Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε εμένα και όχι τους άλλους;

Αν και το πασίγνωστο ρητό λέει ότι τα κουνούπια τσιμπάνε τους γλυκοαίματους, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό που τα ελκύει είναι ένας γενετικός παράγοντας.
Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε εμένα και όχι τους άλλους;

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε εμένα και όχι τους άλλους; Έχετε ρωτήσει τον εαυτό σας ποτέ: “γιατί ελκύω όλα τα ζωύφια; Τι το ξεχωριστό έχω που τα ελκύει και με τσιμπάνε στο πάρκο ή ακόμη και όταν κοιμάμαι; Πώς μπορώ να αποφύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών στα πόδια και τα χέρια μου;”

Αν ναι, τότε σας προτείνουμε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο το οποίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να μάθετε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για αυτό το θέμα.

Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε εσάς;

Πώς είναι η ζωή των κουνουπιών;

Αυτό το συγκεκριμένο έντομο τρέφεται με το αίμα ζώων και ανθρώπων και έχει μια αρκετά πολυάσχολη ζωή. Για να ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα κουνούπια συνηθίζουν να επιτίθενται την αυγή και το σούρουπο.

Μόνο αυτές τις δυο χρονικές περιόδους, όταν το φως του ήλιου είναι τόσο διάχυτο και έχει λιγότερη ζέστη έξω. Τότε αρπάζουν την ευκαιρία και ψάχνουν για αποθέματα τροφής.

Τα θηλυκά είναι εκείνα που σας τσιμπάνε καθώς χρειάζονται τις πρωτεΐνες που περιέχει το αίμα για να γεννήσουν τα αβγά τους. Και αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και κυρίως κατά την κύρια περίοδο αναπαραγωγής τους. Οι προνύμφες των κουνουπιών μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε υπάρχουν λιμνάζοντα νερά (νερόλακκοι, πισίνες, λίμνες).

Από την άλλη πλευρά, τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται με νέκταρ, χυμούς δέντρων και φρούτων.

τα κουνούπια τσιμπάνε -κουνουπια

Τα κουνούπια είναι τόσο απασχολημένα με την αναζήτηση του κατάλληλου θύματος που θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει ότι ψάχνουν σε όλα τα περίχωρα και πολύ προσεκτικά πριν τραφούν.

Σίγουρα, έχετε ακούσει αυτό το ενοχλητικό βουητό δίπλα από το αυτί σας. Αυτό σημαίνει ότι το κουνούπι σας εξετάζει για να δει αν είστε αντάξιο γεύμα.

Αν και υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να απωθήσετε τα κουνούπια (απωθητικά, μυγοσκοτώστρες, συσκευές υπερήχων), αν θέλει να σας τσιμπήσει…θα το κάνει!

Θα έχετε αυτό το ενοχλητικό βουητό στο αυτί σας όλη την ημέρα μέχρι να εκπληρώσει το σκοπό του.

τα κουνούπια τσιμπάνε

Γιατί τα κουνούπια επιλέγουν ορισμένους ανθρώπους ενώ άλλους όχι;

Αυτή είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες ερωτήσεις. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι είναι γλυκοαίματοι σε σχέση με άλλους (αυτή είναι δημοφιλής θεωρία) ενώ άλλοι θεωρούν ότι τα ελκύει το άρωμα που εκκρίνει το δέρμα μας (ανεξάρτητα από το αν είναι γλυκό ή όχι).

Στο ίδιο δωμάτιο ή στον ίδιο χώρο μπορεί να βρείτε ανθρώπους που τους έχουν καταβροχθίσει τα κουνούπια στην κυριολεξία ενώ άλλοι δεν έχουν ούτε ένα τσίμπημα.

Διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν γιατί συμβαίνει αυτό και να αποκαλύψουν τους λόγους που ένα έντομο τσιμπάει ένα άτομο ενώ αγνοεί τα υπόλοιπα που βρίσκονται γύρω του.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στην Αγγλία και του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ισχυρίζονται ότι οφείλεται στα γονίδιά μας.

Απέδειξαν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο γενετικό στοιχείο που μας κάνει λιγότερο ή περισσότερο ελκυστικούς στα κουνούπια.

τα κουνούπια τσιμπάνε

Γιατί τα κουνούπια επιλέγουν συγκεκριμένους ανθρώπους;

Και πώς μπορεί το κουνούπι να γνωρίζει το γονιδίωμα ενός ανθρώπου; Κυρίως μέσω της μυρωδιάς του σώματός σας. Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο ελκυστικοί στα κουνούπια παράγουν περισσότερες απωθητικές οσμές από το δέρμα τους και προφανώς όλα εξαρτώνται από τα γονίδιά σας.

Η μυρωδιά του σώματος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για το αν θα είστε στόχος ή όχι. Αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν με τη χρήση ομάδων από πανομοιότυπα δίδυμα κορίτσια.

Η πρώτη ομάδα των δίδυμων κοριτσιών τσιμπήθηκαν από περισσότερα κουνούπια σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα. Αυτό υποδηλώνει ότι “ο ένοχος της υπόθεσης” είναι η γενετική καθώς τα δίδυμα αδέρφια έχουν μεγαλύτερη γενετική συμφωνία.

Επιπλέον, επιπρόσθετες μελέτες έδειξαν ότι τα κουνούπια προτιμούν να τσιμπούν ανθρώπους που έχουν γενικότερα μια συγκεκριμένη μυρωδιά.

Οι έγκυες γυναίκες είναι συνήθως στόχοι των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό της ελονοσίας στην Αφρική, ενώ οι άνθρωποι που έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα ή λιγότερο λίπος είναι γενικότερα πιο ελκυστικοί στα κουνούπια και τις σκνίπες.

τα κουνούπια τσιμπάνε

Άλλες θεωρίες αναφέρονται στη μυρωδιά του σώματος αλλά βασίζονται στο διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε κατά την αναπνοή. Το διοξείδιο του άνθρακα συγκεντρώνεται γύρω από τους ανθρώπους καθώς το απελευθερώνουμε κάθε φορά που αναπνέουμε.

Μια ομάδα ερευνητών έχει ανακοινώσει επίσης ότι οι άνθρωποι που συσσωρεύουν περισσότερη ποσότητα από ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων (ειδικά του σταφυλόκοκκου) στο δέρμα τους είναι πιο πιθανό να τσιμπηθούν από τα κουνούπια. Από πού προέρχονται αυτές οι μυρωδιές; Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε εσάς;

  • Αλκοόλ
  • Σκόρδο
  • Κρεμμύδι
  • Πιπεριά
  • Ρούχα από νάιλον
  • Αρώματα
  • Αποσμητικά
τα κουνούπια τσιμπάνε

Σας έχουμε ήδη πει τι συμβαίνει όταν το κουνούπι σας εξετάζει. Χρησιμοποιεί την οσμή του για να ερμηνεύσει τη μυρωδιά του σώματός μας, η οποία αποτελεί μέρος της γενετικής μας. Αλλά υπάρχει άλλος ένας παράγοντας! Η θερμοκρασία σας.

Αυτή η έρευνα αναφέρει ότι τα κουνούπια χρησιμοποιούν την τακτική περισσότερο από οποιαδήποτε πολεμική στρατηγική. Εφόσον σας στοχεύσουν με την όραση, την όσφρηση και τη θερμοκρασία είναι βέβαιο ότι θα παραμείνετε στο στόχαστρο.

Όλα εξαρτώνται από το πόσο μακριά βρίσκονται από το στόχο. Συνήθως, η θερμοκρασία του σώματος γίνεται αντιληπτή από μια κοντινή απόσταση και τελικά μπορεί να προκαλέσει την επίθεση.

Πώς μπορώ να το αποφύγω αν τα κουνούπια τσιμπάνε εμένα;

Αδειάστε τυχόν δοχεία που περιέχουν λιμνάζοντα νερά (γλάστρες, παιχνίδια, πιάτα).

Μην χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια ή έντονα αρώματα (αποφύγετε τη λακ).

Να διατηρείτε σωστή υγιεινή ώστε να αποφεύγετε την έκκριση έντονων οσμών και την υπερβολική εφίδρωση.

Να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας και να αποφεύγετε τα φωτεινά ή σκούρα χρώματα.

Να σβήνετε τα φώτα στο δωμάτιό σας.

Μην ανοίγετε τα παράθυρα το σούρουπο.

Να χρησιμοποιείτε κουνουπιέρες στο κρεβάτι σας και σίτες στα παράθυρα και στις πόρτες.

Να εφαρμόζετε απωθητικές κρέμες ή σπρέι κουνουπιών.

Τώρα ξέρετε γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fernández-Grandon, G. M., Gezan, S. A., Armour, J. A. L., Pickett, J. A., & Logan, J. G. (2015). Heritability of attractiveness to mosquitoes. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0122716
  • Van Breugel, F., Riffell, J., Fairhall, A., & Dickinson, M. H. (2015). Mosquitoes use vision to associate odor plumes with thermal targets. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2015.06.046
  • Mosquito bites. Clínica Mayo. (2018). Recuperado el 17 de marzo de 2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.