6 συμπτώματα που δείχνουν ότι είστε θύμα λεκτικής βίας

Έχετε ακούσει τον όρο θύμα λεκτικής βίας; Όταν ακούτε τη λέξη "κακοποίηση", σκεφτόσαστε αυτόματα τη σωματική βία
6 συμπτώματα που δείχνουν ότι είστε θύμα λεκτικής βίας
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε ακούσει τον όρο θύμα λεκτικής βίας; Όταν ακούτε τη λέξη “κακοποίηση”, σκεφτόσαστε αυτόματα τη σωματική βία. Ωστόσο, υπάρχει επίσης η λεκτική βία που, χωρίς να αφήνει ορατά σημάδια βλάβης, είναι εξίσου επιβλαβής με τη σωματική βία.

Λόγω του ότι δεν είναι κάτι που καταλαβαίνει κανείς άμεσα, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος εάν είναι θύμα λεκτικής βίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στα ακόλουθα συμπτώματα:

1. Αισθάνεστε φοβισμένοι ακόμη και αν δεν σας φωνάζει κάποιος

6 συμπτώματα που δείχνουν ότι είστε θύμα λεκτικής βίας

Μπορεί να πιστεύετε εσφαλμένα ότι η λεκτική βία είναι συνώνυμη με τις φωνές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στην πραγματικότητα, ο λεκτικός ή ψυχολογικός θύτης τείνει να χειραγωγεί και να κάνει το θύμα του να αμφιβάλλει.

Ο θύτης μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και έναν καλό και αγαπησιάρικο τόνο φωνής. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να θυμάστε ότι το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει επιθετική συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι δεν ασκεί βία. Απειλές μπορεί επίσης να υπάρχουν, είτε αυτές είναι ρητές είτε σιωπηρές.

Αισθάνεστε ανήσυχοι για το πώς μπορεί να δράσει το άλλο άτομο εάν δεν κάνετε κάτι; Φοβάστε τα σχόλιά του όλη την ώρα; Φροντίζετε κάθε σας λέξη και δράση για να μην τους ενοχλείτε;

2. Σας συγκρίνουν ή σας κατηγορούν για τα πάντα

Σε όλους μας αρέσει να γίνεται σεβαστή η ατομικότητά μας και να γινόμαστε αποδεκτοί όπως είμαστε. Ωστόσο, η λεκτική βία υπονομεύει συχνά την αυτοπεποίθησή μας μέσω των συγκρίσεων και ενοχής.

Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε ότι κάποιος άλλος είναι εξυπνότερος, πιο όμορφος ή κάνει τα πράγματα καλύτερα χρησιμοποιώντας έναν επικριτικό ή κοροϊδευτικό τόνο ή σκληρότητα. Το να το ακούτε αυτό κάθε μέρα είναι ένα μεγάλο χτύπημα για την αυτοεκτίμησή σας.

  • Πρέπει να αφήσετε την κατάσταση που σας κάνει να το ζείτε αμέσως μόλις δείτε το πρόβλημα.
  • Να θυμάστε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
  • Μέσα από τη σύγκριση έρχεται η ενοχή. Και είναι φυσιολογικό για αυτούς που σας κακοποιούν να σας κάνουν να νιώθετε ένοχοι. Όχι μόνο για υπαρκτά θέματα, αλλά ακόμα και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες.

3. Αν είστε θύμα λεκτικής βίας, νιώθετε φοβισμένοι όλη την ώρα

Είστε θύμα λεκτικής βίας;

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι είστε θύμα λεκτικής βίας αν αισθάνεστε εκφοβισμένοι όταν είστε κοντά σε αυτό το άτομο.

Αυτό το σήμα μπορεί να είναι πολύ λεπτό και να κυμαίνεται από ανέκδοτα και υποτιμητικά σχόλια έως και τη χρήση ακατάλληλης γλώσσας που βλάπτει την αυτοεκτίμησή σας.

Είναι αυτονόητο ότι ο εκφοβισμός μπορεί να φτάσει σε πιο ανησυχητικά επίπεδα. Και μπορεί να καταλήξετε να αναγκαστείτε να κάνετε κάτι που δεν θέλετε ή που θεωρείτε υποτιμητικό.

“Στην εποχή μας ο κίνδυνος να ζήσετε μια καταπιεστική σχέση είναι μεγαλύτερος από ποτέ” γράφει ο Steven Stosny, Ph.D.

4. Αν είστε θύμα λεκτικής βίας, αισθάνεστε ότι σας κατηγορούν ή σας επικρίνουν συνεχώς

Οι άμεσες επιθέσεις που προέρχονται από την έλλειψη ασφάλειας και εμπιστοσύνης που υφίσταται ο μη βίαιος άνθρωπος που είναι θύμα λεκτικής βίας είναι άλλο ένα σημάδι λεκτικής κατάχρησης. Σε γενικές γραμμές, αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης σχετίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση, γεγονός που σας κάνει να αμφισβητείτε κάθε μία από τις κινήσεις και τις ενέργειές σας.

  • Είναι πιθανόν αυτά τα ερωτήματα και οι κατηγορίες να είναι σταδιακά. Οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί για να εντοπίσετε πότε συμβαίνει η κάθε κατάσταση.
  • Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να αρχίσετε να δίνετε εξηγήσεις προκειμένου να ηρεμήσετε τους φόβους σας. Το πρόβλημα είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

5. Παρατηρείτε αρνητικές αλλαγές στη διάθεσή σας

Νιώθετε θύμα λεκτικής βίας;

Ως ανθρώπινα όντα, τα πάντα γύρω σας έχουν κάποια επίδραση πάνω σας. Ως εκ τούτου, το να είστε θύμα κάποιου είδους λεκτικής κατάχρησης μπορεί να σας αποκαλύπτεται σε αρκετά στάδια που μπορείτε να εντοπίσετε αν δείξετε την απαραίτητη προσοχή.

  • Προσπαθήστε να αναγνωρίζετε τη διάθεσή σας όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους. Μπορείτε να διακρίνετε αυτά που σας κάνουν να αισθάνεστε ευτυχισμένοι; Και εκείνους που σας κάνουν να μην αισθάνεστε καλά;

Εάν εντοπίσετε ότι υπάρχει ένα άτομο που σας προκαλεί μια συνεχή αίσθηση δυσφορίας ή θλίψης, είναι καιρός να το αποφύγετε.

  • Μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ότι κάποιος έχει τη δυνατότητα να σας επηρεάσει, αλλά είναι προτιμότερο να το δεχτείτε και να τον κάνετε πέρα.
  • Κάτι πολύ σημαντικό είναι να δώσετε προσοχή σε αυτό που αισθάνεστε πέρα ​​από τις προσδοκίες σας. Και αυτό γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως πολύ προσεκτικοί με το πώς ασκούν βία.

Εάν είναι ο σύντροφός σας ή κάποιος που αγαπάτε, θα πρέπει να προσπαθήσετε να είστε αντικειμενικοί, ώστε να μπορείτε να διακρίνετε τι προκαλεί αυτή τη ζημιά. Βάσει αυτού, αποφασίστε τι μέτρα θα λάβετε για να διορθώσετε την κατάστασή σας.

6. Είστε ο θύτης για κάποιο άλλο άτομο

Τα ανθρώπινα όντα μαθαίνουν από τις συμπεριφορές που βλέπουν. Σε περίπτωση κακοποίησης, δυστυχώς, πολλά από τα θύματα γίνονται θύτες.

Για παράδειγμα, ένα παιδί που μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι γονείς του δεν ελέγχουν τα συναισθήματά τους, θα γίνει ένας επιθετικός ενήλικας επειδή δεν θα μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.

Φυσικά, υπάρχουν τρόποι να θεραπευθούν και να σπάσουν αυτόν το φαύλο κύκλο. Αυτό που συνιστάται στην περίπτωση αυτή είναι να βρείτε έναν ειδικό που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κακοποίηση από την οποία υποφέρετε.  Επίσης θα σας δώσει κατευθύνσεις για να δημιουργείτε υγιείς σχέσεις.

Δράστε αν είστε θύμα λεκτικής βίας

Η αναγνώριση και αποδοχή ότι είστε θύμα λεκτικής βίας δεν είναι κάτι απλό. Απλά θυμηθείτε ότι η ευημερία σας εξαρτάται από την προσοχή που δίνετε στην κατάσταση που ζείτε.

Πριν σκεφτείτε πώς οι άνθρωποι γύρω σας θα αντιδράσουν, θυμηθείτε κάτι βασικό. Ότι η κύρια ανησυχία σας πρέπει να είναι ο εαυτός σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Evans P. Abuso verbal. La Violencia Negada.  Ediciones B Argentina S.A. (2000)

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.