Φυσικές θεραπείες και πρόληψη των αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μια φλεγμονή των φλεβών του ορθού και του πρωκτού. Όσοι πάσχουν από αιμορροΐδες συχνά αποφεύγουν να το αναφέρουν επειδή ντρέπονται και για τον ίδιο λόγο δεν θα επισκεφθούν τον γιατρό τους.
Φυσικές θεραπείες και πρόληψη των αιμορροΐδων
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Αυγούστου, 2022

Η νόσος των αιμορροΐδων φέρνει φλεγμονές, πρήξιμο και γενική ενόχληση στην περιοχή. Η φλεγμονή στην ουσία εμφανίζεται στους σάκους όπου βρίσκονται οι φλέβες και οι αρτηρίες του πρωκτικού καναλιού. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε μεθόδους θεραπείας για φυσική πρόληψη των αιμορροΐδων.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα καύσου
  • Πόνος
  • Φλεγμονή
  • Αιμορραγία (σε μερικές περιπτώσεις)

Η πάθηση αυτή έχει τέσσερις βαθμίδες

Βαθμός Ι

Σε αυτήν τη φάση της πάθησης, οι αιμορροΐδες είναι ελαφρώς μεγαλύτερες σε μέγεθος, αλλά δεν είναι ορατές εξωτερικά του πρωκτού. Σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και μόνο ένας γιατρός μπορεί να τις εντοπίσει.

Βαθμός ΙΙ

Οι αιμορροΐδες ωθούνται έξω από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, αλλά αργότερα επιστρέφουν στην κανονική τους θέση στο εσωτερικό του.

Βαθμός ΙΙ

Οι αιμορροΐδες παραμένουν έξω από τον πρωκτό και μπορεί να επιστραφεί μόνο στη φυσιολογική τους θέση όταν ένας γιατρός, μια νοσοκόμα ή ο ίδιος ο παθών τις σπρώξει με το δάχτυλο. Οι αιμορροΐδες επίσης μπορούν να βγουν από τον πρωκτό όταν ο ασθενής αφοδεύει ή ακόμα και χωρίς να συμβαίνει αυτό.

Βαθμός IV

Στη φάση αυτή, οι αιμορροΐδες βρίσκονται μόνιμα εκτός του πρωκτού και δεν μπορούν να επανέλθουν στην εσωτερική τους θέση με το χέρι. Μία από τις κύριες αιτίες της πάθησης των αιμορροΐδων είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η οποία προκαλεί έντονη πίεση στην περιοχή του πρωκτού κατά την αφόδευση.

Πρόληψη των αιμορροΐδων

Όταν γνωρίζουμε τις αιτίες της πάθησης, έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πώς να την αντιμετωπίσουμε. Στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας, θα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να την θεραπεύσουμε και να αποφύγουμε την επανεμφάνισή της, τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά και άφθονο νερό. Όταν το σώμα μας χρειάζεται νερό, το παίρνει από τα κόπρανα που βρίσκονται στα έντερα, και έτσι η αφόδευση γίνεται δυσκολότερη, αφού τα κόπρανα είναι πλέον σκληρά και ξηρά. Έτσι προκαλούνται πόνοι και περαιτέρω προβλήματα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για πρόληψη των αιμορροΐδων

Φυσικές θεραπείες και πρόληψη των αιμορροΐδων

Οι φυτικές ίνες είναι δύο κατηγοριών: Υδατοδιαλυτές και μη διαλυτές. Και τα δύο είδη φυτικών ινών είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Χρειάζεστε περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα για καλύτερη υγεία και για την πρόληψη των αιμορροΐδων.

Τροφές με διαλυτές φυτικές ίνες

Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό. Χρησιμεύουν κυρίως για να θεραπεύσουν προβλήματα με τη χοληστερίνη και να εξισορροπήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης.

Θα τις βρείτε στις εξής τροφές:

Δημητριακά, όσπρια, φρούτα (φράουλες, σμέουρα, μήλα, δαμάσκηνα, λεμόνια, πορτοκάλια), λαχανικά (παντζάρια, αγκινάρες, αγγουράκια, σπαράγγια, καρότα, κολοκύθα).

Τροφές με αδιάλυτες φυτικές ίνες

Οι μη διαλυτές φυτικές ίνες δεν διαλύονται στο νερό. Αυτό το είδος φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την πέψη. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων μαλακώνοντάς τα.

Τροφές που περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες

Ψωμί ολικής άλεσης, όλα τα φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, πίτουρα, λαχανικά.

Και τα δύο είδη φυτικών ινών είναι πολύ χρήσιμα για την υγεία των εντέρων και την απομάκρυνση των σωματιδίων που μπορούν να τα τραυματίσουν.

Για να έχετε τα οφέλη των φυτικών ινών πρέπει να τις καταναλώνετε κάθε ημέρα.

Φυσικές θεραπείες για τις αιμορροΐδες

Η αλόη βέρα είναι εξαιρετική λύση για να απαλύνετε το αίσθημα καύσου που φέρνουν οι αιμορροΐδες. Πρώτα καθαρίστε προσεκτικά την περιοχή. Έπειτα κόψτε ένα φύλλο αλόης στη μέση και εφαρμόστε το στο προβληματικό σημείο. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή την θεραπεία όσες φορές θέλετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ετοιμάστε ένα αφέψημα με χαμομήλι για να κάνετε μπάνιο το κάτω μισό του σώματός σας. Ετοιμάστε χαμομήλι σε μια μεγάλη λεκάνη και αφού κρυώσει λίγο, καθίστε μέσα ώστε να ακουμπάει στην περιοχή του πρωκτού και παραμείνετε για δέκα λεπτά. Το χαμομήλι θα ανακουφίσει τον πόνο και τον ερεθισμό που προκαλεί η ασθένεια αυτή.

Εάν τα συμπτώματα χειροτερέψουν, απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Οι φυσικές θεραπείες συνιστώνται μόνο για ελαφρές περιπτώσεις. 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.