Γιατί ο επιχείλιος έρπης δεν σταματά να εμφανίζεται;

Συνήθως ο ιός ενεργοποιείται και εμφανίζεται όταν πυροδοτείται από συγκεκριμένα πράγματα. Για ορισμένους, ο ιός παραμένει ανενεργός και δεν εκδηλώνεται.
Γιατί ο επιχείλιος έρπης δεν σταματά να εμφανίζεται;
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου, 2019

Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες ασθένειες που επηρεάζουν τα όργανα που έχουν ήδη αποδυναμωθεί λόγω γενετικής, κακών συνηθειών, διατροφικών ελλείψεων. Μια από τις πιο κοινές περιπτώσεις είναι ο επιχείλιος έρπης, ο οποίος αποτελεί κυρίως ένα εμφανισιακό πρόβλημα παρά μια σοβαρή απειλή για την υγεία.

Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε γιατί οι άνθρωποι που εμφανίζουν επιχείλιο έρπη υποφέρουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από αυτόν και θα μιλήσουμε για το πώς μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο.

Τι είναι ο επιχείλιος έρπης;

Ο επιχείλιος έρπης είναι μια μικρή εξέλκωση ή φουσκάλα που εμφανίζεται γύρω από το χείλος λόγω του μονοκατευθυντικού τύπου ιών έρπη-1 (HSV-1). Αν και παρουσιάζεται συχνότερα γύρω από τα χείλη, μπορεί να σχηματιστεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Συνήθως ξεκινά με μια μικρή ενόχληση ή φαγούρα.  Μετά από λίγο μετατρέπεται σε φουσκάλα προκαλώντας ακόμη περισσότερη φαγούρα ή πόνο.

Γιατί ο επιχείλιος έρπης δεν σταματά να εμφανίζεται;

Γιατί δεν σταμάτα να εμφανίζεται;

Ελάχιστοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματα αυτού του ιού μόνο μια φορά στη ζωή τους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς ο ιός παραμένει στο σώμα.

Γενικά, ο ιός HSV-1 προσβάλλει τους ανθρώπους κατά την παιδική τους ηλικία και μεταδίδεται μέσω της επαφής. Εισέρχεται στο σώμα μέσω του δέρματος και εγκαθίσταται μόνιμα στα νευρικά κύτταρα.

Όταν ορισμένα εναύσματα ενεργοποιούν τον ιό τότε ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται στα χείλη. Άλλοι άνθρωποι που εμφανίζουν επιχείλιο έρπη μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα καθώς ο ιός μπορεί να παραμένει ανενεργός ή αδρανής.

Για την πρόληψη και θεραπεία του επιχείλιου έρπη γράφουν σε μελέτη τους οι Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J.

Παράγοντες

Η συγκεκριμένη αιτία που προκαλεί την ενεργοποίηση του ιού δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην ενεργοποίηση του ιού:

 • Στρες: το στρες προκαλεί ανισορροπίες στο σώμα και προσβάλλει τη φυσική άμυνα του σώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν παρουσιάζεται κάποιο ξέσπασμα κατά τη διάρκεια των στρεσογόνων καταστάσεων.  Αυτό συμβαίνει λίγο αργότερα, όταν το σώμα είναι χαλαρό και προσπαθεί να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.
 • Οι μολύνσεις και οι πυρετοί προκαλούνται από άλλα παθογόνα συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε άλλα σημεία του σώματος.
 • Φαρμακευτική αγωγή: η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, κυρίως αντιβιοτικών, μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ενεργοποιήσει τον ιό του έρπητα.
 • Ορμονικές αλλαγές: οι πιο κοινές είναι εκείνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή την εγκυμοσύνη.
 • Ακραίες καιρικές συνθήκες: η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή οι ακραίες και απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης του επιχείλιου έρπητα.
 • Τροφικές αλλεργίες/δυσανεξία: ορισμένες φορές το σώμα μας δεν μπορεί να χωνέψει καλά μερικές τροφές όπως τη γλουτένη, τη λακτόζη, τη σόγια, ορισμένα φρούτα. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευτούν επειδή η αντίδραση δεν είναι πάντα άμεση.
 • Εντερικές διαταραχές: σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, ο επιχείλιος έρπητας μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιας φλεγμονής ή έλκους στα σημεία του τοιχώματος του εντέρου.

Θα βρείτε ενδιαφέρον το άρθρο: 7 συμβουλές διαχείρισης του άγχους και του στρες!

επιχείλιος έρπης - φυσικές θεραπείες

Φυσικές θεραπείες

Είναι απαραίτητο να αναλύσουμε αυτούς τους παράγοντες για να μπορέσετε να προσδιορίσετε ποιος από αυτούς μπορεί να σας επηρεάζει. Αν μάθετε να τους καταπολεμάτε, τα ξεσπάματα θα αρχίζουν να εμφανίζονται λιγότερο συχνά.

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μερικές φυσικές θεραπείες για να θεραπεύσετε τα ξεσπάσματα και να εμποδίσετε την εμφάνισή τους:

 • Μαγιά μπύρας: αυτό το συμπλήρωμα δρα στο δέρμα σαν αποτοξινωτικό και βοηθά στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος.
 • Εχινάκεια: αυτό το θεραπευτικό φυτό είναι περισσότερο γνωστό για την ικανότητά του να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να το λαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου όταν αισθάνεστε ότι πρόκειται να αρρωστήσετε ή κατά τη διάρκεια των εποχικών αλλαγών.
 • Πρόπολη: αυτό το φυσικό αντιβιοτικό αυξάνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού και ενδυναμώνει το σώμα. Μπορείτε να το λαμβάνετε εσωτερικά ή να το εφαρμόζετε απευθείας πάνω στον επιχείλιο έρπη.
 • Ψύλλιο (plantago psyllium): αν το ξέσπασμά σας σχετίζεται με κάποιο εντερικό πρόβλημα, αυτό το φυτό χάρη στις φυτικές του ίνες μπορεί να ρυθμίσει και να διευκολύνει την πέψη χωρίς να ερεθίζει το έντερο.

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη από τη μαγιά μπύρας! Ποια είναι αυτά;

επιχείλιος έρπης - πρόληψη

Θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τη διατροφή σας. Φροντίστε επίσης να κάνετε εξετάσεις για να προσδιορίσετε αν πάσχετε από δυσανεξία ή από τροφικές αλλεργίες.

Μπορείτε να εξαλείψετε τις τροφές που δεν μπορεί να χωνέψει ο οργανισμός σας; Όχι μόνο θα καταφέρετε να εμποδίσετε μελλοντικά ξεσπάσματα αλλά θα παρατηρήσετε και βελτίωση στην υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Usatine, R. P., & Tinitigan, R. (2010). Nongenital herpes simplex virus. American Family Physician. https://doi.org/d8528 [pii]
 • Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185
 • Cunningham, A., Griffiths, P., Leone, P., Mindel, A., Patel, R., Stanberry, L., & Whitley, R. (2012). Current management and recommendations for access to antiviral therapy of herpes labialis. Journal of Clinical Virology. https://doi.org/10.1016/j.jcv.2011.08.003
 • Hijikata, Y., Yamada, S., & Yasuhara, A. (2007). Herbal Mixtures Containing the Mushroom Ganoderma lucidum Improve Recovery Time in Patients with Herpes Genitalis and Labialis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2006.6297

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.