Πώς να πλησιάσετε τα παιδιά σας για να τους δώσετε συμβουλές

Μια από τις βασικές αρχές μιας ισορροπημένης και υγιούς σχέσης με τα παιδιά σας, εκτός από το χρόνο που περνάτε μαζί τους, είναι η αποτελεσματική επικοινωνία που φανερώνει αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί.
Πώς να πλησιάσετε τα παιδιά σας για να τους δώσετε συμβουλές
Bernardo Peña

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Bernardo Peña.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Πώς να πλησιάσετε τα παιδιά σας για να τους δώσετε συμβουλές. To να “πλάθει” κανείς το παιδί του με τέτοιον τρόπο ώστε να αναπτύξει όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς του, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει αποτελεσματικά το ρόλο του στην κοινωνία, δεν είναι, ασφαλώς, μια εύκολη δουλειά.

Για αυτό, πρέπει να μάθετε τον σωστό τρόπο για να προσεγγίζετε τον ψυχισμό των παιδιών σας. Πώς να πλησιάσετε τα παιδιά σας για να τους δώσετε συμβουλές. Έτσι, θα μπορείτε να τα συμβουλεύετε σωστά και να αποφεύγετε τα λάθη επικοινωνίας μαζί τους.

Αν δεν έχετε μάθει πώς να τα προσεγγίζετε, όταν βρεθείτε στη θέση να θέλετε να τους προσφέρετε συμβουλές ή βοήθεια, μπορεί να σας απορρίψουν. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή επικοινωνία με τα παιδιά σας.

Πρέπει να μάθετε να επικοινωνείτε ως οικογένεια. Να εκφράζετε αυτό που σκέφτεστε και να κατανοείτε εμμέσως τα συναισθήματα των παιδιών σας. Έχοντας αυτό ως βάση, μπορείτε να εδραιώσετε μαζί τους έναν δεσμό που θα έχει ως θεμέλια την αγάπη και τη στοργή.

Είναι σημαντικό να μάθετε τον τρόπο επικοινωνίας με τα παιδιά σας από όταν είναι πολύ μικρά. Αν δεν αφιερώσετε χρόνο και δεν δημιουργήσετε ένα γόνιμο έδαφος για συζήτηση ακόμα και σε αυτά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξής τους, είναι απίθανο να μην σας επιτρέψουν να πάρετε μέρος μαζί τους σε ειλικρινείς και παραγωγικούς διαλόγους όταν φτάσουν στην εφηβεία.

Μάθετε πώς να πλησιάσετε τα παιδιά σας!

Συμβουλές για να πλησιάσετε τα παιδιά σας

μητέρα με τον γιό της να πλησιάσετε τα παιδιά σας

  • Εάν έχετε πολλά παιδιά, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το καθένα χωριστά, αφιερώνοντας στο καθένα τον δικό του χώρο. Αυτό πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση.
  • Όταν είναι μικρότερα, το να παίζει κανείς μαζί τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα πλησιάσει συναισθηματικά. Εξάλλου, όταν παίζουμε με τα παιδιά μας, τους δίνουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να νιώσουν το ενδιαφέρον που τους δείχνουμε ως γονείς τόσο ως προς την προσωπικότητά τους όσο και προς τις δραστηριότητές τους.
  • Η παρακολούθηση μιας οικογενειακής ταινίας σας βοηθά να έχετε κοινά με τα παιδιά σας. Επίσης, ανοίγει την πόρτα σε συζητήσεις για το τι σκέφτονται για αυτό που είδαν. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε τις απόψεις τους. Τον τρόπο που σκέφτονται, το πώς βλέπουν τα πράγματα αλλά και την προσωπικότητά τους.
  • Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χάδια είναι απαραίτητα για τα παιδιά σας. Μην αποφεύγετε τη φυσική επαφή. Είναι θεμελιώδες να δυναμώσετε αυτά τα συναισθήματα που σας φέρνουν πιο κοντά τον έναν στον άλλον.
  • Πρέπει να δείχνετε ζεστασιά και ενθουσιασμό όταν μιλάτε με τα παιδιά σας. Η αγάπη που τους μεταδίδετε όταν μιλάτε μαζί τους μέσω του τόνου της φωνής σας, με τα λόγια σας και τις χειρονομίες σας είναι αποφασιστική για μια φυσική και εγκάρδια επικοινωνία. Επίσης, προσπαθήστε να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση τους.
  • Επιπλέον, περνάτε χρόνο μαζί ως οικογένεια. Ο χρόνος που παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια μόνα τους, πρέπει να είναι σύντομος. Διαφορετικά, θα απομονωθούν εύκολα.
  • Προσφέρετε στα παιδιά σας ένα πολύτιμο δώρο, όπως βιβλία και παιχνίδια. Εκτός από την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, θα τα κάνουν να παίζουν μαζί σας και να συνδέονται όλο και περισσότερο μαζί σας συναισθηματικά.

Άλλες σημαντικές συμβουλές για να πλησιάσετε τα παιδιά σας συναισθηματικά

  • Προγραμματίστε οικογενειακά γεύματα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το δείπνο ή μεσημεριανό γεύμα τα Σαββατοκύριακα βοηθά την οικογένεια να βρεθεί μαζί. Επίσης, είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε τα παιδιά σας και να επενδύετε στη συνεργασία τους σχετικά με την προετοιμασία του φαγητού. Κάνοντας κάτι τέτοιο, τους διδάσκετε την αξία να συμμετέχουν σε κάτι μαζί σας αλλά και να δημιουργούν.
  • Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε οικογενειακές εκδρομές για να συλλέγετε μαζί και να αποκτάτε νέες εμπειρίες. Πρόκειται για εμπειρίες που σας συνδέουν πολύ ως οικογένεια.
  • Το να τους διδάσκετε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως πατινάζ, ποδήλατο ή κολύμπι, συνθέτει μια πολύτιμη για τα παιδιά εμπειρία. Ενισχύει επίσης το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ γονέων και παιδιών.

Μάθετε ακόμα: Φυσικές θεραπείες για παιδιά χωρίς όρεξη

Τι δεν πρέπει να κάνουμε με τα παιδιά μας

μητέρα με τα παιδιά της
Το να κάνουμε γενικεύσεις και να τα κατηγορούμε ότι πάντοτε κάνουν κάτι λάθος ή ότι ποτέ δεν κάνουν τίποτα καλό, μειώνει την αυτοεκτίμησή τους. Με τέτοιου τύπου δηλώσεις, τα παιδιά σας μπορεί να πιστέψουν ότι δεν είναι πραγματικά καλά σε τίποτα.

Ομοίως, η γελοιοποίηση ή η χρήση σαρκασμού και ειρωνείας έχει εξίσου αρνητική επίδραση, ακόμη και αν δεν είναι σκόπιμες. Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο θα τα κάνει να νιώσουν κατώτερα ή ταπεινωμένα παρά θα τα κάνει να γελάσουν. 

Ένα άλλο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε είναι να τους δίνετε κατ’ επανάληψη εντολές, ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά σας θέλουν να συμμορφωθούν. Αυτό προωθεί την αίσθηση ότι δεν τα καταλαβαίνετε. Ότι πρέπει να ακολουθήσουν τις εντολές των ενηλίκων χωρίς να μπορούν να τις αμφισβητήσουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ούτε, φυσικά, πρέπει να τους φωνάζετε και να επανέρχεστε σε προβλήματα που έχουν ήδη επιλυθεί ή δεν έχουν να κάνουν με τα ίδια.

Αν τείνουμε να μετατρέπουμε και να χαρακτηρίζουμε μια αρνητική συμπεριφορά σε χαρακτηριστικό προσωπικότητας των παιδιών, αυτό σίγουρα είναι κάτι που θα τους προκαλέσει συναισθήματα πλήρους απόρριψης.

Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να δυσφημείτε τα παιδιά σας ή να τα επιπλήττετε σε ακατάλληλες στιγμές. Αντ’ αυτών, κάνετε παρατήρηση για τη συμπεριφορά τους με ιδιωτικό και σωστό τρόπο, χωρίς να τα προσβάλλετε.

Μάθετε ακόμα: Είναι τα παιδιά πράγματι η αντανάκλαση των γονιών τους;

Αυτοκριτική για να πλησιάσετε τα παιδιά σας

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς είναι να προσπαθήσουμε να διατηρούμε ήρεμους τόνους όταν απευθυνόμαστε στα παιδιά μας. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αν είμαστε αναστατωμένοι, θα είναι πολύ δύσκολο να επιλύσουμε κάτι.

Προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας σε αυτή την αρνητική συναισθηματική κατάσταση, θα οδηγηθούμε σε εντελώς λανθασμένη επικοινωνία. Σε λέξεις που μπορεί να μετανιώσουμε.  Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, τα παιδιά μας, λειτουργώντας αμυντικά προκειμένου να αυτοπροστατευτούν, θα κλειστούν περισσότερο στον εαυτό τους και θα απορρίψουν οποιαδήποτε συμβουλή μας από εδώ και στο εξής. 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.