Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των αιμορροΐδων

Τα φάρμακα για τις αιμορροΐδες περιέχουν αγγειοπροστατευτικά, αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, αναισθητικά, στυπτικά και αντισηπτικά. Εδώ θα ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στο θέμα.
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των αιμορροΐδων

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουνίου, 2022

Για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, υπάρχουν φάρμακα που χορηγούνται τόσο από το στόμα (σε μορφή δισκίων), όσο και από το ορθό (σε αλοιφές ή υπόθετα).

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται από τη διαστολή των αιμορροϊδικών φλεβών που βρίσκονται στον πρωκτό και στο κάτω μέρος του ορθού. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί στο εσωτερικό του ορθού (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες).

Η θεραπεία των αιμορροΐδων είναι σχεδόν πάντα μη επεμβατική

Στο 80% περίπου των περιπτώσεων, οι αιμορροΐδες αντιμετωπίζονται καθαρά με φαρμακευτική αγωγή, δίαιτα και υγιεινή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί λύση σε περιπτώσεις με ιδιαίτερο πόνο ή επιπλοκές όπως ο θρόμβος.

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

Τα διαθέσιμα φάρμακα κυμαίνονται από αγγειοπροστατευτικά, επουλωτικά, ενυδατικά, αντιφλεγμονώδη, αναισθητικά και αναλγητικά είδη. Συχνά συνδέονται με καθαρτικά για να μαλακώσουν τα κόπρανα. Μπορούν να συνταγογραφηθούν από γενικό γιατρό ή από ειδικό στην περιοχή (πρωκτολόγο).

The treatment of hemorrhoids.
Ο πόνος είναι έντονος και δυσκολεύει την εκτέλεση απλών πράξεων, όπως το κάθισμα.

Χάπια για τη θεραπεία των αιμορροΐδων

Οι θεραπείες για τις αιμορροΐδες από το στόμα έχουν συνήθως φλαβονοειδή ή βιοφλαβονοειδή στη σύνθεσή τους. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι η διοσμίνη και η εσπεριδίνη.

Οι ενώσεις αυτές προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, καθώς δρουν στα τριχοειδή αγγεία (μικρά αγγεία), μειώνοντας την ευθραυστότητα και τη διαπερατότητά τους. Ευνοούν τη μείωση της φλεβικής διαστολής και τη μείωση της φλεγμονής.

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 1 δισκίο κάθε 12 ώρες.

Αλοιφές για τη θεραπεία των αιμορροΐδων

Οι αλοιφές, ως θεραπεία για τις αιμορροΐδες, μπορούν να εφαρμόζονται στην περιοχή του πρωκτού 2 έως 3 φορές την ημέρα. Για τις εξωτερικές αιμορροΐδες, η εφαρμογή θα γίνεται στην εξωτερική περιοχή του πρωκτού, με απαλό μασάζ. Ενώ για τις εσωτερικές αιμορροΐδες, εισάγεται προσεκτικά το άκρο της κάνουλας στον πρωκτό και συμπιέζεται η συσκευασία ώστε να εισχωρήσει η αλοιφή.

Τα φάρμακα αυτά πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία. Δεν θεραπεύουν τις αιμορροΐδες, αλλά βοηθούν στη μείωση της δυσφορίας.

Συνήθως περιλαμβάνουν εφεδρίνη (που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία), βενζοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό) και κορτικοστεροειδή. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουν τη διαστολή των αιμορροϊδικών φλεβών, βελτιώνουν τη φλεγμονή και λειτουργούν ως αναλγητικά. Έχουν επίσης επουλωτική ή ενυδατική δράση.

Οι αλοιφές είναι επίσης σύνηθες να περιέχουν μενθόλη για τη ρευματογόνο λειτουργία τους, καθώς προκαλεί ερυθρότητα και επακόλουθη αίσθηση ψύχους που ανακουφίζει από τον πόνο. Είναι παρόμοια με την παρασκευή σπιτικών αλοιφών με βάση την αμαμηλίδα.

Από την άλλη πλευρά, το μουρουνέλαιο, το βάλσαμο του Περού και οι ουσίες που περιέχουν βιταμίνες Α και D συνιστώνται ως φυσικοί θεραπευτικοί παράγοντες.

Υπόθετα για τις αιμορροΐδες

Αυτή η θεραπεία των αιμορροΐδων περιλαμβάνει συνήθως στεροειδή (αντιφλεγμονώδη) και τοπικά αναισθητικά (όπως η κινκοκαΐνη). Επιπλέον, έχουν συνήθως αντισηπτική και στυπτική δράση.

Έτσι, εκτός από τη μείωση των σημείων της φλεγμονής και την ανακούφιση από τον πόνο, συμβάλλουν στην τόνωση της αναγέννησης και της επούλωσης του δέρματος.

Άλλες θεραπείες για τις αιμορροΐδες

Για τη θεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος ενδείκνυνται συνήθως και άλλα κοινά αντιφλεγμονώδη αναλγητικά, όπως η δικλοφενάκη, η παρακεταμόλη ή η κετοπροφαίνη. Παρομοίως, η χρήση καθαρτικών για τη βελτίωση της δυσκοιλιότητας είναι πολύ συχνή.

Η συνταγογράφηση αντισηπτικών για την πρόληψη λοιμώξεων, όπως η χλωρεξιδίνη ή η εξαετιδίνη, είναι επίσης συχνή. Μερικές φορές συνταγογραφούνται αντιβιοτικά όταν υπάρχει υποψία σχετιζόμενης μολυσματικής διαδικασίας.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αιμορροΐδων είναι απαραίτητη εάν δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη βελτίωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες, για τις οποίες απαιτείται η απελευθέρωση του θρόμβου μέσω μιας απλής τομής.

A woman with hemorrhoids.
Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες δημιουργούν ένα επώδυνο και πρησμένο εξόγκωμα στην περιοχή του πρωκτού.

Η καλύτερη θεραπεία για τις αιμορροΐδες είναι η πρόληψη

Οι αιμορροΐδες σχετίζονται με το συνεχές σφίξιμο κατά την αφόδευση και τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, σχετίζονται και με άλλες διεργασίες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση (όπως ο εμετός, η πυλαία υπέρταση, η κίρρωση ή η εγκυμοσύνη).

Όταν φροντίζετε τη διατροφή σας και ακολουθείτε ορισμένες συστάσεις, οι αιμορροΐδες εξαφανίζονται από μόνες τους. Έτσι, η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη μόνο εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση και θα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα μόνο όταν αισθάνεστε φυσική ανάγκη.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια ευνοεί τον εντερικό περισταλτισμό και την απορρόφηση του νερού. Συνιστώνται επίσης τα λουτρά Sitz με ζεστό νερό. Σε άτομα με παράγοντες κινδύνου ή οικογενειακό ιστορικό, οι διατροφικές αλλαγές είναι σημαντικές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.