Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: 5 συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος; Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να αμυνθεί απέναντι σε ιούς, βακτήρια και πολλά είδη ασθενειών.
Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: 5 συμπτώματα

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουνίου, 2019

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα; Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να αμυνθεί απέναντι σε ιούς, βακτήρια και πολλά είδη ασθενειών. Μερικές φορές, τείνει να αποδυναμώνεται: μια ανεπαρκής διατροφή, το άγχος ή κάποιου είδους ασθένεια μπορούν όλα να το εμποδίσουν να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες του.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: 5 συμπτώματα

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η άμυνά σας, η ανοσοποιητική αντίδρασή σας σε ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να μπουν στον οργανισμό σας και να σας βλάψουν. Αποτελείται από ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται για να προστατέψουν το σώμα σας. Σίγουρα γνωρίζετε ότι αυτά τα προστατευτικά κύτταρα ονομάζονται λευκοκύτταρα ή λευκά αιμοσφαίρια. Είναι υπεύθυνα για την επίθεση εναντίον εκείνων των μικροοργανισμών που προκαλούν αρρώστιες. Τα συγκεκριμένα κύτταρα βρίσκονται στο θύμο αδένα, στη σπλήνα και στο μυελό των οστών, το οποία ονομάζονται «λεμφικά όργανα».

Αν για οποιονδήποτε λόγο έχετε χαμηλότερο επίπεδο λευκοκυττάρων κάποια στιγμή, δεν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα εξωτερικά στοιχεία που σας αρρωσταίνουν. Είναι, επομένως, σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένες ενδείξεις προκειμένου ο γιατρός σας να μπορέσει αμέσως να εντοπίσει την προέλευση της αδυναμίας ώστε να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: ποια είναι τα 5 συμπτώματα;

1. Κόπωση

εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κοπωση σε γυναικα

Είναι αλήθεια ότι η κόπωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Όταν όμως είναι συνεχής, όταν ξυπνάτε το πρωί, για παράδειγμα, και αισθάνεστε εξαντλημένοι, όταν κουράζεστε με το παραμικρό, όταν η διαφορά θερμοκρασίας σας προκαλεί κατάθλιψη ή ναυτία, κ.λπ…. Όλα αυτά είναι συμπτώματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

2. Συχνές λοιμώξεις- εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ουρολοιμώξεις, τα προβλήματα στο στομάχι, τα ερεθισμένα και κόκκινα ούλα και οι συχνές διάρροιες είναι συμπτώματα που δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν αντιμετωπίζει όπως θα έπρεπε τους εξωτερικούς παράγοντες που μπαίνουν στον οργανισμό σας. Δεν αντιδρά σωστά και δεν μπορεί να σας προστατέψει από ορισμένους ιούς ή ορισμένα βακτήρια.

3. Γρίπη, κρυολογήματα, πονόλαιμος

εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος - κρωμενη γυναικα

Πόσο συχνά έχετε την τάση να κρυολογείτε; Μία φορά το μήνα; Πονάει πάντα ο λαιμός σας; Κολλήσατε ξαφνικά γρίπη; Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων σας. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ίσως να μην αμύνεται όπως θα έπρεπε.

4. Αλλεργίες, σημάδι ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος

Μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν αλλεργικές αντιδράσεις συχνότερα από άλλους. Δεν μπορούν να ανεχτούν ορισμένα είδη γύρης και κάποιους παράγοντες στο περιβάλλον οι οποίοι επιδρούν στο δέρμα ή στους βλεννογόνους και επηρεάζουν άμεσα την υγεία. Αν αυτό ισχύει για σας, είναι πιθανό να έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Τραύματα που κάνουν καιρό να επουλωθούν

εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα- πληγη που απολυμαινεται

Μάθετε πώς να ενισχύσετε το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος - φρούτα

1. Προσέξτε τη διατροφή σας

Το ξέρουμε όλοι. Η καλή διατροφή είναι συνώνυμο της καλής υγείας. Όμως μερικές φορές το καταλαβαίνουμε αυτό μόνο όταν αντιμετωπίζουμε ήδη κάποιο πρόβλημα, όταν είμαστε ήδη άρρωστοι. Είναι απαραίτητο να ακολουθούμε πάντοτε μια ισορροπημένη διατροφή χαρακτηριζόμενη από ποικιλία, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη και φτωχή σε ζάχαρη, λιπαρά και οινόπνευμα. Τα εσπεριδοειδή είναι πάντα ιδιαίτερα υγιεινά, μην ξεχνάτε λοιπόν να τρώτε πορτοκάλια, μανταρίνια, παπάγια, σταφύλια, τομάτες, κ.λπ..

2. Να κοιμάστε αρκετά για να ενισχύσετε το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Εξασφαλίστε ύπνο που ξεκουράζει και ανανεώνει. Αυτό είναι ουσιαστικό για να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα δυνατό, να αναπληρώνετε την ενέργειά σας και να επιτρέπετε την εκτέλεση ουσιαστικών λειτουργιών του οργανισμού. Η αϋπνία και οι έγνοιες, τα πράγματα που σας κάνουν να μένετε συνεχώς ξάγρυπνοι, είναι εχθροί της υγείας σας.

3. Υγιεινή και καθαριότητα

Και αυτό το γνωρίζουμε, όμως μερικές φορές το παραβλέπουμε. Πλένετε τα χέρια σας πριν φάτε, πριν αγγίξετε τρόφιμα, αφού αγγίξετε ζώα, όταν γυρίζετε σπίτι ή από τη δουλειά… Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε για την καθαριότητα των τροφών. Πλένετε καλά τα λαχανικά που θα μαγειρέψετε. Βυθίστε τα στο νερό και απομακρύνετε τα διάφορα κατάλοιπα. Όλα τα παραπάνω είναι ουσιαστικά για την προστασία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

4. Καλή διαχείριση του άγχους

Το άγχος δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα. Αν γίνει χρόνιο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα σας, εξασθενούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, σας αρρωσταίνουν… Λάβετέ το υπόψη, λοιπόν.  Βάλτε προτεραιότητες, μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, βρείτε χρόνο για σας και κάντε πράγματα που αγαπάτε.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.