Μπορεί το σουτιέν να προκαλέσει καρκίνο του μαστού;

Όταν δεν χρησιμοποιείτε σουτιέν, η φυσική κίνηση ενισχύει την λεμφική κυκλοφορία. Αυτή βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων.
Μπορεί το σουτιέν να προκαλέσει καρκίνο του μαστού;

Τελευταία ενημέρωση: 10 Φεβρουαρίου, 2019

Προκαλεί το σουτιέν καρκίνο του μαστού; Τα σουτιέν, οι κορσέδες, καθώς και πολλοί άλλοι μέθοδοι στήριξης του στήθους, γνωστοί με διαφορετικές ονομασίες στα διάφορα σημεία του κόσμου θεωρούνται πλέον απαραίτητα για τις γυναίκες, καθώς προσφέρουν μια πιο σταθερή εμφάνιση στο στήθος ενώ παράλληλα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στυλ, δεδομένου ότι αυτό το ρούχο αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά στοιχεία στην τέχνη της αποπλάνησης. Ωστόσο, από τον περασμένο ακόμη αιώνα, μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα σουτιέν μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία του στήθους και ότι υπάρχει πιθανότητα με τη χρήση τους να διαγνωστείτε ακόμα και με καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση του σουτιέν (είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε σε εκείνα που περιορίζουν ή ασκούν έντονη πίεση στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος) για πολλές ώρες την ημέρα διακόπτει την λεμφική κυκλοφορία του στήθους και αυξάνει τη θερμοκρασία του, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ακόμα και καρκίνο του μαστού.

Τα σουτιέν προκαλούν καρκίνο του μαστού;

Από τη δεκαετία του ’30, έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες για να προσδιορίσουν την σχέση των σουτιέν με τον σχηματισμό του καρκίνου του μαστού. Οι μελέτες συνεχίστηκαν και μια από τις πιο πρόσφατες απέδειξε ότι τα σουτιέν συμπιέζουν τα λεμφογάγγλια και τις διόδους της λεμφικής κυκλοφορίας, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξάλειψη των τοξινών μέσω της φυσικής λεμφικής παροχέτευσης, οι οποίες με τη σειρά τους συγκεντρώνονται στο στήθος και με τη πάροδο του χρόνου σχηματίζουν κύστες, ινώδη οζίδια και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκινικούς όγκους.

καρκίνο του μαστού

Όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούν λάθος νούμερο σουτιέν, το στήθος τους συμπιέζεται όπως επίσης και τα τριχοειδή αγγεία και οι φλέβες του λεμφικού συστήματος με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η λεμφική κυκλοφορία. Όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης τα σουτιέν αυξάνουν αρκετά τη θερμοκρασία του στήθους, λόγω του υλικού που καλύπτει το στήθος και της πίεσης που ασκείται σε αυτό. Μερικά στήθη σε προκαρκινική ή καρκινική κατάσταση, εμφανίζουν υψηλότερη θερμοκρασία από τα υγιή.

Ελεύθερα στήθη: Φυσικό μασάζ

Όταν μια γυναίκα δεν χρησιμοποιεί σουτιέν, τα στήθη της είναι ελεύθερα και η φυσική κίνηση εξυπηρετεί σαν ένα είδος μασάζ το οποίο ενισχύει την καλή κυκλοφορία ανάμεσα στους λεμφαδένες. Στη συνέχεια, αυτό προωθεί την φυσική εξάλειψη των τοξινών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κυστών και όγκων.

Πέρα από αυτό, έχει ανακαλυφθεί ότι οι γυναίκες που αφήνουν το στήθος τους ελεύθερο τείνουν να αισθάνονται λιγότερη δυσφορία και πόνο σε σχέση με τις γυναίκες που χρησιμοποιούν σουτιέν. Δυο βρετανοί χειρούργοι, ειδικοί στις ασθένειες τους στήθους, αποφάσισαν να διεξάγουν ένα πείραμα για να προσδιορίσουν αν η χρήση των σουτιέν μπορεί να μειώσει τον πόνο στο στήθος ή όχι. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν σουτιέν για 3 μήνες ένοιωθαν λιγότερο πόνο και σε μερικές γυναίκες μάλιστα ο πόνος εξαφανίστηκε εντελώς.

Απατηλή ανάγκη των γυναικών του σήμερα

καρκίνο του μαστού

Η κλωστοϋφαντουργία είχε τεράστια επιτυχία με την παραγωγή διαφόρων ειδών σουτιέν, γεγονός που οδήγησε στην αντίληψη ότι χωρίς το σουτιέν το στήθος χαλαρώνει. Πολλές γυναίκες έχουν ενστερνιστεί τη συγκεκριμένη αντίληψη και με τον φόβο αυτό φορούν σουτιέν ακόμη και όταν κοιμούνται. Ωστόσο, από το 1978 διάφορες μελέτες που διεξήχθησαν στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία, απέδειξαν ότι στην πραγματικότητα ισχύει το άκρως αντίθετο από αυτή την δημοφιλή αντίληψη. Στην ουσία τα σουτιέν είναι αυτά που προωθούν την χαλάρωση του στήθους. Α πό τότε που εμφανίστηκε ο μύθος για τα ελεύθερα στήθη και την χαλάρωσή τους, αποτελεί ένα πολυσυζητημένο θέμα παρά την έλλειψη μελετών για την υποστήριξή του.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στη Γαλλία και την Ιαπωνία απέδειξαν ότι, σε αντίθεση με την δημοφιλή αντίληψη, η χρήση των σουτιέν δεν  διατηρούν το στήθος σφιχτό, δεν τα ανυψώνει αλλά ούτε και βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος.

Και πως εξηγείται αυτό;

Όταν μια γυναίκα χρησιμοποιεί συνεχώς σουτιέν, οι σύνδεσμοι Cooper καθώς και οι μύες του δέρματος που εξυπηρετούν ως φυσική στήριξη του στήθους, διακόπτουν την λειτουργία τους και η κατάστασή τους συνεχώς επιδεινώνεται καθώς το στήθος χάνει την σταθερότητά του ενώ παράλληλα χαλαρώνει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Τα στήθη καλύπτονται από μια πολύ λεπτή και ανθεκτική μεμβράνη που τα κάνει πιο δυνατά ενώ εκτελούν τη λειτουργία τους. Επιπλέον, αναρτώνται από συνδέσμους που εξυπηρετούν ως κάποιο είδος προστατευτικού διχτυού. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, όταν οι γυναίκες σταματούν να χρησιμοποιούν σουτιέν παύουν να έχουν αυτό το δυσβάσταχτο αίσθημα πίεσης. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή το στήθος αρχίζει να χαλαρώνει, αλλά αντιθέτως ξεκινά να λειτουργεί και προσπαθεί να επανακτήσει τη σταθερότητά του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Yakoub, D., Avisar, E., Koru-Sengul, T., Miao, F., Tannenbaum, S. L., Byrne, M. M., … Franceschi, D. (2015). Factors associated with contralateral preventive mastectomy. Breast Cancer: Targets and Therapy. https://doi.org/10.2147/BCTT.S72737
  • Spear, S. L., Carter, M. E., & Schwarz, K. (2005). Prophylactic mastectomy: Indications, options, and reconstructive alternatives. Plastic and Reconstructive Surgery.
  • Davidson NE. Breast cancer and benign breast disease. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 198.
  • Hunt KK, Mittendorf EA. Diseases of the breast. In: Townsend CM, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 20th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 34.
  • National Comprehensive Cancer Network website. NCCN clinical practice guidelines in oncology: breast cancer. Version 1.2016. nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/breast.pdf.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.