Κορτικοτροπίνη: Χαρακτηριστικά και αποτελέσματα

Η κορτικοτροπίνη διεγείρει δύο από τις τρεις περιοχές του φλοιού των επινεφριδίων όπου εκκρίνουν η κορτιζόλη και τα γλυκοκορτικοειδή της κορτικοστερόνης. Μάθετε τα πάντα σε αυτό το άρθρο.
Κορτικοτροπίνη: Χαρακτηριστικά και αποτελέσματα

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η κορτικοτροπίνη, που ονομάζεται επίσης αδρενοκορτικοτροπίνη (ACTH), είναι μια πολυπεπτιδική ορμόνη που αποτελείται από 39 αμινοξέα. Παράγεται καθημερινά σε μικρές ποσότητες (περίπου 10 mg) από την υπόφυση και διεγείρει τα επινεφρίδια.

Έτσι, η ACTH διεγείρει δύο από τις τρεις περιοχές του επινεφριδιακού φλοιού που εκκρίνει κορτιζόλη και γλυκοκορτικοειδή κορτικοστερόνης. Ωστόσο, διεγείρει επίσης τη δικτυωτή ζώνη που παράγει ανδρογόνα. Η βιολογική της λειτουργία είναι να διεγείρει την έκκριση κορτιζόλης. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα παράγει περισσότερη κορτικοτροπίνη κατά τη διάρκεια έντονων και αγχωτικών περιόδων.

Σύνθεση για την  κορτικοτροπίνη (ACTH)

Η υπόφυση συνθέτει ACTH ως απόκριση στην απελευθέρωση της κορτικοτροπίνης (CRH) από τον υποθάλαμο. Ομοίως, τα επινεφρίδια παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη που βοηθά το σώμα να διαχειριστεί το άγχος. Αυτό συμβαίνει επειδή η κορτιζόλη είναι απαραίτητη για τη ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, τα επίπεδα στο αίμα παραμένουν υπό έλεγχο.

Μέτρηση των επιπέδων κορτικοτροπίνης

Ο σκοπός μιας ανάλυσης ACTH είναι να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης της υπόφυσης και να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα στα επινεφρίδια. Είναι χρήσιμη στη διαφορική διάγνωση των ακόλουθων ασθενειών:

Όταν αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, τα επίπεδα ACTH συνήθως μειώνονται. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται, τα επίπεδα ACTH συνήθως αυξάνονται.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει υψηλό επίπεδο ACTH και χαμηλό επίπεδο κορτιζόλης ή αντιστρόφως. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα στα επινεφρίδια. Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα ACTH και κορτιζόλης θα μπορούσαν επίσης να οφείλονται σε πρόβλημα της υπόφυσης.

Όταν η παραγωγή ACTH είναι υπερβολική, μπορεί να οφείλεται σε υπερδραστήρια υπόφυση ή, μερικές φορές, σε έναν όγκο πνεύμονα.

Και τα επίπεδα ACTH και κορτιζόλης αλλάζουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, η κορτικοτροπίνη συνήθως φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο νωρίς το πρωί, μεταξύ 6:00 π.μ. και 8:00 π.μ.. Ωστόσο, το χαμηλότερο επίπεδο εμφανίζεται το απόγευμα, μεταξύ 6:00 μ.μ. και 11:00 μ.μ.

Εάν ο γιατρός σας το θεωρήσει απαραίτητο, θα μετρήσει τα επίπεδα ACTH σας είτε το πρωί είτε το απόγευμα. Μετρούν συνήθως τα επίπεδα κορτιζόλης όταν μετρούν επίσης το ACTH. Η κορτικοτροπίνη απελευθερώνεται σε παλμούς, έτσι ώστε τα επίπεδα στο αίμα σας μπορεί να ποικίλλουν από το ένα λεπτό στο άλλο.

Κανονικές τιμές για την κορτικοτροπίνη

Τύπος κορτιζόλης

Οι φυσιολογικές τιμές κορτικοτροπίνης για δείγμα αίματος που λαμβάνονται νωρίς το πρωί είναι μικρότερες από 80 pg / mL ή 18 pmol / L. Ωστόσο, οι μετρήσεις  είναι μικρότερες από 50 pg / mL ή 11 pmol / L το απόγευμα.

Τι μπορεί να σημαίνει ένα υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο ACTH;

Όταν τα επίπεδα κορτικοτροπίνης είναι υψηλότερα από το κανονικό, μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία ασθενειών όπως:

 • Νόσος του Addison: Εδώ τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετή κορτιζόλη.
 • Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων: Σε αυτήν την περίπτωση, τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετές ορμόνες.
 • Πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία τύπου Ι: Αυτό συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι ενδοκρινείς αδένες είναι υπερδραστικοί ή όταν σχηματίζουν όγκο.
 • Νόσος του Cushing: Αυτό συμβαίνει όταν η υπόφυση παράγει μεγάλη ποσότητα κορτικοτροπίνης, που συνήθως προκαλείται από καλοήθη όγκο της υπόφυσης.
 • Σύνδρομο Ectopic Cushing: Πρόκειται για έναν σπάνιο τύπο όγκου που μπορεί να εμφανιστεί στους πνεύμονες, τον θυρεοειδή ή το πάγκρεας και παράγει πάρα πολύ κορτικοτροπίνη.

Επίπεδο ACTH κάτω από το κανονικό

Όταν οι τιμές της κορτικοτροπίνης είναι κάτω από το φυσιολογικό, μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία παθολογιών όπως:

 • Υποϋποφυσισμό: Δείχνει ότι η υπόφυση δεν παράγει αρκετές ορμόνες, όπως η κορτικοτροπίνη
 • Ένας όγκος των επινεφριδίων: Εδώ η παρουσία του όγκου δημιουργεί υπερβολική κορτιζόλη
 • Θεραπείες με γλυκοκορτικοειδή φάρμακα αναστέλλουν την παραγωγή κορτικοτροπίνης

Συμπέρασμα

Η μέτρηση των επιπέδων της κορτικοτροπίνης μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ώρα της ημέρας κατά τη λήψη του δείγματος αίματος. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να λάβετε υπόψη τις ιατρικές πληροφορίες άλλων εξετάσεων, ειδικά σχετικά με το επίπεδο κορτιζόλης στο αίμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • SANGUINETTI, C. M. (1948). Insuficiencia suprarrenal. Dia Medico Uruguayo.

 • García, V. E., Burgui, J. Á. M., Dobón, M. G., & Gimeno, L. F. (2006). Síndrome de Cushing dependiente de corticotropina. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13094424

 • Goñi Iriarte, M. J. (2009). Síndrome de Cushing: situaciones especiales. Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/s1575-0922(09)71408-1


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.