Πικρό πεπόνι: θεραπεύει καρκίνο και διαβήτη;

Η συχνή κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε ανθρώπους με διαβήτη, σε τέτοιο βαθμό που οι μελέτες αναφέρονται σε αυτό ως "φυτική ινσουλίνη".
Πικρό πεπόνι: θεραπεύει καρκίνο και διαβήτη;

Τελευταία ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου, 2018

Το πικρό πεπόνι (μομορντίκα) είναι ένα είδος κολοκυνθοειδούς, τροπικής προέλευσης, το οποίο συχνά καταναλώνεται ως τσάι. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, το φυτό αυτό μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο και το διαβήτη, ενώ διαθέτει ιδιότητες που μπορούν να προλάβουν και να καταπολεμήσουν πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας. Το τσάι αυτό είναι δημοφιλές στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική. Η συχνή κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε ανθρώπους με διαβήτη, σε τέτοιο βαθμό που οι μελέτες αναφέρονται σε αυτό ως “φυτική ινσουλίνη”.

Γιατί το τσάι από πικρό πεπόνι σταματάει το διαβήτη;

Το τσάι από πικρό πεπόνι συνιστάται για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των ανισορροπιών του σακχάρου στο αίμα, όπως αυτές που συνδέονται με το διαβήτη. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι ιδανικό για τους ανθρώπου που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Σχετική έρευνα έχουν διεξάγει οι Δρ. Fuangchan και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το πικρό πεπόνι μειώνει τα προβλήματα του μεταβολισμού χάρη στην επίδρασή του στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Πώς βοηθάει το τσάι από πικρό πεπόνι στην καταπολέμηση του καρκίνου;

πικρό πεπόνι  και καρκινος

Μετά τη διεξαγωγή πολλών μελετών πάνω στις αντικαρκινικές ιδιότητες του τσαγιού από πικρό πεπόνι, βρέθηκε ότι το λαχανικό αυτό αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο μαστό και σε άλλα μέρη του σώματος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Cancer Research”, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα του πικρού πεπονιού έχει την ικανότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων του σώματος και μειώνουν τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, η κακή διατροφή, οι τοξίνες του περιβάλλοντος και ο καπνός του τσιγάρου.

Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, χορηγήθηκαν δόσεις εκχυλίσματος πικρού πεπονιού σε αρουραίους με καρκίνο. Το αποτέλεσμα ήταν μια μείωση κατά 64% του μεγέθους των όγκων στο πάγκρεας χωρίς καμία παρενέργεια. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η υψηλή περιεκτικότητα του πικρού πεπονιού σε αντιοξειδωτικές ουσίες ενισχύει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Παρενέργειες του τσαγιού από πικρό πεπόνι

πικρό πεπόνι

Το τσάι από πικρό πεπόνι δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες, καθώς μερικά από τα συστατικά του μπορούν να προκαλέσουν αποβολές.

Η κατανάλωση τσαγιού από πικρό πεπόνι για μεγάλες χρονικές περιόδους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής στο συκώτι. Αν και το τσάι δεν βλάπτει τον ιστό του συκωτιού, ωστόσο ανεβάζει τα επίπεδα των ενζύμων σε αυτό, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, όπως αρτηριοσκλήρυνση.

Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι η ναυτία, οι εμετοί, η διάρροια και τα έλκη στο στομάχι. Το τσάι αυτό μπορεί να είναι τοξικό για τα παιδιά και θα πρέπει να χορηγείται μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Η συχνή κατανάλωση τσαγιού από πικρό πεπόνι μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, πονοκεφάλους, μειωμένη γονιμότητα, μυϊκή αδυναμία και ακράτεια ούρων.

Πώς φτιάχνω τσάι από πικρό πεπόνι;

Το τσάι από πικρό πεπόνι είναι διαθέσιμο στην αγορά ως σκόνη ή ως εκχύλισμα. Για να φτιάξετε το τσάι, θα πρέπει να βράσετε ένα λίτρο νερό και να προσθέσετε μία ή δύο κουταλιές της σούπας από τη σκόνη. Αφήστε το στην άκρη για έξι ως δέκα λεπτά και μετά πιείτε το. Υπάρχει επίσης σε μορφή κάψουλας.

Άλλες ωφέλειες του πικρού πεπονιού

  • Το πικρό πεπόνι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η άλφα καροτίνη, η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Περιέχει επίσης μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α η οποία, μαζί με τις άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το πικρό πεπόνι, προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση και άλλες ασθένειες.
  • Η κατανάλωση τσαγιού από πικρό πεπόνι προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος, διευκολύνοντας τη χώνεψη και την περίσταλση, προκειμένου να περάσει η τροφή μέσα από το σώμα και να αποβληθούν τελικά οι άχρηστες ουσίες. Είναι επίσης ωφέλιμη για τη δυσκοιλιότητα και τη δυσπεψία.
  • Στην Ινδία το πικρό πεπόνι αποτελεί μια δημοφιλή θεραπεία για την καταπολέμηση λοιμώξεων και δερματικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του επιχείλιου έρπητα.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fuangchan, A., Sonthisombat, P., Seubnukarn, T., Chanouan, R., Chotchaisuwat, P., Sirigulsatien, V., … Haines, S. T. (2011). Hypoglycemic effect of bitter melon compared with metformin in newly diagnosed type 2 diabetes patients. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.12.045

  • Tan, M. J., Ye, J. M., Turner, N., Hohnen-Behrens, C., Ke, C. Q., Tang, C. P., … Ye, Y. (2008). Antidiabetic Activities of Triterpenoids Isolated from Bitter Melon Associated with Activation of the AMPK Pathway. Chemistry and Biology. https://doi.org/10.1016/j.chembiol.2008.01.013

  • Nerurkar, P., & Ray, R. B. (2010). Bitter melon: Antagonist to cancer. Pharmaceutical Research. https://doi.org/10.1007/s11095-010-0057-2

  • Ray, R. B., Raychoudhuri, A., Steele, R., & Nerurkar, P. (2010). Bitter Melon (Momordica charantia) extract inhibits breast cancer cell proliferation by modulating cell cycle regulatory genes and promotes apoptosis. Cancer Research. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-09-3438


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.