Μόνο για σήμερα, αφήστε όλα να ρέουν από μόνα τους

Όταν αφήσετε όλα γύρω σας να ρέουν και σταματήσετε να επικεντρώνεστε στο τι είναι αδύνατον να συμβεί, θα συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή είναι πολύ πιο εύκολη. Απολαύστε την στιγμή!
Μόνο για σήμερα, αφήστε όλα να ρέουν από μόνα τους

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαρτίου, 2019

Μόνο για σήμερα, αφήστε όλα να ρέουν από μόνα τους. Αφήστε τα άσχημα πράγματα να πάνε μακριά και γίνετε πιο δεκτικοί στο καλό.

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ αυτή τη στρατηγική για την προσωπική ανάπτυξη, σας προτείνουμε να τη ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατόν.

Η ροή είναι μια κατάσταση του μυαλού η οποία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και εκτός από αυτό, σας επιτρέπει να διοχετεύσετε τις ενέργειές σας ώστε να είναι πιο παραγωγικές.

Είναι πιθανό να έχετε ήδη ακούσει τον όρο «ροή» ή κάτι παρόμοιο. Πολλοί άνθρωποι αποδίδουν πνευματική ή κάπως αφηρημένη έννοια σε αυτή την ιδέα, ενώ στην πραγματικότητα έχει ψυχολογική και επιστημονική βάση με πολυετή παράδοση.

Την έννοια της ροής την επινόησε το 1975 ο ψυχολόγος Μιχάι Τσικζεντμιχάϊ, και από εκείνη την στιγμή έχει εξαπλωθεί σε διάφορες εφαρμογές που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη και ακόμα με την ηθική της εργασίας.

Μια ενδιαφέρουσα άποψη είναι ότι και τα δυο είναι πολύ χαλαρωτικά και χρήσιμα στην καθημερινή σας ζωή. Στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας μάθουμε πώς να ρέετε, πώς να αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από το εδώ και τώρα για να διερευνήσετε τις γνώσεις σας. Ακόμη θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε την παραγωγικότητά σας.

Αφήστε τα όλα να ρέουν και μην αφήσετε τίποτα να σας αποσπάσει

Ο Μιχάι Τσικζεντμιχάϊ έχει ορίσει την ροή ως κατάσταση της αρμονίας, όπου ένα άτομο είναι σε θέση να συγκεντρωθεί εντελώς σε αυτό που κάνει.

 

Διαβάστε επίσης «Το περπάτημα κάνει καλό στον εγκέφαλο»

 

Μπορείτε να αφήσετε τα πάντα να ρέουν ενώ κάνετε περίπατο, διαβάζετε ένα βιβλίο, χαλαρώνετε ή ακόμα κι όταν δουλεύετε. Απλώς να γνωρίζετε τι κάνετε και απολαύστε το.

 

Αφήστε τα όλα να ρέουν και μην αφήσετε τίποτα να σας αποσπάσει
 • Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται υπό την επιρροή του ασταθούς μυαλού. Δηλαδή το μυαλό τους πηγαίνει από μια σκέψη στην άλλη, από ανησυχία σε ανησυχία, μέχρι που θα δημιουργήσουν έναν ιστό στον οποίον θα παγιδευτούν.
 • Σιγά-σιγά εμφανίζονται η απογοήτευση και η δυστυχία, διότι στο μυαλό σας αρχίζουν να τριγυρνάνε αυτές οι περίπλοκες σκέψεις, όπως «Αν είχα…», «Αν άλλοι έκαναν…» και «Αν μπορούσα να…»
 • Τέτοιου είδους σκέψεις εμποδίζουν την ροή σας. Σας συγκρατούν και σας γεμίζουν με απογοήτευση και δυσφορία. Το μόνο που δημιουργούν είναι αρνητική ενέργεια.

Η ροή δεν είναι για να φύγει, αλλά για να είναι το παρόν

Πρέπει να γνωρίζετε πως, για να ρέει το οτιδήποτε, δεν πρέπει να αναβάλλετε τα πράγματα. Ροή σημαίνει να αφήνετε πίσω ό, τι σας εμποδίζει να προχωρήσετε μπροστά. Όμως, πρέπει επίσης να είστε αρκετά γενναίοι για να αντιμετωπίσετε ό, τι σας πληγώνει εκείνη τη στιγμή.

 • Επίσης, είναι σημαντικό να δεχτείτε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν. Δεν μπορείτε να κάνετε κάποιον άλλον να αλλάξει την προσωπικότητά του. Επίσης, δεν μπορείτε να αναγκάσετε κάποιον να σας αγαπά.
 • Υπάρχουν ορισμένες πτυχές που πρέπει να αποδεχτείτε, όπου η αποδοχή είναι επίσης ένα μέρος της ροής.

Σας συνιστούμε να διαβάσετε Ροή: ένας υπέροχος τρόπος καταπολέμησης του άγχους

 

Να είστε κομμάτι της κίνησης

Πιθανόν σε περισσότερες από μια περιπτώσεις έχετε αισθανθεί παγιδευμένοι και εγκαταλελειμμένοι. Αυτή η κατάσταση του μυαλού είναι πολύ φυσιολογική και είναι σημαντικό να μάθετε πώς να την διαχειριστείτε.

χορός, χορεύτρια
 • Να καταλάβετε ότι η ροή πάνω από όλα είναι η κίνηση. Τόσο πολύ που η ιδέα της ευτυχίας σχετίζεται πολύ με το γεγονός ότι τα πάντα ρέουν και τίποτα ή κανένας δεν θα σας κρατήσουν πίσω ή θα σας σταματήσουν.
 • Για να το καταλάβετε καλύτερα, ας δούμε ένα παράδειγμα.

Ας πούμε, εσείς δεν έχετε πολλή δουλειά αυτή τη στιγμή και είστε σε μια περίπλοκη, δυστυχισμένη σχέση.

Γνωρίζετε ότι στην πόλη που μένετε δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για θέση εργασίας, γιʹ αυτό αποφασίζετε να κάνετε το πρώτο βήμα. Επιτρέπετε στον εαυτό σας να ρεύσει. Γίνεστε πιο δεκτικοί και αρχίζετε να ακούτε για άλλες ευκαιρίες. Ενημερώνεστε, διευρύνετε την αναζήτησή σας και μια μέρα παίρνετε την απόφαση: είστε έτοιμοι για μια αλλαγή.

Αποφασίζετε να αφήσετε την πόλη σας και την σχέση που σας κάνει δυστυχισμένους, για να δοκιμάστε την τύχη σας αλλού. Αυτή η αλλαγή, αυτή η κίνηση θα σας φέρει με την σειρά της κοντά σε άλλες αλλαγές.

Θα βρείτε δουλειά κι εκεί θα συναντήσετε κάποιον ξεχωριστό.  Κάποιον που θα σας εκτιμάει και θα σας αγαπάει πραγματικά.

Μόνο όταν αφήσετε τα πάντα να ρεύσουν και δεν επιτρέψετε το κακό να σας επηρεάσει, τότε πραγματικά μπορείτε να είστε ελεύθεροι και να δημιουργήσετε την δική σας διαδρομή. Δοκιμάστε το σήμερα και θα δείτε τι αισιόδοξα αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Αφήστε τα όλα να ρέουν και αναζητήστε τις «βέλτιστες» εμπειρίες

Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ κανέναν να μιλάει για τις βέλτιστες εμπειρίες, θα σας πούμε ότι είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να τις εφαρμόσετε.

 

 • Η βέλτιστη εμπειρία είναι η ευχαρίστηση που προέρχεται από την απασχόληση που σας αρέσει: μια αγκαλιά, ένα φαγητό, μια βόλτα, ένα μπάνιο, μια κουβέντα, διακοπές…
 • Κρατήστε στο μυαλό σας ότι οι βέλτιστες εμπειρίες δεν προγραμματίζονται. Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στις σκέψεις «Θα χαλαρώσω το Σαββατοκύριακο» ή «Θα μάθω τι είναι η αγάπη, όταν έχω τον κατάλληλο σύντροφο».
 • Να θυμάστε ότι η καλύτερη ώρα στη ζωή σας είναι πάντα το τώρα. Επομένως, αφήστε τα πάντα να ρέουν και μην επιτρέψτε τίποτα να σας κρατήσει πίσω, να σας παγιδεύσει με ανησυχία ή σε σκέψεις, όπως «Δεν μπορώ σήμερα» και «Δεν το αξίζεις».

Είναι απλώς θέμα παρουσίας και ανάπτυξης με έναν αρμονικό τρόπο σύμφωνα με την συνείδησή σας, στην ελευθερία, στην ακεραιότητα και μια βαθιά εσωτερική ειρήνη που σας επιτρέπει να απολαύσετε το «εδώ και τώρα».

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Avia, M., y Vázquez, C. (1998). Optimismo inteligente. Madrid: Alianza.
 • Kramer, G. (2018). Diálogo en plena conciencia. El sendero interpersonal hacia la liberación. Madrid: Desclée de Brouwer.
 •  Kraft, K. (1992). Inner Peace, World Peace: Essays on Buddhism and Nonviolence. Albany, NY: SUNY UP.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.