Γυροειδής αλωπεκία: Η ασθένεια της Pinkett Smith

Το σκάνδαλο στην απονομή των Όσκαρ μας έδωσε πολλά να συζητήσουμε. Ποια είναι όμως πραγματικά η ασθένεια από την οποία πάσχει η Jada Pinkett Smith;
Γυροειδής αλωπεκία: Η ασθένεια της Pinkett Smith

Τελευταία ενημέρωση: 16 Απριλίου, 2022

Η ασθένεια από την οποία πάσχει η Jada Pinkett Smith, η οποία είναι γνωστή ως alopecia areata ή γυροειδής αλωπεκία, έγινε γνωστή για τους λάθος λόγους. Αφού ο σύζυγός της χαστούκισε τον παρουσιαστή των Όσκαρ επειδή κορόιδεψε την κατάστασή της, πολλοί έμαθαν για πρώτη φορά ότι η τριχόπτωση μπορεί να είναι παθολογική.

Οι περισσότεροι από εμάς υποθέτουμε ότι οι άνδρες, μετά από μια ορισμένη ηλικία, αναμένεται να εμφανίσουν αλωπεκία. Τα μαλλιά τους γίνονται συχνά αραιά στην μέση του κρανίου και κοντά στο μέτωπο. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα παρατηρεί ότι η τριχόπτωσή της είναι υπερβολική;

Η γυροειδής αλωπεκία της Jada Pinkett Smith είναι μια αυτοάνοση μορφή αλωπεκίας. Η αντιμετώπισή της είναι πολύπλοκη, όπως θα δούμε παρακάτω.

Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;

Η γυροειδής αλωπεκία είναι η απώλεια μαλλιών που εμφανίζεται κατά κηλίδες. Αυτό σημαίνει ότι η τριχόπτωση εμφανίζεται σε μικρές, ασύνδετες κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής.

Ωστόσο, καθώς περνάει ο καιρός και η κατάσταση εξελίσσεται, οι κηλίδες ενώνονται μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση, τα άτριχα κενά είναι πιο αισθητά. Σε ακραίες περιπτώσεις, θα υπάρχει ένα ενιαίο μεγάλο κενό που καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το κεφάλι.

Η νόσος είναι αυτοάνοση. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το σώμα του ασθενούς επιτίθεται στα κύτταρα του θύλακα των τριχών. Ως εκ τούτου, οι τρίχες δεν μεγαλώνουν ή δεν αναπτύσσονται.

Τα τριχοθυλάκια είναι οι δομές που γεννούν κάθε τρίχα. Υπάρχουν εκατομμύρια από αυτά στο τριχωτό της κεφαλής και θα μπορούσαν να απεικονιστούν ως μικροσκοπικές οπές στο δέρμα.

Ο θύλακας που δέχεται επίθεση από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει νέα μαλλιά. Έτσι, μόλις τα μαλλιά πέσουν λόγω της φυσικής διαδικασίας ανανέωσης που όλοι μας περνάμε, δεν υπάρχει αντικατάσταση για τα άτομα που πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία.

Εκτός από την αυτοάνοση προέλευση, δεν είναι σαφές αν ορισμένοι παράγοντες ή συνθήκες πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου. Οι ακόλουθοι έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου:

 • Άλλες αυτοάνοσες παθήσεις
 • Διαβήτης τύπου 1
 • Οικογενειακό ιστορικό γυροειδούς αλωπεκίας
Γυροειδής αλωπεκία: Η ασθένεια της Pinkett Smith
Η αλωπεκία στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένας μόνο από αυτούς.

Τύποι γυροειδούς αλωπεκίας

Η γυροειδής αλωπεκία που έχει η Jada Pinkett Smith δεν παρουσιάζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιον τύπο έχει η ηθοποιός, μπορούμε να απαριθμήσουμε τις πιο συχνές παραλλαγές:

 • Κατά τόπους αλωπεκία: Αυτή είναι η πιο συχνή μορφή της διαταραχής. Όταν εμφανίζεται, το κεφάλι αρχίζει να εμφανίζει μικρές άτριχες κηλίδες που μπορεί να παραμείνουν έτσι, να ποικίλλουν σε μέγεθος ή ακόμη και να ενωθούν καθώς το πρόβλημα εξελίσσεται. Εάν οι αλλαγές επιμείνουν, το άτομο μπορεί να εξελιχθεί σε ολική ή καθολική αλωπεκία.
 • Ολική αλωπεκία: Η γυροειδής αλωπεκία που καλύπτει ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής ονομάζεται ολική αλωπεκία.
 • Καθολική αλωπεκία: Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν ολική απώλεια μαλλιών στο κεφάλι, αλλά και στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη και αντικατάσταση των φρυδιών, για παράδειγμα. Είναι επίσης πιθανό οι τρίχες στα άνω και κάτω άκρα να ακολουθούν την ίδια πορεία.
 • Διάχυτη αλωπεκία: Σε αντίθεση με τη συνήθη μορφή, στη διάχυτη αλωπεκία, υπάρχει απότομη απώλεια μαλλιών στις περιοχές του τριχωτού της κεφαλής που αποδίδονται σε φυσική φαλάκρα. Έτσι, φαίνεται να προσομοιάζει με την ηλικιακή τριχόπτωση στους άνδρες, για παράδειγμα, αν και η προέλευσή της εξακολουθεί να είναι αυτοάνοση.
 • Οφιοειδής αλωπεκία: Πρόκειται ίσως για τη λιγότερο συχνή και σπανιότερη παρουσίαση της γυροειδούς αλωπεκίας. Στην περίπτωση αυτή, η τριχόπτωση εστιάζεται στα πλαϊνά του κεφαλιού και στο κάτω μέρος της πλάτης. Ωστόσο, αρχικά παραμένει στην αρχή του κρανίου.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η γυροειδής αλωπεκία της Jada Pinkett Smith;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι πολύπλοκη και τα αποτελέσματα συνήθως δεν είναι ενθαρρυντικά. Η ίδια η Jada έχει εκφράσει στα κοινωνικά της δίκτυα πόσο δύσκολο είναι για εκείνη να ζει με την πάθηση.

Υπό αυτή την έννοια, επέλεξε να ξυρίσει ολόκληρο το κεφάλι της. Οι αισθητικές λύσεις εξακολουθούν να αποτελούν επιλογή για τους ασθενείς προκειμένου να στηρίξουν την αυτοεκτίμησή τους. Ακόμη και μικρο-τατουάζ προσφέρονται σε κέντρα αισθητικής και δερματολογίας για να δώσουν μια εμφάνιση παρόμοια με τη φυσιολογική ανάπτυξη.

Κρέμες για την αλωπεκία

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων τοπικά για την ανάπτυξη των μαλλιών επιτρέπεται. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ειδικά εγκεκριμένα φάρμακα για αυτή τη θεραπεία, αλλά οι γιατροί επιτρέπεται να συνταγογραφούν εναλλακτικά φάρμακα στους ασθενείς τους.

Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων είναι η μινοξιδίλη, η ανθραλίνη, η κλομπεταζόλη και η διφαινσιπρόνη. Η εφαρμογή τους γίνεται με τη μορφή αλοιφών περίπου δύο φορές την ημέρα.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Έλαιο καρύδας για εκθαμβωτικά μαλλιά.

Ενέσιμα κορτικοστεροειδή

Η έγχυση κορτικοστεροειδών στις περιοχές με αλωπεκία προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξη μειώνοντας τη φλεγμονή που θα προκαλούσε η αυτοάνοση αντίδραση. Η εφαρμογή πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο μήνες.

Από του στόματος χορηγούμενα δισκία

Υπάρχουν επίσης από του στόματος χορηγούμενες θεραπείες για την γυροειδή αλωπεκία. Τα κορτικοστεροειδή αποτελούν και πάλι μια επιλογή για την αντιμετώπιση των επιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Από την άλλη πλευρά, γίνονται πειράματα για τα ανοσοκατασταλτικά. Ορισμένα από αυτά είναι κλασικά φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με αυτοάνοσες παθολογίες, όπως η μεθοτρεξάτη.

Σκοπός είναι να σταματήσει η υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές και είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση των ζωτικών παραμέτρων.

Γυροειδής αλωπεκία: Η ασθένεια της Pinkett Smith
Τα φάρμακα για την αλωπεκία είναι αντιφλεγμονώδη ή ανοσοκατασταλτικά.

Φωτοθεραπεία

Ακολουθώντας τις αρχές της θεραπείας ορισμένων δερματικών παθήσεων που έχουν επίσης κάποια αυτοάνοση πάθηση, έχει προταθεί η θεραπεία με υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Συνήθως συνδυάζεται με φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με ψωρίαση.

Η Jada Pinkett Smith βοήθησε να γίνει ορατή η γυροειδής αλωπεκία

Η Jada Pinkett Smith έκανε την γυροειδή αλωπεκία γνωστή στο κοινό. Τώρα η πάθησή της έχει γίνει viral εξαιτίας του σκανδάλου των Όσκαρ. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να επισκιάζει το πρόβλημα που περνούν πολλές γυναίκες σαν εκείνη.

Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να υποφέρουν από διακρίσεις, χλευασμό και χαμηλή αυτοεκτίμηση επειδή δεν αισθάνονται ικανοποιημένες με το σώμα τους. Ο ρόλος της κοινωνίας είναι να τις στηρίζει χωρίς να τις κρίνει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rajabi, F., Drake, L. A., Senna, M. M., & Rezaei, N. (2018). Alopecia areata: a review of disease pathogenesis. British Journal of Dermatology179(5), 1033-1048.
 • Chanprapaph, K., Mahasaksiri, T., Kositkuljorn, C., Leerunyakul, K., & Suchonwanit, P. (2021). Prevalence and risk factors associated with the occurrence of autoimmune diseases in patients with alopecia areata. Journal of inflammation research14, 4881.
 • Echavarría, C., & Velásquez, M. M. (2019). Aspectos clínicos e inmunopatogénicos de la alopecia areata. Revista argentina de dermatología100(2), 11-20.
 • Gomez-Zubiaur, A., et al. “Tratamiento de la alopecia areata, un recorrido desde las opciones terapéuticas clásicas hasta los nuevos fármacos aparecidos en los últimos años.” Dermatology online journal 24.7 (2018): 13030-qt4ft667kk.
 • Tajalli, M., Kabir, S., Vance, T. M., & Qureshi, A. A. (2020). Effective use of oral tofacitinib and phototherapy in a patient with concomitant alopecia areata, vitiligo, and plaque and inverse psoriasis. Clinical Case Reports8(5), 819-822.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.