Ρυθμίστε την υψηλή χοληστερίνη φυσικά

· 14 Οκτωβρίου 2015
Η διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά κι ελεγχόμενα επίπεδα απαιτεί να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να αφήσετε τις κακές συνήθειες, όπως τον καπνό και το αλκοόλ, και να γυμνάζεστε τακτικά.

Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λίπους, επίσης γνωστή ως λιπίδιο, που βρίσκεται φυσιολογικά στο σώμα, καθώς είναι απαραίτητη για την εκτέλεση πολλών ζωτικών λειτουργιών. Υπάρχει στον εγκέφαλο, στο ήπαρ, στο νευρικό μας σύστημα, στο αίμα και στην χολή – τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων αν  σε κάποιο άτομο διαγνωσθεί υψηλή χοληστερίνη. Πώς μπορείτε λοιπόν να ρυθμίστε την υψηλή χοληστερίνη με φυσικό τρόπο;

Το συκώτι παράγει την περισσότερη χοληστερίνη στο σώμα, ενώ η υπόλοιπη καταναλώνεται μέσω της διατροφής μας. Οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες, οι οποίες είναι γνωστές ως κακή χοληστερίνη ή LDL, φράζουν τις αρτηρίες μας επειδή εναποτίθενται στα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλούν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα κι άλλες ασθένειες. Η καλή χοληστερίνη που χρειάζεται το σώμα είναι γνωστή ως HDL ή αλλιώς ως  υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη και βοηθάει στην απομάκρυνση της κακής χοληστερίνης που βουλώνει τις αρτηρίες και το συκώτι μας, διευκολύνοντας το σώμα να την εξαλείψει.

Παρόλο που η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να προκληθεί από διάφορες διαταραχές ή γενετικούς παράγοντες, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να την ανεβάζουν λόγω κακής διατροφής και του καθιστικού τρόπου ζωής. Έτσι για την ρύθμιση και την πρόληψη της υψηλής χοληστερίνης, είναι σημαντικό να αλλάξουμε ορισμένες συνήθειες και τις τροφές που τρώμε.

Τροφές για να ρυθμίστε την υψηλή χοληστερίνη

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την ρύθμιση της υψηλής χοληστερίνης. Μια υγιεινή διατροφή εξαλείφει την κακή χοληστερίνη (LDL) κι αυξάνει τα επίπεδα της HDL. Εδώ θα συζητήσουμε για μερικές από τις τροφές που βοηθούν την ρύθμιση της χοληστερίνης σας.

Φυτικές ίνες

2-vromi

Η κατανάλωση φυτικών ινών, ειδικά διαλυτών φυτικών ινών, είναι βασική για την ρύθμιση της χοληστερίνης επειδή προσδένονται στα λίπη και τα απομακρύνουν μέσω των εντέρων. Οι φυτικές ίνες υπάρχουν σε τροφές όπως τα φασόλια, η βρώμη, το κριθάρι και στα φρούτα όπως τα μήλα. Οι τροφές που προτείνονται για τη μείωση της χοληστερίνης είναι τα πίτουρα βρώμης και το καστανό ρύζι.

Ψάρια

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δυο φορές της εβδομάδα επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι βασικά για την απομάκρυνση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων που βρίσκονται στο αίμα. Προφανώς υπάρχουν άλλες τροφές που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, αλλά τα ψάρια αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές. Ο σολωμός, ο τόνος, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, η ρέγγα και η πέστροφα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ελαιόλαδο

3-elaiolado

Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της κακής χοληστερίνης LDL  χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης HDL. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα.

Χυμοί φρούτων και λαχανικών

Οι χυμοί φυσικών φρούτων και λαχανικών σαν μεσημεριανό σνακ μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης. Μπορείτε να τους φτιάξετε από φρέσκα λαχανικά σε συνδυασμό με φρούτα ή μόνο φρούτα – ό, τι προτιμάτε. Το σημαντικό είναι να τους φτιάξετε με φρέσκα υλικά και κατά προτίμηση χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.

Πρωτεΐνη σόγιας

Οι στατιστικές κατανάλωσης δείχνουν ότι 25 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας, που καταναλώνονται κάθε μέρα, μπορούν να χαμηλώσουν την χοληστερίνη σας έως και 10%. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με δυο ή τρεις μερίδες προϊόντων όπως γάλα και  φασόλια από σόγια ή τυρί από σόγια. 

Ξηροί και δημητριακά ολικής άλεσης

4-ksiroi karpoi

Οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν συστατικά που προλαμβάνουν την χοληστερίνη από το να εισχωρήσει στο αίμα. Συνίσταται η κατανάλωση τριών δόσεων την ημέρα.

Υγιεινές συνήθειες για την ρύθμιση της υψηλής χοληστερίνης

Οι ακόλουθες συνήθειες είναι επίσης πολύ σημαντικές για την ρύθμιση και την πρόληψη των υψηλών επιπέδων της κακής  χοληστερίνης. Το να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής δεν θα σας βοηθήσει μόνο να αποφύγετε την κακή χοληστερίνη, αλλά θα σας χαρίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διακοπή του καπνίσματος

Η χρήση προϊόντων καπνού χαμηλώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για θρόμβους στο αίμα. Οι καπνιστές παρουσιάζουν επίσης σοβαρά προβλήματα όπως αρτηριοσκλήρυνση, καρδιακές προσβολές κι εγκεφαλικά επεισόδια.

Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ

5-ouiski

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και κάνει τους γερούς πότες περισσότερο ευάλωτους σε καρδιαγγειακές ασθένειες. Οι άνθρωποι που πίνουν με μέτρο παρουσιάζουν λιγότερο κίνδυνο για  τέτοιου είδους προβλήματα.

Άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερίνης, ενώ εξαλείφει τις βλαβερές ουσίες. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα. Προφανώς εκείνοι που γυμνάζονται περισσότερο θα δουν μεγαλύτερα οφέλη.

Όχι στο πρόχειρο φαγητό

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρόχειρου φαγητού θα αυξήσει αναπόφευκτα τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα. Αποφύγετε να καταναλώνετε  τηγανητές πατάτες, μπιφτέκια, πατατάκια, τηγανητά και παναρισμένα κρέατα, λιπαρά κρέατα, έλαια και κάθε τροφή που είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση όλων των ειδών πρόχειρου φαγητού αυξάνει αναπόφευκτα τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα.