Πώς να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας σε 9 βήματα

Θέλετε να μάθετε πώς να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας; Ανακαλύψτε 9 πράγματα που μπορείτε να εντάξετε στη ρουτίνα σας για να τη βελτιώσετε σταδιακά.
Πώς να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας σε 9 βήματα

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

“Για να μάθετε να αγαπάτε τους άλλους πρέπει πρώτα να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας”. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτή τη φράση, τείνει να συνδέεται μόνο με τις σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας ώστε να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας σε διαφορετικά πλαίσια.

Αν και πολλοί άνθρωποι την αγνοούν, η αυτοεκτίμηση έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που συνήθως της αποδίδεται στην κοινωνία . Ακόμη και ορισμένες συναισθηματικές διαταραχές, όπως το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη, συνδέονται με αυτήν. Ομοίως, έχει να κάνει και με την κοινωνική ευημερία, τις συνήθειες της ζωής, τα μελλοντικά σχέδια και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πώς μπορείτε λοιπόν να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας;

Ας δούμε εννέα χρήσιμα βήματα.

Τι είναι η αυτοεκτίμηση;

Η αυτοεκτίμηση δεν είναι μια έννοια που επινοήθηκε για να πουληθούν τα βιβλία αυτοβοήθειας.

Δεν είναι ένας άσσος στο μανίκι σας που σας επιτρέπει να λύσετε όλα τα προβλήματα στη ζωή σας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια έννοια που συζητείται εδώ και αιώνες και απαιτεί συνεχή φροντίδα και επίγνωση.

Ο Άγιος Θωμάς και ο Άγιος Αυγουστίνος ασχολήθηκαν με την ιδέα της αυτοαγάπης. Σε γενικές γραμμές, η αυτοαγάπη σχετίζεται με όρους όπως η αυτοεκτίμηση, η αυτοαποδοχή, συναισθηματική ευημερία και ανθεκτικότητα.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν έχει καμία σχέση με τον ναρκισσισμό, την υπερηφάνεια, τον εγωισμό ή την ματαιοδοξία. Πρόκειται για την ικανότητα που έχετε να εκτιμάτε αυτό που κάνετε, αυτό που είστε, τις ικανότητές σας και την εκτίμηση που τρέφετε για τον εαυτό σας.

Για να απομακρύνουν την έννοια της “αυτοαγάπης” από τις αρνητικές ιδέες που αναφέρθηκαν παραπάνω, ορισμένοι ψυχολόγοι προτιμούν τον όρο αυτοεκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής σας και των σχέσεών σας με τους άλλους. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη αυτοεκτίμησης (χαμηλή αυτοεκτίμηση) συνδέεται με ανισορροπίες σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής.

Πώς να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας σε 9 βήματα
Η αυτοεκτίμηση είναι αυτό που σας επιτρέπει να εκτιμάτε πραγματικά αυτό που είστε, από τη σωματική σας διάπλαση μέχρι τις πνευματικές σας ικανότητες και τα συναισθήματά σας.

9 συμβουλές για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας και να αυξήσετε την αυτοαγάπη σας

Μέχρι στιγμής, έχει γίνει πολύ σαφές ότι η αυτοαγάπη δεν είναι μια ιδέα που πρέπει να υποτιμάται. Δεδομένης της σημασίας της, όλοι θα πρέπει να μάθουν πώς να την καλλιεργούν. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Ακολουθούν 9 συμβουλές.

1. Μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθετε για να αυξήσετε την αυτοαγάπη σας είναι να συγχωρείτε τον εαυτό σας.

Πρώτα, προσπαθήστε να ορίσετε γρήγορα τι είναι η συγχώρεση. Πιθανόν να την έχετε ορίσει ως την “πράξη της αποδέσμευσης από τη μνησικακία και τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι σε κάποιον” ή κάτι τέτοιο.

Αυτός είναι ένας έγκυρος ορισμός, αν και η συγχώρεση δεν είναι μόνο η αποδέσμευση από πράξεις ή λόγια απέναντι σε κάποιον. Η ανάμνηση θα είναι πάντα εκεί. Μπορείτε, ωστόσο, να συμφιλιωθείτε μαζί της και να απελευθερώσετε το νου και τα συναισθήματά σας.

Σκεφτείτε τώρα την αυτοσυγχώρεση. Συνίσταται στο να συμφιλιωθείτε με αυτά που είπατε ή κάνατε, ακόμη και με αυτά που σκεφτήκατε να πείτε ή να κάνετε. Δεν έχει να κάνει με το να ξεχάσετε αυτά τα πράγματα ή να προσποιηθείτε ότι δεν συνέβησαν ποτέ, αλλά με το να μάθετε να μην τρέφετε αρνητικά συναισθήματα γι’ αυτά.

2. Κατανοήστε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αύξηση της αυτοεκτίμησής σας είναι η αφομοίωση της πεποίθησης ότι υπάρχουν πράγματα που οι πράξεις σας δεν μπορούν να ελέγξουν. Αν επιμένετε να ελέγχετε το ανεξέλεγκτο, θα καταλήξετε να βυθιστείτε σε μια άβυσσο.

Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να ελέγξετε τις πράξεις των άλλων (ούτε εσείς είστε υπεύθυνοι γι’ αυτές), την αβεβαιότητα του μέλλοντος, τις αποφάσεις των γονέων σας στο παρελθόν, την εθνικότητά σας, την κοινωνία στην οποία ζείτε, τις απόψεις της οικογένειάς σας ή τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για εσάς (ακόμα κι αν τους επηρεάζετε).

Τη στιγμή που θα το καταλάβετε αυτό, θα κάνετε ένα τεράστιο βήμα προς την ενίσχυση της αγάπης που τρέφετε για τον εαυτό σας. Δεν μπορούν όλα να είναι όπως τα θέλετε και δεν μπορούν όλα να συμμορφώνονται με αυτό που περιμένετε. Δεν πειράζει. Δεν χρειάζεται να εξαρτάται τη διάθεσή σας από πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

3. Φροντίστε τη σωματική σας υγεία

Θα πρέπει να είναι σαφές ότι η φροντίδα της υγείας σας αποτελεί ουσιαστικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Είναι πολύ καλό να αποδέχεστε τον εαυτό σας όπως είναι, αλλά καλό είναι να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η άσκηση, για παράδειγμα, συνδέεται με την απελευθέρωση ορμονών που σας βοηθούν να αισθάνεστε καλά κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, απελευθερώνετε ντοπαμίνη, ενδορφίνες και σεροτονίνη, οι οποίες αποκαλούνται επίσης ορμόνες της “ευτυχίας” ή της “ευχαρίστησης“. Η διέγερσή τους αποτελεί φυσικό ενισχυτικό της αυτοεκτίμησης.

Η αύξηση της απόδοσης, η επίτευξη στόχων, η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και η λήψη κομπλιμέντων από τους άλλους ενισχύουν επίσης την αυτοεκτίμηση. Μπορείτε επίσης να το πετύχετε αυτό τρώγοντας υγιεινά και εφαρμόζοντας άλλες καλές συνήθειες ευεξίας και υγιεινής.

4. Φροντίστε την ψυχική σας υγεία για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας

Η συναισθηματική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την ενισχύσετε , οι οποίοι θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση της αυτοεκτίμησής σας.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το πετύχετε:

  • Αποφύγετε να επικεντρωθείτε μόνο στην εργασία για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας. Φροντίστε να κάνετε και πράγματα που αγαπάτε.
  • Περνάτε τακτικά χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας.
  • Μην δίνετε προσοχή μόνο στα άσχημα νέα. Όποτε είναι δυνατόν, μείνετε μακριά τους.
  • Μειώστε την ποσότητα του άγχους στην ημέρα σας.
  • Αποφύγετε τα τοξικά περιβάλλοντα.
  • Συμπεριλάβετε διαλογισμό και τεχνικές αναπνοής για να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες στιγμές.
  • Κάντε την ξεκούραση προτεραιότητα στη ζωή σας.
  • Απολαύστε τη φύση.
  • Συμπεριλάβετε θετικές συνήθειες στη ζωή σας. Το διάβασμα, το γράψιμο και το χαμόγελο είναι μερικές μόνο από τις καλύτερες επιλογές.

5. Επιλέξτε πολύ καλά τον κύκλο που σας περιβάλλει

Το να μάθετε να επιλέγετε ποιος είναι μέρος του εσωτερικού σας κύκλου είναι πολύ σημαντικό για να αυξήσετε την αυτοαγάπη και την αυτοεκτίμησή σας. Σε αυτή την περίπτωση, αναφερόμαστε στους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους και όλους τους ανθρώπους με τους οποίους αποφασίζετε να συνάψετε σχέση.

Όταν αφήνετε ανθρώπους στον κύκλο σας που μεταδίδουν μόνο αρνητική στάση, που επικεντρώνονται μόνο στην κριτική ή που δεν εκτιμούν τις προσπάθειες ή τα επιτεύγματά σας, καταλήγετε να βλάπτετε τον εαυτό σας. Αυτό δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να σας βασανίζει μόνιμα.

Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, φυσικά, όπως έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει. Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να ελέγξετε με ποιους περνάτε χρόνο. Αν και υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορείτε να διώξετε εντελώς (μέλη της οικογένειας ή συνάδελφοι), μπορείτε να επιλέξετε πόσα γνωρίζουν για εσάς ή πόσο αλληλεπιδράτε μαζί τους.

6. Κάντε στον εαυτό σας ένα κομπλιμέντο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

Θεωρείτε ότι είναι ματαιόδοξο να κάνετε ένα κομπλιμέντο στον εαυτό σας την ημέρα;

Καθόλου! Δεν χρειάζεται να είναι για κάτι μεγάλο. Ακόμα και οι πιο μικρές λεπτομέρειες αξίζουν ένα κομπλιμέντο, αν έγιναν με καλές προθέσεις.

Το να δίνετε στον εαυτό σας αυτοεκπλήρωση είναι ένα υγιές σημάδι έγκρισης, αναγνώρισης και επαίνου. Έχετε ετοιμάσει ένα πιάτο που ξεπέρασε τις προσδοκίες σας; Τότε γιορτάστε το! Βελτιώσατε την απόδοσή σας στο γυμναστήριο; Να είστε περήφανοι! Καταφέρατε να ξεπεράσετε ένα εμπόδιο χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας; Χειροκροτήστε τον εαυτό σας γι’ αυτό!

Μη φοβάστε να το κάνετε αυτό. Πρόκειται για τον εορτασμό, την υπερηφάνεια και το χειροκρότημα των πραγμάτων που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, βάζετε το λιθαράκι σας προς την αύξηση της αυτοαγάπης σας!

7. Να έχετε ενσυναίσθηση με τον εαυτό σας για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας

Αν και οι άνθρωποι γενικά μιλούν για ενσυναίσθηση για τους άλλους, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε να έχετε ενσυναίσθηση στον εαυτό σας. Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα ή η στοργή που αναπτύσσετε για τα συναισθήματα των άλλων. Αν την εφαρμόσετε στον εαυτό σας, τότε είναι η στοργή που αναπτύσσετε για τα δικά σας συναισθήματα.

Σκεφτείτε τις φορές που δείξατε ενσυναίσθηση σε έναν φίλο, σε ένα μέλος της οικογένειας ή σε κάποιο συνάδελφο. Σκεφτείτε πώς ήταν η στάση σας, τι πράγματα κάνατε για να προσπαθήσετε να τους κάνετε να νιώσουν καλά και πώς καταφέρατε να δημιουργήσετε ένα συναίσθημα διαφορετικότητας εκείνη τη στιγμή.

Λοιπόν, έχοντας αυτό στο μυαλό σας, μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε τα ίδια κριτήρια… αλλά αυτή τη φορά προς τον εαυτό σας. Όταν περνάτε δυσάρεστες καταστάσεις, ξεκινήστε με αυτοσυγκέντρωση, ακριβώς όπως αν το κάνατε με ένα άλλο άτομο.

Πώς να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας σε 9 βήματα
Το να έχει κανείς αυτοσυγκέντρωση σημαίνει να αποδέχεται τα συναισθήματά του χωρίς να τα κρίνει.

8. Μη φοβάστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας

Δεν είναι ασυνήθιστο ότι η έλλειψη αυτοαγάπης σχετίζεται με την καταπίεση των συναισθημάτων. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ενότητα, το κλειδί είναι να μην ξεχνάμε ή να μην καταπιέζουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Μέρος του προβλήματος εδώ έγκειται συχνά στον κλασικό διαχωρισμό μεταξύ θετικών και αρνητικών συναισθημάτων (καλών και κακών). Η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η χαρά, η στοργή, η εμπιστοσύνη και ο ενθουσιασμός κατατάσσονται συνήθως στα θετικά. Ο θυμός, ο φόβος, η θλίψη, η ενοχή, η ντροπή και η ζήλια είναι συχνά αρνητικά συναισθήματα. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα – μόνο συναισθήματα.

Όλα τα συναισθήματά μας έχουν έναν λόγο και ένα μήνυμα που προσπαθούν να μεταδώσουν. Μη φοβάστε να τα εκφράσετε. Στην πραγματικότητα, τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει από την καταπίεση. Είναι όλα φυσικά- είναι μέρος του εαυτού σας και σας κάνουν αυτό που είστε.

Δεν είστε μηχανή, οπότε είναι αδύνατο να τα αποχωριστείτε ή να τα καταργήσετε. Το να δουλέψετε πάνω στο πώς να ελέγχετε ή να αποδέχεστε τα συναισθήματά σας είναι ένα σημαντικό μέρος του ταξιδιού για να αυξήσετε την αυτοαγάπη σας.

Νομίζουμε ότι θα ήθελες να διαβάσεις αυτό το άρθρο: Αυτοεκτίμηση, το κλειδί για την ευτυχία

9. Κάντε τακτικά δώρα στον εαυτό σας για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας

Τέλος, θα θέλαμε να σας δώσουμε μια συμβουλή που θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στη ζωή σας: κάντε τακτικά δώρα στον εαυτό σας.

Και πάλι, θα θέλαμε να σας προτείνουμε εδώ μια αντίστροφη άσκηση. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που κάνατε δώρο σε κάποιον. Σίγουρα ήσασταν προσεκτικοί με την επιλογή και διαλέξατε ένα δώρο που τον εξέπληξε και φροντίσατε τις λεπτομέρειες όσον αφορά το περιτύλιγμά του για να το κάνετε ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Λοιπόν, γιατί να μην κάνετε το ίδιο και με τον εαυτό σας; Τι το κακό υπάρχει στο να εφαρμόσετε αυτά τα βήματα στον εαυτό σας; Και όχι, εκείνα τα πράγματα που αγοράζετε και μετά σκέφτεστε “μου αξίζει αυτό” δεν μετράνε. Μιλάμε για πραγματικά δώρα που κάνετε στον εαυτό σας σαν να τα κάνετε για κάποιον άλλο.

Τι κάνετε για να αυξήσετε την αυτοαγάπη σας;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αγαπάτε περισσότερο τον εαυτό σας.

Το σημαντικό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι πόσο σημαντικό είναι να δίνετε στον εαυτό σας χρόνο, καλά λόγια και φροντίδα.

Αν και πάλι δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε επίσης να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει με άλλα εργαλεία για να καλλιεργήσετε την αυτοαγάπη και την αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα προσόντα που μπορεί να μην παρατηρείτε αυτή τη στιγμή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.