Το περπάτημα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Μπορεί αυτή η τόσο απλή συνήθεια, το περπάτημα, να κάνει καλό στον εγκέφαλο, να κάνει τον εγκέφαλό μας πιο δημιουργικό ώστε να αισθανόμαστε περισσότερο χαρούμενοι;
Το περπάτημα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Τελευταία ενημέρωση: 15 Αυγούστου, 2020

Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να σας ξάφνιασε. Μπορεί αυτή η τόσο απλή συνήθεια, το περπάτημα, να κάνει καλό στον εγκέφαλο, να κάνει τον εγκέφαλό μας πιο δημιουργικό ώστε να αισθανόμαστε περισσότερο χαρούμενοι; Ναι, μπορεί και δεν είναι μια απλή θεωρία αλλά και μεγάλος αριθμός γιατρών και νευρολόγων συμφωνούν επίσης ότι το περπάτημα κάνει καλό στον εγκέφαλο.

Ένας από αυτούς τους ειδικούς είναι ο νευρολόγος Jose Angel Obeso, διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) στη Μαδρίτη, Ισπανία. Η καθημερινή του εργασία στο νοσοκομείο και η επαφή του με ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, τον βοήθησαν να καταλάβει πόσο θεραπευτικό είναι να συνταγογραφεί “μια ώρα περπάτημα την ημέρα” σε φυσικό περιβάλλον, αν είναι αυτό εφικτό.

Όπως γνωρίζετε ήδη, η κατάθλιψη ή ακόμη και οι εκτεταμένες περίοδοι υψηλού στρες και άγχους μπορεί να προκαλέσουν κάποια ανεπάρκεια σε βασικές γνωστικές διεργασίες του εγκεφάλου, όπως στη μνήμη, στη συγκέντρωση, στη δημιουργικότητα. Αν περπατάμε κάθε μέρα, όλες αυτές οι διεργασίες θα βελτιωθούν σημαντικά.

Τώρα πλέον, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο, είμαστε σίγουροι ότι θα βάλετε σε εφαρμογή αυτήν την αποτελεσματική και θεραπευτική λύση: πηγαίνετε για περπάτημα, γιατί το περπάτημα κάνει καλό στον εγκέφαλο.

Ο “αυτοματοποιημένος” εγκέφαλος και η δυστυχία

Το περπάτημα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Υπάρχει ακόμη μια πραγματικά ενδιαφέρουσα άποψη την οποία αξίζει να θυμόμαστε. Υπάρχουν συνήθειες οι οποίες χωρίς να το καταλάβουμε κάνουν τον εγκέφαλό μας “αυτοματοποιημένο” και συνεπώς στρεσαρισμένο. Μην ξεχνάτε αυτές τις πτυχές:

  • Ο μεγαλύτερος εχθρός του εγκεφάλου είναι η ρουτίνα. Το γεγονός ότι κάνουμε κάθε μέρα τα ίδια πράγματα, μας κάνει να πέφτουμε σε μια μορφή κατάθλιψης και αναπόφευκτης αποθάρρυνσης. Σιγά-σιγά, ο εγκέφαλός μας αρχίζει να λειτουργεί όλο και πιο αργά. Η προσοχή μας δεν είναι όπως πρώτα. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε νέα κίνητρα για να επικεντρωθούμε. Μπορεί να έχουμε μερικά κενά μνήμης επειδή τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν είναι πραγματικά πολύ λίγα. Λόγω των ελάχιστων κινήτρων, η μνήμη μας γίνεται όλο και λιγότερο δραστήρια.
  • Η ρουτίνα μειώνει τον ενθουσιασμό μας και η αποθάρρυνση με τη σειρά της επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο λόγω των λιγότερων νευρικών συνδέσεων, των λιγότερων συνάψεων…
  • Μέρα με τη μέρα, ο εγκέφαλός μας αρχίζει να λειτουργεί μηχανικά. Δεν υπάρχουν πλέον στιγμές για να απολαύσετε και να είστε δημιουργικοί και ο εγκέφαλος κυβερνάται από κατευθυντήριες γραμμές, όπως θα λειτουργούσε για παράδειγμα ένας υπολογιστής που έχουμε προγραμματίσει από πριν. Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος τόσο για τη συναισθηματική όσο και για τη σωματική μας υγεία.

Σύμφωνα με το Δρ. Jose Angel Obeso, οι “αυτοματοποιημένοι” εγκέφαλοι παρουσιάζονται συνήθως στις μεγαλουπόλεις. Όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλουπόλεις συνήθως περνούν το χρόνο τους αντιμετωπίζοντας τις δικές τους συναισθηματικές ανάγκες ενώ περιβάλλονται από τη ρύπανση και από πολύ υψηλά επίπεδα στρες.

Περπάτημα, μια κίνηση προσωπικής ελευθερίας που κάνει καλό στον εγκέφαλο

Ένας περίπατος κάνει καλό στον εγκέφαλο

“Οι λάτρεις του περιπάτου δεν έχουν υποχρεώσεις, μόνο την ευχάριστη αίσθηση της απελευθέρωσής τους σε κάθε βήμα που κάνουν”. Σύμφωνα με το Δρ. Jose Angel Obeso, τα οφέλη του δεν φαίνονται από την πρώτη κιόλας μέρα αλλά μετά από τουλάχιστον μια εβδομάδα, όταν το περπάτημα έχει γίνει πλέον μια καθημερινή συνήθεια. Τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα:

  • Καθώς περπατάμε, ο εγκέφαλός μας δεν χρειάζεται να ανησυχεί για οτιδήποτε άλλο. Το περπάτημα είναι εύκολο, ο καθένας μπορεί να το κάνει ενώ παράλληλα θα αποκτήσετε μια επιπλέον δόση οξυγόνου και, λόγω του καθαρού αέρα της φύσης ,θα αισθανθείτε ακόμη καλύτερα. Είναι η στιγμή κατά την οποία αρχίζετε να τονώνετε το μετωπιαίο λοβό σας, ο οποίος συνδέεται με τη δημιουργικότητα και την κατάσταση του μυαλού. Αν προσθέσετε σε αυτό τη φυσική απελευθέρωση ενδορφινών τότε συμβαίνει κάτι μαγικό. Ο εγκέφαλος αισθάνεται περισσότερη ευφορία και αισιοδοξία.
  • Με μια βελτιωμένη κατάσταση του μυαλού ακολουθεί και μια αύξηση στη δημιουργικότητα. Δεν υπάρχει καμία πίεση, η ορμόνη κορτιζόλη, η οποία εκκρίνεται κατά τις περιόδους στρες, εξαφανίζεται και αυτά τα τείχη που μας κάνουν αρνητικούς, πέφτουν. Εκείνη τη στιγμή, αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα με άλλο μάτι. Αισθανόμαστε πιο χαλαροί, πιο ενθουσιασμένοι, περισσότερο σίγουροι.

Και ακόμη:

  • Οι άνθρωποι συνήθως κινούνται σε μικρούς χώρους: στο σπίτι, στο χώρο εργασίας, στα εστιατόρια, στα σουπερμάρκετ… Αυτοί είναι περιορισμένοι χώροι και είναι πάντα γεμάτοι με κόσμο. Τα συνηθισμένα μέρη συχνά μας προκαλούν περισσότερη ένταση. Ωστόσο, μια απλή κίνηση, το περπάτημα σε ένα φυσικό και ανοιχτό χώρο μετατρέπεται σε μια θαυμάσια πράξη ελευθερίας και επέκτασης.
  • Σύμφωνα με το Δρ. Jose Angel Obeso, θα πρέπει πάνω από όλα να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση. Είναι σαν να επιστρέφουμε στη μήτρα της μητέρας μας, στην αφετηρία μας. Δεν είναι πνευματική πράξη αλλά κυρίως μια οργανική ανάγκη. Όταν περπατάμε μέσα στην πόλη, αναπνέουμε κυρίως ρύπους. Είναι πολύ καλύτερο οι πνεύμονές μας να γεμίζουν με καθαρό οξυγόνο. Και είναι εξίσου απαραίτητο τα μάτια μας να βλέπουν τοπία, νέα ερεθίσματα τα οποία θα ενδυναμώσουν τον εγκέφαλό μας.
Μια ώρα περπάτημα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Μία ώρα κάθε μέρα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Με αυτό το άρθρο, σας συμβουλεύουμε για μια ακόμη φορά να περπατάτε για μια ώρα κάθε μέρα. Πηγαίνετε για περπάτημα σε πάρκα, στο βουνό ή στην παραλία. Θα δείτε ότι σε μερικές εβδομάδες θα βελτιωθεί τόσο η σωματική όσο και η συναισθηματική σας υγεία. Το περπάτημα είναι αναμφίβολα είναι πολύ καλύτερο από ένα παυσίπονο ή από μερικές βιταμίνες!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.