Πείτε αντίο στον πόνο στον αυχένα με 6 φυσικές λύσεις

Αν και οι διατάσεις και οι τοπικές ασκήσεις μπορούν να αποδειχτούν πολύ αποτελεσματικές για ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα, μην πιέζετε τον αυχένα σας, επειδή μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση. Μάθετε έξι εξαιρετικές φυσικές λύσεις για να πείτε αντίο στον πόνο στον αυχένα.
Πείτε αντίο στον πόνο στον αυχένα με 6 φυσικές λύσεις
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πείτε αντίο στον πόνο στον αυχένα με φυσικές λύσεις; Ο πόνος στον αυχένα αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα που προκύπτει όταν οι μύες σε αυτό το σημείο συσπώνται και δυσκολεύουν την κίνηση του κεφαλιού σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία για τον πόνο στον αυχένα είναι ο ύπνος σε κακή θέση ή η κακή στάση του σώματος, αν και μπορεί επίσης να οφείλεται σε τραυματισμό ή σε χρόνιες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να ταλαιπωρεί τον πάσχοντα για αρκετές μέρες, επειδή η μυϊκή σύσπαση τείνει να έχει διάρκεια, ενώ τον πόνο στον αυχένα συνοδεύουν πονοκέφαλοι και δυσκολία στην κίνηση.

Ωστόσο πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση που αντιμετωπίζεται εύκολα, ακόμα και με φυσικές θεραπείες, που θα βελτιώσουν την κατάσταση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επειδή μπορεί να ξυπνήσετε με πόνο στον αυχένα οποιαδήποτε μέρα, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας έξι αποτελεσματικές λύσεις στις οποίες μπορείτε να στραφείτε την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα.

1. Αντιμετωπίστε τον πόνο στον αυχένα με αιθέριο έλαιο λεβάντας

πόνο στον αυχένα με ελαιο λεβαντας

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν με τη δυσκαμψία και τον πόνο στον αυχένα.

Το χαλαρωτικό του άρωμα αντιμετωπίζει την ένταση που προκαλεί αυτή τη πάθηση, ενώ επίσης χαλαρώνει τους μύες σας.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Βάλτε λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας στις παλάμες σας, τρίψτε τες μεταξύ τους και κάντε απαλό μασάζ στον αυχένα σας.
 • Συνεχίστε το μασάζ με απαλές κινήσεις για πέντε ως οχτώ λεπτά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία δύο φορές τη μέρα, αν είναι απαραίτητο.

2. Αντιμετωπίστε τον πόνο στον αυχένα με ασκήσεις και διατάσεις

Οι ασκήσεις και οι διατάσεις των μυών σας αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να ανακουφιστείτε από τη δυσκαμψία και τον πόνο στον αυχένα.

Συμβάλλουν στην πλήρη αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της καταπόνησης.

Τι πρέπει να κάνετε;

Αφιερώστε μερικά λεπτά για να κάνετε ασκήσεις διατάσεων στον αυχένα σας, όπως οι εξής:

 • Κάντε κυκλικές κινήσεις με τις ωμοπλάτες σας.
 • Τεντώστε τον λαιμό σας προς τα μπρος και προς τα πίσω και στη συνέχεια κάντε περιστροφές του κεφαλιού.
 • Τεντώστε τους θωρακικούς σας μύες.
 • Δυναμώστε τους μύες των ώμων σας.
 • Κάντε ισομετρικές ασκήσεις.

 

3. Επιθέματα με έγχυμα από φλούδα πορτοκαλιού

φλουδες πορτοκαλιου

Το έγχυμα από φλούδα πορτοκαλιού είναι χαλαρωτικό και αντιφλεγμονώδες. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της έντασης και της πίεσης στην περιοχή του αυχένα.

Η χρήση του σε ζέστα επιθέματα βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα και από τις μυϊκές συσπάσεις που τον συνοδεύουν.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Βράστε μερικές φλούδες πορτοκαλιού σε νερό. Μόλις έχετε ένα ωραίο έγχυμα, μουσκέψτε με το υγρό ένα καθαρό πανί.
 • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία είναι ασφαλής για το δέρμα σας και τοποθετήστε το πανί στην πάσχουσα περιοχή.
 • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία δύο ή τρεις φορές τη μέρα.

4. Αντιμετωπίστε τον πόνο στον αυχένα με αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ανακουφίζουν από τον πόνο στον αυχένα και χαλαρώνουν τους μύες της περιοχής μόλις αυτό απορροφηθεί από το δέρμα.

Το μασάζ με έλαιο δεντρολίβανου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον αυχένα και σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε μερικά λεπτά.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Απλώστε μια μικρή ποσότητα ελαίου δεντρολίβανου στον αυχένα και στους ώμους σας κάνοντας μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις.
 • Μην ασκείτε υπερβολική πίεση, επειδή αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να χειροτερέψει την κατάσταση.
 • Επαναλαμβάνετε το μασάζ μέχρι δύο φορές τη μέρα.

5. Αντιμετωπίστε τον πόνο στον αυχένα με άρνικα

αρνικα σε φυαλιδιο

Η άρνικα έχει ισχυρές μυοχαλαρωτικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τον πόνο στον αυχένα όταν χρησιμοποιείται τοπικά.

Μόλις απορροφηθεί, μειώνει τη φλεγμονή και ταυτόχρονα ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματός σας, επιταχύνοντας την οξυγόνωση των πασχόντων μυών.

Διαβάστε για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή τρώγοντας σέλινο.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Προσθέστε αρκετές σταγόνες άρνικα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αμέσως μουσκέψτε με το υγρό ένα βαμβακερό πανί το οποίο θα εφαρμόσετε ως επίθεμα.
 • Μετά από δέκα λεπτά, ξεκουραστείτε. Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία δύο φορές τη μέρα.

6. Κρύα επιθέματα

Η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων απευθείας πάνω στην πάσχουσα περιοχή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε τα επίπεδα της φλεγμονής και να βελτιώσετε τη ροή του αίματος στην πάσχουσα περιοχή στον αυχένα σας.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Σπάστε αρκετά παγάκια και τυλίξτε τα σε ένα καθαρό πανί ή βάλτε τα μέσα σε μια πλαστική σακούλα για να φτιάξετε ένα επίθεμα.
 • Εφαρμόστε το επίθεμα στο σημείο όπου αισθάνεστε πόνο και αφήστε το να δράσει για πέντε ως δέκα λεπτά, μέχρι να μειωθεί η φλεγμονή.
 • Έπειτα εφαρμόστε ένα ζεστό πανί για να ενισχύσετε την καταπραϋντική δράση της θεραπείας.
 • Στη συνέχεια ξεκουραστείτε. Επαναλαμβάνετε αυτήν τη θεραπεία δύο φορές τη μέρα.

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε αυτές τις φυσικές θεραπείες; Αν υποφέρετε από ενοχλητικό πόνο στον αυχένα, διαλέξετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω λύσεις για γρήγορη ανακούφιση.

 

Ευγενική παραχώρηση κύριας εικόνας: wikiHow.com

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barrio J, García M, López M, , Bedia M. Control del estrés. International Journal of Developmental and Educational Psychology [Internet]. 2006;2(1):429-439. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349832312036Chen XM, Tait AR, Kitts DD. Flavonoid composition of orange peel and its association with antioxidant and anti-inflammatory activities. Food Chem. 2017 Mar 1;218:15-21.
 • Halabchi F, Hassabi M. Acute ankle sprain in athletes: Clinical aspects and algorithmic approach. World J Orthop. 2020 Dec 18;11(12):534-558.
 • Kriplani P, Guarve K, Baghael US. Arnica montana L. – a plant of healing: review. J Pharm Pharmacol. 2017 Aug;69(8):925-945.
 • Liu WR, Qiao WL, Liu ZZ, Wang XH, Jiang R, Li SY, Shi RB, She GM. Gaultheria: Phytochemical and pharmacological characteristics. Molecules. 2013 Sep 30;18(10):12071-108.
 • Louw S, Makwela S, Manas L, Meyer L, Terblanche D, Brink Y. Effectiveness of exercise in office workers with neck pain: A systematic review and meta-analysis. S Afr J Physiother. 2017 Nov 28;73(1):392.
 • Raskovic A, Milanovic I, Pavlovic N, Milijasevic B, Ubavic M, Mikov M. Analgesic effects of rosemary essential oil and its interactions with codeine and paracetamol in mice. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015 Jan;19(1):165-72.
 • Silva GL, Luft C, Lunardelli A, Amaral RH, Melo DA, Donadio MV, Nunes FB, de Azambuja MS, Santana JC, Moraes CM, Mello RO, Cassel E, Pereira MA, de Oliveira JR. Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil. An Acad Bras Cienc. 2015 Aug;87(2 Suppl):1397-408.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.