Αναγνωρίστε αυτούς που επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών

Γνωρίζετε τα σημάδια της κακοποίησης παιδιών; Μάθετε πώς να τα αναγνωρίζετε και πώς να προλάβετε την περαιτέρω κακοποίηση στο παρακάτω άρθρο.
Αναγνωρίστε αυτούς που επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών
Bernardo Peña

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Bernardo Peña.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Το να μπορείτε να αναγνωρίσετε εκείνους που επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα στον σημερινό κόσμο.

Ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολο, επειδή πρόκειται για ανθρώπους που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των παιδιών που κακοποιούν.

Οι άνθρωποι που επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών δεν έχουν κάποια ξεχωριστά σωματικά χαρακτηριστικά, μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε φυλή ή θρησκεία και να είναι άνδρες ή γυναίκες.

Το προφίλ των ανθρώπων που είναι πιθανό να επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών

1. Γίνονται φίλοι της οικογένειας

Οι άνθρωποι που επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν δεσμό με την οικογένεια και να κάνουν τα μέλη της να τους συμπαθήσουν: είναι πολύ κοινωνικοί, φροντίζουν τα παιδιά, τα πηγαίνουν στο πάρκο, για ψώνια… Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια στενή φιλία με τα παιδιά και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

2. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών δεν είναι ξένοι στα παιδιά

Κακοποίηση παιδιών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το 30% των παιδιών που κακοποιήθηκαν ήταν θύματα κάποιου συγγενή, το 60% κάποιου ενήλικα που γνώριζαν και το 10% κάποιου ξένου σε αυτά ατόμου.

3. Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών

Γενικά είναι άνθρωποι που έχουν υποστεί κακοποίηση στο παρελθόν, είτε σωματική είτε σεξουαλική. Μερικοί από αυτούς πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές ή διαταραχές προσωπικότητας.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Πληγές που δεν κλείνουν ποτέ: η νευροψυχολογία των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση.

 

4. Ασκούν επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με παιδιά

Κακοποίηση παιδιών

Οι άνθρωποι αυτοί περνούν ώρες με τα παιδιά ως προπονητές, μπέιμπι-σίτερ και δάσκαλοι. Υποστηρίζουν ότι αγαπούν τα παιδιά, ότι τα παιδιά είναι η ζωή τους.

5. Χρησιμοποιούν εξυπνάδα και πονηριά

Χρησιμοποιούν κόλπα, δραστηριότητες και παιχνίδια για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν πώς να κρατούν μυστικά για να τα κάνουν πηγή εξουσίας. Τα παιχνίδια έχουν σεξουαλικό χαρακτήρα και περιλαμβάνουν έκφραση στοργής, φιλιά, ανεπιθύμητα αγγίγματα, έκθεση των παιδιών σε πορνογραφικό υλικό, εκβιασμό και δωροδοκία, αλλά όλα με τόση αγάπη που μπερδεύουν και απομονώνουν το παιδί.

Μερικά ακόμα γνωρίσματα των ανθρώπων που επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών

Κρατούν παιχνίδια, βιβλία και ρούχα των παιδιών

Και ίσως να μην εστιάζουν μονάχα σε ένα παιδί. Αρκετά παιδιά μπορεί να έχουν τραβήξει την προσοχή τους και να κακοποιούνται από αυτούς.

Δεν αισθάνονται ενοχές για αυτό που κάνουν

Κακοποίηση παιδιών

Ένα κοινωνιοπαθές άτομο δεν αισθάνεται ενσυναίσθηση για τους άλλους ούτε μετανιώνει για τις πράξεις του.

Θεωρούν το θύμα ως αντικείμενο

Μερικοί λένε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν τον πόνο που οι ίδιοι αισθάνθηκαν ως παιδιά.

Γενικά, οι άνθρωποι που επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών βίωσαν οι ίδιοι κακοποίηση ή κακομεταχείριση ως παιδιά

Οι μη φυσιολογικές και βίαιες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε διαταραχές προσωπικότητας.

Συμβουλές για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης

Μην αφήνετε το παιδί σας μόνο

Κακοποίηση παιδιών

Στον δρόμο, στο πάρκο, στο γήπεδο, στην πισίνα, στις σχολικές τάξεις, στο γυμναστήριο. Να αναζητάτε τους δασκάλους. Να γνωρίζετε πότε τα παιδιά φεύγουν και πότε επιστρέφουν και να τα συνοδεύετε.

Μιλήστε τους για τους κινδύνους

Εξηγήστε τα όρια που πρέπει να τηρούν, ότι κανένας, ούτε καν οι συγγενείς, δεν πρέπει να αγγίζουν ορισμένα σημεία του σώματός τους, ότι κανένας ενήλικας δεν πρέπει να τους ζητάει να κάνουν κάτι χωρίς να το λέει στους γονείς τους και ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι λάθος.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 τοξικές συμπεριφορές που οι γονείς δεν συνειδητοποιούν.

 

Προσοχή στις διακυμάνσεις της διάθεσης του παιδιού σας

Κακοποίηση παιδιών

Προσέξτε αν το παιδί είναι πιο ήσυχο από ό,τι συνήθως, καταθλιπτικό, αποσυρμένο, λυπημένο. Το παιδί αυτό πιθανώς κακοποιείται.

Ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί

Ελέγχετε αν οι φωτογραφίες που αναρτά προσελκύουν άτομα που κακοποιούν παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι δεν δημοσιεύει προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό του ή για την οικογένειά του, όπως τη διεύθυνσή του, το σχολείο του και τα μέρη που συχνάζει.

Οι γονείς πρέπει να έχουν τους κωδικούς

Κακοποίηση παιδιών

Να ελέγχετε τα προσωπικά μηνύματα και τα αιτήματα φιλίας που δέχεται το παιδί σας. Σε κακοποίηση παιδιών μπορεί να επιδίδονται και γυναίκες εκτός από άνδρες, επομένως προσοχή.

Φροντίστε το παιδί σας να αισθάνεται ότι το στηρίζετε

Τα παιδιά που δεν αισθάνονται ότι στηρίζονται αποτελούν εύκολη λεία για τα άτομα που επιδίδονται σε κακοποίηση παιδιών. Μιλήστε με τα παιδιά σας, δημιουργήστε μια σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης, κάντε τα να αισθάνονται ότι είστε ανοιχτοί για να ακούσετε τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους.

Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια, αν υποψιάζεστε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη αναφορικά με ένα συγκεκριμένο άτομο. Υπάρχουν ιδρύματα και οργανισμοί που υποστηρίζουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν κακοποίηση παιδιών.

Πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια, να σπάσετε τον κύκλο της βίας, να σπάσετε τη σιωπή και να καταγγείλετε τα άτομα που επιδίδονται σε κακοποίηση, επειδή συχνά τα θύματά τους είναι πολλά.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.