7 λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε κουρασμένοι. Μάθετε γιατί

Ξέρατε ότι ένας καθιστικός τρόπος ζωής και το ξύπνημα σε περαμσένη ώρα ίσως να είναι ένας λογος για τον οποίο αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι; Το να συμπληρώνετε ακριβώς τις απαραίτητες ώρες ύπνου και να κάνετε αρκετή άσκηση μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της ενέργειάς σας.
7 λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε κουρασμένοι. Μάθετε γιατί
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να αισθάνεσθε κουρασμένοι μια στο τόσο είναι φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά κοινό ανάμεσα στους ανθρώπους. Το πρόβλημα δεν είναι το αίσθημα κόπωσης να είναι περιστασιακό αλλά μάλλον όταν είναι σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι σίγουρα δεν πάει καλά. Πρέπει να καταλάβετε γιατί αισθάνεστε κουρασμένοι και να βρείτε μια λύση για να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

7 λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε κουρασμένοι

1. Το να ξυπνάτε πολύ αργά

γυναίκα στο κρεβάτι με σηκωμενα τα χέρια αισθάνεστε κουρασμένοι.


Τις περισσότερες φορές μπορεί να σκεφτείτε ότι το να ξυπνάτε αργά σημαίνει ότι είστε πιο ξεκούραστοι, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Έτσι, στην πραγματικότητα, το πρωινό ξύπνημα  κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ξεκούραστοι, ήρεμοι και χαλαροί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το 2009, μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας (Γερμανία), διαπίστωσε ότι οι πιο ενεργητικοί ή παραγωγικοί άνθρωποι είναι ακριβώς εκείνοι που ξυπνούν νωρίς.

Ομοίως, μια μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών Μοριακής Βιολογίας και Βιοφυσικής στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών – που δημοσιεύτηκε ως Η προσωπικότητα και οι ατομικές διαφοροποιήσεις – αποκάλυψε ότι υπάρχουν τρεις τύποι ανθρώπων σύμφωνα με τη δυναμική του βιολογικού ρολογιού τους.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι πρέπει να μάθετε ποια είναι τα ωράρια υψηλής ενέργειας και να “καθοδηγήσετε” τις συνήθειες σας ώστε να επωφεληθείτε από το χρόνο που είστε πιο ενεργοί. Αυτό ονομάζεται αναγνώριση του “χρονοτύπου” σας.


2. Κακή διατροφή

Οι υπερβολικοί υδατάνθρακες και η έλλειψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή κόπωση. Αν και οι υδατάνθρακες προέρχονται από νόστιμα τρόφιμα που παρέχουν ενέργεια γρήγορα, ο οργανισμός τους διασπά ως ζάχαρη, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Στη συνέχεια, το πάγκρεας πρέπει να παράγει υψηλό επίπεδο ινσουλίνης για τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, ενώ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας κάνουν το σώμα σας να περνά μέσα από αυτά τα σκαμπανεβάσματα, αυτό πρέπει να φτάσει στην ομοιόσταση και να στραφεί στη δαπάνηση μεγάλης ποσότητας ενέργειας για να το πετύχει αυτό. Εάν είστε ένας χρόνιος καταναλωτής γλυκών και τρώτε σε υπερβολικό βαθμό υδατάνθρακες, θα αισθάνεστε κουρασμένοι σε τακτική βάση.


3. Ρυθμοί ενός καθιστικού τρόπου ζωής

αισθάνεστε κουρασμένοι.

Το να μην κάνετε τίποτα προκαλεί πολλή κόπωση. Ναι είναι αλήθεια, καθώς το να έχετε έναν ακραία καθιστικό τρόπο ζωής δεν είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα, αλλά μάλλον συνεχώς κουραστικό. Επομένως, εάν έχετε μια στατική εργασία ή οδηγείτε αυτοκίνητο για να πάτε σε ένα κατάστημα που είναι δίπλα σας, θα είστε κουρασμένοι.

Αντίθετα, οι σωματικές και αερόβιες ασκήσεις χαμηλού αντίκτυπου, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων δραστηριοτήτων, βελτιώνουν την παραγωγή των ορμονών της ευτυχίας, οι οποίες με τη σειρά τους βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική σας υγεία. Κατά πάσα πιθανότητα θα αισθάνεστε κουρασμένοι στην αρχή, αλλά η άσκηση μειώνει σημαντικά την κόπωση και προσφέρει μεγάλη αντίσταση.


4. Έλλειψη έκθεσης στον ήλιο

Το σώμα χρειάζεται ηλιακό φως, για τον λόγο αυτό η ηλιοθεραπεία νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα βοηθά το σώμα σας να παράγει ένα σωστό επίπεδο βιταμίνης D. Παράλληλα, το ηλιακό φως βοηθά το σώμα να παραμείνει υγιές. Ακριβώς με την έκθεση στο ηλιακό φως, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ύπνου.


5. Ο κακός ύπνος

γυναίκα που δεν μπορεί να κοιμηθεί

Μία από τις κύριες αιτίες της κόπωσης είναι το να μην έχετε αρκετή ώρα για έναν ξεκούραστο ύπνο. Είναι καλύτερο εάν ένας ενήλικας κοιμάται συνεχόμενα 7 με 8 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα να ολοκληρώσουν τα στάδια επισκευής και τις λειτουργίες τους.


6. Έλλειψη βιταμινών και βασικών μεταλλικών στοιχείων

Τα θρεπτικά μικροσυστατικά, τα μέταλλα και οι βιταμίνες είναι σημαντικές ουσίες για να λειτουργήσει σωστά το σώμα σας. Οι ανεπάρκειες αυτών των θρεπτικών ουσιών προκαλούν κόπωση, ζάλη, ακόμη και άλλες πιο σοβαρές ιατρικές καταστάσεις.

Έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή, με την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά προσφέρετε στον οργανισμό σας πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ομοίως, είναι πολύ χρήσιμο να καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρασκευάζονται από ανόργανα συστατικά όπως είναι το χλωριούχο μαγνήσιο.


7. Αγχωτικές καταστάσεις


γυναίκα με πονοκέφαλο μπροστά σε λαπτοπ αισθάνεστε κουρασμένοι.

Μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες, ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δεν έχουν λύση. Αν βρίσκεστε σε ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, μια κατάσταση που σας φθείρει ή φροντίζετε για ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας, μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε φτάσει στα όριά σας.

Σε αυτές τις καταστάσεις, θα πρέπει να ξεκουραστείτε και να σταματήσετε να σκέφτεστε όσα είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη συναισθηματική ένταση. Επίσης, πολύ αγχωτικές εργασιακές καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν στη χρόνια κόπωση. Επομένως, δοκιμάστε να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας και να ξεκουράζεστε κάθε φορά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.