Είναι κακό να πίνουμε κρύο νερό; Μάθετε γιατί

21 Οκτωβρίου 2015
Το κρύο νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μετά τη γυμναστική και μας ενυδατώνει πιο γρήγορα καθώς το κυκλοφορικό σύστημα το απορροφά πιο εύκολα.

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη βάση της οποίας όταν πίνουμε συχνά κρύο νερό και κυρίως μετά το φαγητό, προκαλεί διάφορες ασθένειες, όπως για παράδειγμα καρκίνο. Αυτή η ιδέα στηρίζεται στην απλή θεωρία κατά την οποία όταν πίνουμε κρύο νερό εφόσον έχουμε φάει, στερεοποιεί τα λιπαρά που έχουμε μόλις καταναλώσει με αποτέλεσμα να καθυστερεί την πέψη. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία προωθεί μια σειρά αντιδράσεων στο στομάχι και στο εντερικό σύστημα που οδηγούν στην εμφάνιση καρκινικών κυττάρων.

Τι λένε οι γιατροί

Υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι μας συστήνουν να πίνουμε κρύο νερό ιδίως μετά τη γυμναστική καθώς ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Άλλοι γιατροί θεωρούν ότι το κρύο νερό αναγκάζει το σώμα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια καθώς αυξάνει τη θερμοκρασία του και συνεπώς χάνει αρκετή ποσότητα νερού.

Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου γίνεται λανθασμένη χρήση του κρύου νερού. Για παράδειγμα, όταν έχουμε υψηλό πυρετό συνηθίζουμε να βυθίζουμε το σώμα μας σε κρύο νερό όταν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ζεστό ή χλιαρό νερό. Διαφορετικά, η αμυντική αντίδραση του σώματος μπορεί να προκαλέσει ρίγη και να ανεβάσει τον πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση, αν πιούμε κρύο νερό θα έχουμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με τα παραπάνω.

Το πραγματικό πρόβλημα με το κρύο νερό

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι πρέπει να καταναλώνουμε αρκετό νερό, όμως δύο λίτρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα. Αν ξεπεράσουμε αυτήν την ποσότητα ή πιούμε λιγότερο τότε θα είμαστε επιρρεπείς σε ορισμένα προβλήματα υγείας. Καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, η καλύτερη ένδειξη για να δούμε αν πίνουμε αρκετό νερό είναι τα ούρα.

Αν έχουν σκούρο χρώμα σημαίνει ότι δεν πίνετε αρκετό νερό ενώ αν είναι ανοιχτόχρωμα αυτό σημαίνει ότι πίνετε αρκετό νερό. Να θυμάστε ότι τα ούρα κατά τις πρωινές ώρες (μόλις ξυπνάτε) είναι σχετικά πιο σκούρα. Άλλος ένας τρόπος για να καταλάβετε ότι χρειάζεστε ενυδάτωση είναι η δίψα. Όταν το σώμα μας, μας ενημερώνει ότι διψάμε πρέπει να πιούμε νερό ανεξάρτητα αν το νερό θα είναι ζεστό ή κρύο.

Μάθετε περισσότερα με το γιατί να πίνετε έγχυμα πικραλίδας

Αυτό που πραγματικά επηρεάζει την υγεία μας είναι η ποσότητα και η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε. Το περισσότερο νερό που καταναλώνουμε θα πρέπει να είναι φυσικό και χωρίς τεχνητές γεύσεις (επιτρέπονται ορισμένα πρόσθετα όπως είναι τα φύλλα μέντας, οι φέτες λεμονιού, κτλ.) και χωρίς ζάχαρη.

Τα οφέλη της κατανάλωσης κρύου νερού

κρύο νερό

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί να πίνετε νερό με λεμόνι

Το βασικό πλεονέκτημα όταν καταναλώνουμε οποιοδήποτε είδος υγρό είναι η ενυδάτωση, αλλά όταν ειδικά πίνουμε κρύο νερό, μας δίνει συγκεκριμένα οφέλη που οφείλονται στη θερμοκρασία του:

  • Σας βοηθά να χάσετε βάρος: Το σώμα διατηρεί πάντα μια σταθερή θερμοκρασία. Όταν πίνετε κρύο νερό, η θερμοκρασία του πέφτει και το σώμα χρησιμοποιεί τις θερμίδες του για να τη σταθεροποιήσει.
  • Ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος: Μετά τη γυμναστική, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει και η κατανάλωση κρύου νερού βοηθά στη σταθεροποίησή της όπως αναφέραμε και παραπάνω.
  • Σας ενυδατώνει πιο γρήγορα: Μετά τη γυμναστική, το σώμα χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση. Το κρύο νερό απορροφάται πολύ πιο γρήγορα από το κυκλοφορικό σύστημα με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ενυδάτωση του σώματος.

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για να είστε υγιείς, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του.

 

  • Lee, J. K. W., & Shirreffs, S. M. (2007). The influence of drink temperature on thermoregulatory responses during prolonged exercise in a moderate environment. Journal of Sports Sciences. https://doi.org/10.1080/02640410600959947
  • Girona, M., Grasser, E. K., Dulloo, A. G., & Montani, J. P. (2014). Cardiovascular and metabolic responses to tap water ingestion in young humans: Does the water temperature matter? Acta Physiologica. https://doi.org/10.1111/apha.12290
  • Burdon, C. A., O’Connor, H. T., Gifford, J. A., & Shirreffs, S. M. (2010). Influence of beverage temperature on exercise performance in the heat: A systematic review. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. https://doi.org/10.1123/ijsnem.20.2.166