Μήπως μένετε σε μια σχέση από ενοχή, φόβο ή λύπηση;

Εάν παραμένετε σε μια σχέση λόγω οίκτου, ίσως θα πρέπει να αποφασίσετε αν αυτό είναι η καλύτερη ιδέα και για τους δυο σας. Ίσως είναι καλύτερο να τερματίσετε τη σχέση.
Μήπως μένετε σε μια σχέση από ενοχή, φόβο ή λύπηση;

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως μένετε σε μια σχέση από ενοχή; Εάν μένετε σε μια σχέση με κάποιον από οίκτο, ενοχή ή φόβο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθείτε γιατί συμμετέχετε σε όλα αυτά.

Μάλλον δεν αισθάνεστε ευτυχισμένοι που η σχέση σας δεν βασίζεται στην αγάπη, ενώ θα έπρεπε να είναι έτσι.

Μερικές φορές, αισθάνεστε λύπηση και αυτό δημιουργεί ενοχή. Αυτά τα δύο π ηγαίνουν χέρι-χέρι.

Μπορεί να αισθάνεστε ένοχοι για πολλούς λόγους. Το άλλο πρόσωπο της σχέσης είναι πολύ καλό και αγαπάτε ο ένας τον άλλο πολύ. Ως εκ τούτου, πώς μπορείτε να τερματίσετε μια σχέση και να κάνετε τέτοια τεράστια ζημιά;

Ο φόβος, από την άλλη πλευρά, είναι μια άλλη ιστορία εξ ολοκλήρου. Εδώ υπάρχουν καταστάσεις κακομεταχείρισης και ορισμένοι φόβοι ότι πρέπει να συνεχίσετε να βρίσκεστε στη σχέση.

Για παράδειγμα, ίσως υποφέρετε από συναισθηματική εξάρτηση.

 


Εάν συνεχίζετε να είστε σε σχέση από με τον σύντροφό σας λύπηση ή ενοχή, θα βλάψετε τον εαυτό σας.

ζευγάρι που κλαίει, σχέση από φόβο ή ενοχή

 

Εάν μένετε με τον σύντροφό σας από οίκτο ή ενοχή, αλλά θέλετε να τερματίσετε τη σχέση, να γνωρίζετε ότι κάνετε περισσότερες ζημιές παραμένοντας, παρόλο που ίσως δεν φαίνεται έτσι.

Το άλλο πρόσωπο δεν αξίζει να είναι με κάποιον που δεν είναι απόλυτα ειλικρινής. Μπορεί να μην τον αγαπάτε, αλλά ο οίκτος και η ενοχή σας εμποδίζουν να κάνετε αυτό που θέλετε να κάνετε.

Ως ανθρώπινα όντα, έχετε τη μεγάλη δύναμη της συμπάθειας. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ ή εναντίον σας. Όταν θέλετε να αφήσετε τον σύντροφό σας, θα μπορούσε να ισχύει το γεγονός ότι τα δάκρυα και η θλίψη του σας κάνουν να νιώθετε άσχημα.

Αυτό είναι κάτι που όλοι θέλουν να αποφύγουν. Αν και είναι φυσικό, δεν θα πρέπει να αναβάλλετε τη λήψη μιας απόφασης που θα ωφελήσει και τους δύο ανθρώπους.

Παρόλο που μπορεί να πιστεύετε ότι όταν διαλύετε μια σχέση βγαίνετε πάντοτε χαμένοι, πολλές φορές κερδίζετε κάτι,  το ίδιο και ο σύντροφός σας.

 Μένετε με τον σύντροφό σας από φόβο;

άνδρας που αγκαλιάζει μια γυναίκα, σχέση από φόβο ή ενοχή

 

Είναι πολύ διαφορετικό αν παραμένετε σε μια σχέση λόγω του φόβου.

Ποια είναι η προέλευση αυτού του φόβου; Ίσως έχετε δείξει την πρόθεσή σας να διαλυθεί η σχέση και ο σύντροφός σας σάς έχει απειλήσει. Φοβάστε ότι θα σας βλάψει σωματικά. Είναι αυτό κάτι που συμβαίνει στη σχέση σας;

Σε αυτή την κατάσταση ο φόβος μπορεί να σας παραλύσει. Παρ ‘όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε το κουράγιο για να τερματίσετε τη σχέση.

Σε πολλές χώρες, υπάρχουν ασφαλείς θέσεις για τις γυναίκες ώστε να αναζητήσουν βοήθεια για αυτό το είδος σχέσης. Θυμηθείτε: εσείς έχετε την τελική απόφαση.

Εάν ο φόβος σας είναι για διαφορετικό λόγο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματική εξάρτηση. Μπορεί να φοβάστε ότι θα καταλήξετε μόνος/η και δεν θα βρείτε κανέναν άλλο/η.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να χρειαστεί επαγγελματική βοήθεια. Με τη βοήθεια, μπορείτε να ανακαλύψετε πώς, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεστε κάποιον για να είστε ευτυχισμένος/η και άρα μπορείτε να τερματίσετε τη σχέση σας χωρίς να φοβάστε τίποτα.


Τελειώστε τη σχέση για την υγεία σας

γυναίκα, σχέση από φόβο ή ενοχή

Εάν παραμένετε σε μια σχέση από οίκτο, ενοχή ή φόβο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει να χωρίσετε για χάρη της υγείας σας. Στην πραγματικότητα, ο χωρισμός μπορεί να είναι κάτι το υγιές για τη σχέση σας.

Αυτά τα τρία συναισθήματα μαζί όχι μόνο προωθούν τα προβλήματα με το σύντροφό σας, αλλά η σχέση μπορεί επίσης να μετατραπεί σε κάτι πολύ τοξικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή αποφεύγετε να τη τελειώσετε μια για πάντα.

Πρέπει να είστε σαφές ότι είναι φυσικό να αισθάνεστε οίκτο, ενοχή ή φόβο, αλλά είναι υποχρέωσή σας να τους αντιμετωπίσετε. Άλλωστε, αυτά σημαίνουν ότι περιορίζετε την ευτυχία σας και αυτή και του άλλου ατόμου.

Αν μένετε με τον σύντροφό σας από οίκτο, ενοχή ή φόβο, σκεφτείτε πώς αυτό δεν ωφελεί ούτε εσάς. Θα δείτε ότι στην πραγματικότητα, κάνετε περισσότερη ζημιά και στους δυο σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Urbiola, I., & Estévez, A. (2015). Dependencia emocional y esquemas desadaptativos tempranos en el noviazgo de adolescentes y jóvenes. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • ¿Qué es la dependencia emociona? http://www.dependenciaemocional.org/definicion.html

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.