Ημικρανίες στις γυναίκες: αιτίες και θεραπεία

Χάρη στον καταμήνιο κύκλο μας, η θεραπεία που ακολουθήσαμε χθες και προχώρησε τέλεια σήμερα μπορεί να έχει μηδενικά αποτελέσματα. Επιπλέον, η σοβαρότητα των ημικρανιών σας συχνά επιδεινώνεται μετά την εμμηνόπαυση.
Ημικρανίες στις γυναίκες: αιτίες και θεραπεία
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαρτίου, 2019

Ημικρανίες στις γυναίκες! Περίπου το 13% του πληθυσμού πάσχει από ημικρανίες, μια επώδυνη διαταραχή η οποία επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Γιατί όμως; Κλινικές μελέτες, όπως μια που διεξήχθη πριν λίγα χρόνια στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής του Νοσοκομείου Chiron στη Βαρκελώνη, έχουν δείξει ότι οι ημικρανίες εκτός από το ότι είναι κληρονομικές, σχετίζονται και με την παρουσία ενός συγκεκριμένου ενζύμου.

Στο σημερινό άρθρο, θα σας δώσουμε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μερικές απλές συμβουλές οι οποίες σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες την επόμενη φορά που θα σας πιάσει ημικρανία.

1. Τι προκαλεί τις ημικρανίες στις γυναίκες;

Ημικρανίες στις γυναίκες

Σύμφωνα με τον Δρ. Ramon Tormo, νευρολόγος του Νοσοκομείου Chiron, τρία στα τέσσερα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες, είναι γυναίκες. Πιθανότατα γνωρίζετε και από μόνες σας πώς είναι να ζεις με αυτή τη διαταραχή, να αναγκάζεσαι να λείπεις τακτικά από τη δουλειά σου για να επισκεφτείς το γιατρό σου επειδή δεν έχεις βρει την κατάλληλη θεραπεία.

Γιατί οι γυναίκες πάσχουν πιο συχνά από ημικρανίες; Και επίσης… υπάρχει κάποια θεραπεία που να μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν τις ημικρανίες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους; Μέχρι στιγμής, οι γιατροί έχουν καταλήξει στα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Η έλλειψη ενός συγκεκριμένου ενζύμου προκαλεί ημικρανίες στις γυναίκες

Ημικρανίες στις γυναίκες

Ας αρχίσουμε με μια απλή ερώτηση: μήπως γνωρίζετε κάποιον από τον οικογενειακό σας κύκλο που πάσχει από ημικρανίες; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του Δρ. Tormo, οι ημικρανίες σχετίζονται με την έλλειψη ενός ενζύμου που είναι γνωστό ως DAO (οξειδάση διαμίνη).

Αυτή η έλλειψη είναι επίσης κληρονομική καθώς μεταφέρεται γενετικά από τους γονείς στα παιδιά και αποτελεί έναν από τους λόγους της δυσάρεστης ημικρανίας. Τώρα, μπορεί να αναρωτιέστε τι σχέση ακριβώς μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε αυτό το ένζυμο και στην ημικρανία; Θα σας εξηγήσουμε:

 • Το ένζυμο DAO είναι υπεύθυνο για την καταστροφή μορίων, γνωστά ως ισταμίνες, τα οποία βρίσκονται σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, των κρεάτων, των εσπεριδοειδών…εφόσον διαλυθούν οι ισταμίνες μέσα στο σώμα μας, αποβάλλονται μέσω των ούρων.
 • Τι συμβαίνει όταν τα επίπεδα ισταμίνης στο αίμα είναι υψηλά; Οι ισταμίνες συσσωρεύονται στο πλάσμα, δημιουργώντας φλεγμονές που επιβραδύνουν την πέψη και μεταβάλλουν ακόμη και τη χημεία του εγκεφάλου. Αυτός με τη σειρά του κάνει το αίμα μας να ρέει ακόμη πιο γρήγορα και οι εγκεφαλικοί ιστοί να αποκτούν φλεγμονές.

2. Ημικρανίες και οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες

Ημικρανίες στις γυναίκες

Υπάρχει ακόμη ένας ενδιαφέρον λόγος που η έλλειψη του ενζύμου DAO επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Μπορείτε να μαντέψετε ποιος είναι αυτός ο λόγος; Ο ορμονικός σας κύκλος, ο οποίος αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωή σας χάρη στην ωορρηξία, την εμμηνόρροια και την εμμηνόπαυση. Ο κύκλος σας έχει τις ακόλουθες επιδράσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν αναφερόμαστε στις ημικρανίες:

 • Οι ορμόνες και ο κύκλος των γυναικών προκαλούν φυσική πτώση στο ένζυμο DAO. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένες φορές υποφέρετε από ημικρανίες κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας. Ωστόσο, αν έχετε κληρονομήσει την έλλειψη αυτού του ενζύμου από την οικογένειά σας, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί.
 • Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας σας παράγει ένζυμο DAΟ για να προστατεύει το έμβρυο. Έτσι για εννέα μήνες μπορεί να μην βιώσετε τις απαίσιες επιδράσεις της ημικρανίας.
 • Επειδή οι γυναίκες υπόκεινται σε ορμονικές αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, μια θεραπεία που ακολουθείτε σήμερα και έχει εξαιρετικά αποτελεσματικά δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματική και την επόμενη φορά. Όλα εξαρτώνται από το στάδιο του εμμηνορρυσιακού σας κύκλου και στην περίπτωση μεγαλύτερων γυναικών, αν έχετε περάσει από την εμμηνόπαυση ή όχι ακόμη. Στην τελευταία περίπτωση, οι ημικρανίες σας μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερες μετά την εμμηνόπαυση.

2. Η καλύτερη θεραπεία για τις ημικρανίες

Ημικρανίες στις γυναίκες

Οι ημικρανίες σχετίζονται επίσης με τη δυσανεξία στην ισταμίνη η οποία βρίσκεται μεταξύ άλλων τροφών, στο γάλα και στα εσπεριδοειδή.

Πλέον όμως γνωρίζετε ότι οι ημικρανίες δεν κληρονομούνται από μόνες τους αλλά στην πραγματικότητα οφείλονται στην έλλειψη του ενζύμου DAO. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πιθανή θεραπεία που θα σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε τα επίπεδα του συγκεκριμένου ενζύμου.

Ωστόσο, μόνο ο νευρολόγος σας μπορεί να σας προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση επειδή εκτός από το γεγονός ότι το 90% των ημικρανιών οφείλονται στην έλλειψη αυτού του ενζύμου, η αιτία των υπολοίπων περιπτώσεων, του 10%, παραμένει ακόμη άγνωστο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την εμφάνιση των ημικρανιών; Δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές που μπορείτε να ακολουθείτε στην καθημερινότητά σας:

 1. Να ελέγχετε τις στρεσογόνες καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προωθήσουν την εμφάνιση ημικρανιών.
 2. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ισταμίνες:
  • Γάλα
  • Τυριά
  • Γιαούρτι
  • Κρασί
  • Μπύρα
  • Ανθρακούχα ποτά
  • Καφέ
  • Ρυζάλευρο
  • Αλλαντικά
  • Παστά ή φρέσκα κρέατα
  • Φασόλια
  • Φυτικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τόφου
  • Κατεψυγμένα ψάρια
  • Μελιτζάνες
  • Ξύδι
  • Σοκολάτα
  • Αντζούγιες
  • Αβοκάντο
  • Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων

Οι ημικρανίες στις γυναίκες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Τώρα ξέρετε τι να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sevillano-García, M. D., Manso-Calderón, R., & Cacabelos-Pérez, P. (2007). Comorbilidad en la migraña: Depresión, ansiedad, estrés y trastornos del sueño. Revista de Neurologia.
 • Pozo Rosich, P., & Pozo-Rosich, P. (2012). Migraña crónica: epidemiología e impacto. Revista de Neurología.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.