Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εγκαίρως αν έχετε αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι ένα πρόβλημα του κυκλοφορικού συστήματος που τείνει να είναι πολύ συχνό στους ανθρώπους. Γενικά, πρόκειται για φλεγμονή ή το πρήξιμο των φλεβών που βρίσκονται στο χαμηλότερο μέρος του ορθού ή του πρωκτού, η οποία προκαλεί πόνο, ερεθισμό και αιμορραγία.
Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εγκαίρως αν έχετε αιμορροΐδες

Τελευταία ενημέρωση: 08 Μαρτίου, 2019

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, αν και εμφανίζεται πολύ συχνά στις έγκυες γυναίκες και μετά από πίεση κατά την αφόδευση. Λόγω των προβλημάτων και των κινδύνων που περιλαμβάνουν οι αιμορροΐδες, είναι σημαντικό να διαπιστώσετε εγκαίρως την ύπαρξή τους. Εδώ λοιπόν θα μάθετε πώς να διαπιστώσετε αν έχετε αιμορροΐδες εγκαίρως.

 

Σχετικό άρθρο: Θεραπείες για τις αιμορροΐδες. Δοκιμάστε τες

 

Πώς να διαπιστώσετε αν έχετε αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να διαγνωσθεί εγκαίρως επειδή είναι πολύ ενοχλητικές. Ωστόσο, συχνά οι άνθρωποι δεν τους δίνουν προσοχή ή υποτιμούν τη σημασία τους λόγω διαφορετικών παραγόντων, με την ντροπή να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς. Παρά το γεγονός αυτό, θα αναφέρουμε μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε αν έχετε αιμορροΐδες.

 • Φαγούρα στον πρωκτό.
 • Πόνος ή ενόχληση στον πρωκτό, ειδικά όταν κάθεστε.
 • Αιμορραγία ειδικά κατά την αφόδευση, ή πόνος κατά τη διάρκειά της.
 • Πρήξιμο ή φλεγμονή στον πρωκτό ή γύρω από αυτόν.

Καθαυτές οι αιμορροΐδες μπορεί να οφείλονται σε διάφορα αίτια. Όμως συνήθως η εμφάνισή τους συνδέεται με την καταβολή προσπάθειας κατά την αφόδευση, τη δυσκοιλιότητα, την πολύωρη καθιστή θέση, τα προβλήματα μολύνσεων στον πρωκτό ή με ορισμένες ασθένειες όπως η κίρρωση. Εξάλλου, μερικοί ειδικοί αναφέρουν ότι οι αιμορροΐδες οφείλονται επίσης στην κληρονομικότητα, στην κακή διατροφή και στην κατανάλωση τροφών που προκαλούν πρήξιμο στις φλέβες του ορθού.

πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εγκαίρως αν έχετε αιμορροΐδες

 

Δείτε επίσης: Γνωρίστε αυτά τα 8 smoothies για τη δυσκοιλιότητα.

 

Οι αιμορροΐδες μπορούν να διαγνωσθούν εγκαίρως

Όπως πολλά άλλα προβλήματα, οι αιμορροΐδες μπορούν να διαγνωσθούν εγκαίρως εφόσον δώσετε προσοχή στα πρώτα σημάδια. Είναι πολύ συνηθισμένη η υποτίμηση της σημασίας τους ή η άρνηση της παρουσίας τους λόγω ντροπής ή ακόμα και άγνοιας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν έχετε αυτό το πρόβλημα προκειμένου να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό και να βρείτε μια λύση. Για να διαπιστώσετε εγκαίρως αν έχετε αιμορροΐδες, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 1. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε προσοχή στα συμπτώματα. Έτσι, αν αρχίσετε να παρουσιάζετε κάποια από αυτά, ειδικά ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού, θα ήταν καλύτερο να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που συνδέεται με τις αιμορροΐδες.
 2. Αν έχετε συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να πάτε αμέσως στο γιατρό. Να θυμάστε ότι η έγκαιρη διάγνωση των αιμορροΐδων μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα ή μελλοντικές περιπλοκές. Είναι καλύτερα να πάτε στο γιατρό για εξετάσεις, όπως για παράδειγμα να κάνετε μια κολονοσκόπηση, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο είναι το πρόβλημα.
 3. Αν παρουσιάζετε τα πρώτα συμπτώματα αυτού του προβλήματος, είναι σημαντικό να εξαλείψετε την αιτία τους και να μην προσπαθείτε να τα καλύψετε με μεθόδους ή φάρμακα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που συχνά δεν σας δίνουν τα αποτελέσματα που θέλετε. Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο αυτό ανακουφίζεστε από την ενόχληση αλλά δεν θεραπεύεστε εντελώς.
 4. Τέλος, μια σημαντική σύσταση είναι να μάθετε περισσότερα για τις αιμορροΐδες. Ως αποτέλεσμα, θα γνωρίζετε τα βήματα που πρέπει να κάνετε και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bermejo San José F., Álvarez Sánchez J. A.. Hemorroides. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2006  Mar [citado  2018  Oct  25] ;  98( 3 ): 218-218. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082006000300009&lng=es.
 • García Gutiérrez Alejandro. Hemorroides: Clasificación, diagnóstico y tratamiento. Rev Cubana Cir  [Internet]. 2008  Mar [citado  2018  Oct  25] ;  47( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74932008000100017&lng=es
 • Iade Beatriz, Umpierre Verónica. Manejo del paciente con constipación. Arch. Med Int  [Internet]. 2012  Dic [citado  2018  Oct  25] ;  34( 3 ): 67-79. Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-423X2012000300002&lng=es.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.