχείλιου έρπη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε ένα παγάκι και να το τοποθετήσετε πάνω στον επιχείλιο έρπη.

Κρατήστε το παγάκι εκεί για δέκα λεπτά ή μέχρι να λιώσει τελείως. Επαναλάβετε αυτό το κόλπο μετά από δύο ώρες.

Το παγάκι θα μειώσει τη φλεγμονή στην περιοχή και θα ανακουφίσει από τον πόνο. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει αποτέλεσμα μόνο εφόσον οι φουσκάλες είναι άθικτες (πριν σπάσουν και αρχίσουν να εκκρίνουν υγρά, όταν πλέον ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα).

Ζεστά επιθέματα για τη φυσική αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

Η θεραπεία αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά το δεύτερο στάδιο του ξεσπάσματος επιχείλιου έρπη, όταν οι φουσκάλες σπάνε και εκκρίνουν υγρά. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε την επαφή με το/τη σύντροφο ή τα παιδιά σας κατά το στάδιο αυτό, επειδή θα μπορούσατε εύκολα να τους μεταδώσετε τον ιό.

Θα πρέπει επίσης να βάλετε ξεχωριστά τα αντικείμενα προσωπικής φροντίδας και μακιγιάζ, μακριά από τους υπόλοιπους ανθρώπους στο σπίτι. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω ζεστά επιθέματα στα χείλη σας:

 • Μια φρεσκοσιδερωμένη πετσέτα.
 • Ένα πανί μουσκεμένο με καυτό νερό.

Σακουλάκια τσαγιού για τη φυσική αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

Πρόκειται για μία ακόμα επιλογή για το στάδιο στο οποίο οι φουσκάλες σπάνε. Ένα χρησιμοποιημένο σακουλάκι τσαγιού μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο. Φτιάξτε ένα τσάι όπως συνήθως, κατά προτίμηση μαύρο. Μην πετάξετε το σακουλάκι του. Αφήστε το να στραγγίσει και να κρυώσει για ένα λεπτό (δεν θέλετε να κάψετε το σημείο εμφάνισης του επιχείλιου έρπη).

Εφαρμόστε το σακουλάκι του τσαγιού στα χείλη σας ασκώντας μικρή πίεση, μέχρι το σακουλάκι να κρυώσει. Περιμένετε δύο ώρες και έπειτα επαναλάβετε τη θεραπεία. Περισσότερες πληροφορίες στην έρευνα των Δρ. Nollkemper et. al. εδώ.

Αιθέρια έλαια για τη φυσική αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη με ελαια

Μπορείτε να επιλέξετε μέντα και λεμόνι, που είναι τα αποτελεσματικότερα κατά του επιχείλιου έρπη. Όμως οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο έχετε στο σπίτι θα βοηθήσει.

Ρίξτε μερικές σταγόνες σε ένα κομμάτι βαμβάκι και εφαρμόστε το στον επιχείλιο έρπη. Θα καταπραΰνει την περιοχή και θα μειώσει τη δυσφορία.

Ζάχαρη για τη φυσική αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

Να θυμάστε ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να τσούξει λίγο. Όμως είναι υπερβολικά αποτελεσματική για να την απορρίψουμε. Ρίξτε μερικούς κόκκους ζάχαρης πάνω στις φουσκάλες του επιχείλιου έρπη. Η ζάχαρη όχι μόνο θα ξηράνει τις φουσκάλες και θα μειώσει τον πόνο, αλλά και θα εξουδετερώσει τα βακτήρια στην περιοχή.

Βότανα για τη φυσική αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη με βοτανα

Σε αυτή την περίπτωση έχετε δύο επιλογές: εσωτερική και εξωτερική χρήση. Για την πρώτη, μπορείτε να φτιάξετε έγχυμα βοτάνων και για τη δεύτερη να εφαρμόσετε το βότανο απευθείας πάνω στα χείλη σας. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται συχνότερα για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη είναι τα εξής:

Η κατανάλωση εγχυμάτων με τα παραπάνω βότανα δυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και καταπολεμά τον ιό, ενισχύοντας την αντίστασή σας σε μικροοργανισμούς που μεταδίδουν ασθένειες.

Αν θέλετε απλώς να χρησιμοποιήσετε τα βότανα τοπικά, φτιάξτε έγχυμα όπως συνήθως και μουσκέψτε με το υγρό ένα κομμάτι βαμβάκι. Πιέστε το πάνω στον επιχείλιο έρπη. Θα διαπιστώσετε ότι η θεραπεία αυτή ξηραίνει τον επιχείλιο έρπη γρηγορότερα από κάθε άλλη επιλογή.

Θαλασσινό αλάτι για τη φυσική αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη με αλατι

Πρόκειται για την ισχυρότερη τεχνική από όλες. Ίσως τη δοκιμάσατε ήδη όταν εμφανίσατε επιχείλιο έρπη, άρα ξέρετε τι εννοούμε. Όμως πρέπει να έχετε τη δύναμη να την αντέξετε…

Ωστόσο, πραγματικά αξίζει τον κόπο. Έχετε τρεις διαθέσιμες επιλογές:

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Συνταγές ομορφιάς με αλάτι

Αλάτι και νερό

Αναμείξτε μία κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι με μερικές σταγόνες νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένας πολτός. Απλώστε τον πάνω στον επιχείλιο έρπη χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βαμβάκι και αφήστε τον να δράσει όσο περισσότερο μπορείτε. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τρεις φορές την ημέρα.

Αλάτι και οδοντόκρεμα

Αντί να αναμείξετε το θαλασσινό νερό με αλάτι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λίγη οδοντόκρεμα. Βάλτε το μείγμα πάνω στον επιχείλιο έρπη τη νύχτα και ξεπλύντε το το πρωί. Διαβάστε περισσότερα στην έρευνα των Δρ. Wobling et. al. εδώ.

Αλάτι και λεμόνι

Κόψτε ένα μικρό κομμάτι λεμόνι και πασπαλίστε το με αλάτι. Τοποθετήστε το πάνω στον επιχείλιο έρπη ασκώντας μικρή πίεση για όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Θα είναι πολύ οδυνηρό! Επαναλαμβάνετε (αν μπορείτε) δύο φορές κάθε μέρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fujeida, S. (2003). Herpes labialis. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (Tokyo). https://doi.org/10.1007/BF03085265
 • Huleihel, M., & Isanu, V. (2002). Anti-herpes simplex virus effect of an aqueous extract of propolis. Israel Medical Association Journal.
 • Nolkemper, S., Reichling, J., Sensch, K. H., & Schnitzler, P. (2010). Mechanism of herpes simplex virus type 2 suppression by propolis extracts. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.07.006
 • Wölbling, R. H., & Leonhardt, K. (1994). Local therapy of herpes simplex with dried extract from Melissa officinalis. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/S0944-7113(11)80019-X
 • Cvetnic, Z., & Vladimir-Knezevic, S. (2004). Antimicrobial activity of grapefruit seed and pulp ethanolic extract. Acta Pharm.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.