Είναι καλό να πίνουμε νερό όταν τρώμε;

Μάθετε την απάντηση στο ερώτημα αν είναι σωστό να πίνουμε νερό όταν τρώμε στο παρακάτω άρθρο.
Είναι καλό να πίνουμε νερό όταν τρώμε;

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν είναι καλό να πίνουμε νερό νερό όταν τρώμε. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό το υγρό και ότι το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Λέγεται όμως ότι η κατανάλωση νερού την ώρα του φαγητού μπορεί να παρεμποδίσει τη διαδικασία της πέψης. Μάθετε την απάντηση στο ερώτημα αν είναι σωστό να πίνουμε νερό όταν τρώμε στο παρακάτω άρθρο.

Νερό, το απαραίτητο υγρό

Όλοι γνωρίζουν τις ωφέλειες του νερού, όπως το ότι αποβάλλει τις τοξίνες και ενυδατώνει τα όργανα. Επίσης, μεταφέρει μέταλλα στα κύτταρα και συμβάλλει σε όλες τις διεργασίες του μεταβολισμού. Γι’αυτό συνιστούμε να πίνετε δύο με δυόμισι λίτρα τη μέρα.

Εδώ και κάποιο καιρό επικρατεί διαμάχη σχετικά με το αν είναι καλό να πίνουμε νερό όταν τρώμε. Μας βοηθάει να χάσουμε βάρος ή όχι; Επηρεάζει τη διαδικασία της πέψης; Μας κάνει να παρουσιάζουμε κατακράτηση υγρών; Υπάρχουν πολλοί μύθοι και προκαταλήψεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Είναι καλό να πίνουμε νερό όταν τρώμε;

Το νερό δεν έχει θερμίδες

Καταρχάς το νερό, όταν πίνεται μόνο του, δεν έχει θερμίδες. Αν πιείτε νερό πριν το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα, το στομάχι σας θα γεμίσει. Αυτό θα σας κάνει να φάτε λιγότερο, όμως δεν θα χάσετε βάρος λόγω αυτού.

Μια μελέτη από την American Chemical Society of Boston ανέφερε ότι οι άνθρωποι που έπιναν δύο ποτήρια νερό πριν το φαγητό κατανάλωναν 75% ως 90% λιγότερες θερμίδες. Αυτό οφείλεται στο ότι το νερό δημιουργεί κορεσμό ή στο ότι μερικές φορές πιστεύουμε ότι πεινάμε ενώ στην πραγματικότητα διψάμε.

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, το να πίνουμε νερό όταν τρώμε μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, επειδή συμβαίνει το αντίθετο. Η κατανάλωση νερού διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων του νερού στο σώμα. Και αυτό ανεξάρτητα από την ώρα που συμβαίνει ή το τι κάνετε.

Πρέπει να πίνουμε νερό όταν τρώμε;

Υπάρχουν μερικές δίαιτες οι οποίες απαγορεύουν την κατανάλωση νερού την ίδια στιγμή που καταναλώνονται υδατάνθρακες, επειδή υποστηρίζεται ότι αυτό δυσκολεύει την πέψη. Ο περιορισμός αυτός αφορά πιάτα που περιλαμβάνουν πατάτες, ψωμί και λευκό ρύζι. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης επιμένουν ότι οι τροφές αυτές “φουσκώνουν” με το νερό. Έτσι δημιουργούν φλεγμονή στο στομάχι και σας κάνουν να δείχνετε πιο παχείς.

Ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω στη σχέση νερού-φαγητού: μια άλλη άποψη

Όπως είπαμε στην αρχή, υπάρχουν άνθρωποι που συμφωνούν και άνθρωποι που διαφωνούν με το αν είναι σωστό να πίνουμε νερό όταν τρώμε. Οι άνθρωποι που είναι εναντίον αναφέρουν ότι αυτό δεν είναι ωφέλιμο επειδή το κρύο νερό στερεοποιεί τα έλαια, κάτι που διακόπτει ή καθυστερεί την πέψη.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν πίνουμε κρύο νερό όταν τρώμε;

Όταν το νερό διαλύεται και τα έντερα το απορροφούν, γρήγορα μετατρέπεται σε λιπώδη ιστό, κάτι που σημαίνει ότι η τροφή μετατρέπεται σε λίπη που πηγαίνουν κατευθείαν στις αρτηρίες. Αν μείνουν εκεί για ένα διάστημα, μπορεί να οδηγήσουν σε χοληστερίνη ή σε καρδιολογικά προβλήματα.

Επιτρέπεται να πίνουμε νερό όταν τρώμε;

Τι αντίδραση προκαλείται όταν πίνουμε κρύο νερό όταν τρώμε;

Το στομάχι είναι σχεδιασμένο να παράγει οξέα που συνεισφέρουν στην πέψη των τροφών, προκειμένου να αφομοιωθούν σωστά. Όλα εξαρτώνται από το πεπτικό σύστημα του κάθε ατόμου.

Ωστόσο όταν πίνετε κρύο νερό τα οξέα αραιώνουν και εξασθενούν, έτσι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη διάσπαση της τροφής.

Είναι καλύτερο να πίνουμε νερό πριν ή μετά το φαγητό;

Συνιστούμε να πίνετε νερό μετά το φαγητό, έτσι ώστε το υγρό να προστατέψει τα τοιχώματα του στομάχου. Ωστόσο πρέπει να έχετε υπόψη ότι είναι καλύτερα το νερό να έχει θερμοκρασία δωματίου ή να είναι ζεστό και όχι νερό που ήταν στο ψυγείο ή περιέχει παγάκια.

Το κρύο νερό ανεβάζει το pH του σώματος (έτσι γίνεται περισσότερο αλκαλικό) και γι’αυτό η διαδικασία της πέψης γίνεται δυσκολότερη.

Συμβαίνει το ίδιο αν πίνω χυμό ή αναψυκτικά αντί για νερό;

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και τα δύο ροφήματα επενεργούν με πιο δραστικό τρόπο στο στομάχι. Αραιώνουν τα γαστρικά υγρά και επίσης επηρεάζουν την πέψη. Επομένως δεν συνιστούμε την κατανάλωση εμφιαλωμένων χυμών ή αναψυκτικών ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά το γεύμα. Στην πραγματικότητα είναι καλύτερα να τρώτε χωρίς να πίνετε κανένα υγρό.

Χυμό ή νερό όταν τρώμε;

Πότε και πώς πρέπει να πίνετε νερό;

Η συνιστώμενη ποσότητα είναι οχτώ ποτήρια το λιγότερο κατά τη διάρκεια της μέρας εκτός των τριών κύριων γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό). Το βράδυ είναι καλό να πίνετε δύο ή τρία ποτήρια νερό μέσα σε μία ώρα και να περιμένετε μισή ώρα πριν φάτε. Κατά τη διάρκεια της μέρας συνιστούμε να πίνετε νερό κάθε μισή ώρα, ειδικά το καλοκαίρι, είτε διψάτε είτε όχι.

Η διαμάχη σχετικά με το αν είναι καλό ή κακό να πίνουμε νερό την ώρα που τρώμε συνεχίζεται, επειδή δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη θεωρία. Επομένως όλα εξαρτώνται από τον οργανισμό σας και από το πώς αισθάνεστε, ανάλογα με τις συνήθειές σας. Αν πίνετε νερό την ώρα που τρώτε και αισθάνεστε μεγαλύτερο φούσκωμα παρόλο που το γεύμα σας είναι ελαφρύ, ίσως είναι καλό να αλλάξετε τις συνήθειές σας.

Αν από την άλλη δεν πίνετε τίποτα και συνειδητοποιείτε ότι χρειάζεστε περισσότερη ώρα για να χωνέψετε, τότε ένα ποτήρι νερό μετά το γεύμα ίσως να μην είναι καθόλου κακό.

Μερικοί άνθρωποι προτείνουν την κατανάλωση επιδορπίου μετά το φαγητό. Προφανώς η κατανάλωση ενός φρούτου, όπως ενός αχλαδιού ή ενός πορτοκαλιού, μία ώρα πριν το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα, θα σας μειώσει την όρεξη. Επίσης θα αποφύγετε την αφυδάτωση χάρη στο νερό που περιέχει το φρούτο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.