Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες;

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε για την ανακούφιση των αιμορροΐδων. Εκτός, βέβαια, από τους συγκεκριμένους τρόπους, να θυμάστε πως εξίσου απαραίτητη είναι και η προσεκτική τήρηση των οδηγιών που θα σας δώσει ο γιατρός σας. 
Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες;
Mario Benedetti Arzuza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Έχετε ακούσει ποτέ για τους τρόπους που μπορείτε να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται όταν κάποιες φλέβες γύρω από την περιοχή του ορθού διαστέλλονται και σχηματίζουν φλεγμονές. Συνήθως η κύρια αιτία που τις προκαλεί είναι η υπερβολική καταπόνηση της περιοχής από τις κενώσεις του εντέρου, αν και δεν είναι η μόνη.

Οι φλέβες αυτές μπορούν να σπάσουν προκαλώντας αιμορραγίες. Εάν το αίμα είναι έντονο κόκκινο, πρόκειται απλώς για τη διάρρηξη ενός αιμοφόρου αγγείου. Ωστόσο, αν το χρώμα είναι πιο σκούρο, η πιθανή αίτια μπορεί να προέρχεται από μια περιοχή πάνω από το ορθό. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μέχρι και χειρουργική επέμβαση.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, η αιμορραγία, ο κνησμός και η αίσθηση καψίματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ιατρική φροντίδα και η παρακολούθηση απαιτούνται για να μπορέσει να επέλθει ταχεία βελτίωση στην κατάσταση του ασθενούς όπως αναφέρει ο Δρ. Varut Lohsiriwat.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αιμορροΐδες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και σε προχωρημένες ηλικίες.

Πώς να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε για να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες.

Παρόλο που αποτελούν πολύ καλές επιλογές για την ανακούφιση από τον πόνο και την ταλαιπωρία, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τη θεραπεία που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

1. Παγοκυψέλες

Πώς να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες - Παγάκια
Ο πάγος μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος σε περιπτώσεις όπου υπάρχει φλεγμονή. Μερικές παγοκυψέλες στην πάσχουσα περιοχή μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα τον πόνο που προκαλούν οι αιμορροΐδες.

2. Λουτρά με φαρμακευτικά βότανα

Για να απαλλαγείτε από την κνησμό και την αίσθηση καψίματος που προκαλούν οι αιμορροΐδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα φαρμακευτικά φυτά, όπως το χαμομήλι, το εκουιζέτο και τη ρίζα της μολόχας.

Διαδικασία και εφαρμογή

 • Μαζέψτε μερικά από αυτά τα βότανα (κατά προτίμηση φρέσκα).
 • Βράστε νερό σε ένα μεγάλο δοχείο και προσθέστε τα βότανα.
 • Αφήστε το έγχυμα να κρυώσει και στραγγίξτε το.
 • Βυθίστε την πάσχουσα περιοχή στο υγρό για 10 λεπτά.

3. Αλόη βέρα

Πώς να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες - Φύλλα αλόης και ζελέ
Το συγκεκριμένο φυτό αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο σε θέματα που αφορούν στην ανάπλαση και φροντίδα του δέρματος, ειδικά στις περιπτώσεις εγκαυμάτων και εξανθημάτων. Είναι επίσης αποτελεσματικό και για τις αιμορροΐδες. Εάν δεν είστε αλλεργικοί στην αλόη, σας προτείνουμε να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα τζελ από αλόη στην περιοχή που παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Διαδικασία και εφαρμογή

 • Μαζέψτε ένα ή δύο φύλλα του φυτού της αλόης και τεμαχίστε τα για να τα ανοίξετε.
 • Ξύστε το τζελ από το εσωτερικό του φυτού και τοποθετήστε το σε ένα μικρό μπολ.
 • Απλώστε το στις φλεγμονώδεις περιοχές.

Ένας άλλος τρόπος προετοιμασίας αυτής της θεραπείας είναι ο παρακάτω:

Παγώστε ένα φύλλο αλόης και απλώστε το κρύο τζελ απευθείας στην περιοχή, για να μειώσετε τη φλεγμονή και να ανακουφίσετε τη φαγούρα.

4. Ντομάτα

Η ντομάτα έχει ορισμένες ιδιότητες που είναι πολύ ωφέλιμες για να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες. Η κατανάλωσή της βοηθάει ως εξής:

 • Απομακρύνει τις τοξίνες και μειώνει τη φλεγμονή (χάρη στη διουρητική της ιδιότητα).
 • Καταπολεμά κάθε είδους μόλυνση.
 • Βελτιώνει την πέψη.
 • Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Προωθεί την επούλωση των πληγών.

Διαδικασία και εφαρμογή

 • Πλένετε καλά μια ώριμη ντομάτα και την κόβετε στη μέση.
 • Την τυλίγετε σε μια γάζα.
 • Την ακουμπάτε, ασκώντας πίεση, απευθείας στην πληγείσα περιοχή.
 • Ξεπλένετε με σαπούνι και δροσερό νερό.

5. Πατάτες και σέσκουλα

Πώς να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες - Πατάτες σε καλάθι
Οι πατάτες και τα σέσκουλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και είναι γνωστά για τις καταπραϋντικές ιδιότητές τους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε απευθείας ως έχουν ή ως υπόθετο για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Διαδικασία και εφαρμογή

 • Ξεφλουδίστε και σχίστε μια ωμή πατάτα.
 • Ακουμπήστε την απευθείας στην πληγείσα περιοχή, με προσοχή. Αφήστε τη για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με φρέσκο νερό.
 • Αφού προηγηθεί κένωση, μπορείτε να κόψετε μια πατάτα σε σχήμα υπόθετου και να την τοποθετήσετε για 20 λεπτά στην περιοχή, για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Διαδικασία και εφαρμογή των σέσκουλων

 • Πάρτε ένα ματσάκι σέσκουλα, πλύνετέ τα καλά και βάλτε τα στο ψυγείο για να κρυώσουν.
 • Απλώστε τα φύλλα στην πάσχουσα περιοχή, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.

Διατροφή για τις αιμορροΐδες

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη θεραπεία των αιμορροΐδων είναι η διατροφή σας, επειδή σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των εντερικών κενώσεων. Εκτός από την κατανάλωση άφθονου νερού, καλή ιδέα  είναι  να προσθέσετε τα παρακάτω τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή σας:

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι τα πιο κατάλληλα για να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες. Η βρώμη, η σίκαλη, το κεχρί βοηθούν στην πρόληψη του ερεθισμού.

Είναι επίσης καλή ιδέα να πίνετε έξι και επτά ποτήρια μεταλλικού νερού και να αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν πολύ αλκοόλ ή ζάχαρη. Να θυμάστε ότι η πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Harnack, L, Waltersm S, and Jacobs, J.R. Dietary intake and food sources of whole grains among US children and adolescents: Data from the 1994-1996 continuing survey of food intakes by individuals. J Am Diet Assoc 2003;10:1015-1019.
 • Villanueva SE, Peña REJP, Martínez HMP et al. Enfermedad hemorroidal en Unidad Médica de Alta Especialidad. Rev Gastroenterol Mex 2006; 71: 428-432.
 • Reis NJA, Kagohara O, Simoes NJ et al. Macroligadura alta. Un nuevo concepto en el tratamiento de hemorroides. Rev Mex Colopro 2007; 13: 15-19.
 • Giordano P, Gravante G, Sorge R, Ovens L, Nastro P. Long-term outcomes of stapled
  hemorrhoidopexy vs conventional hemorrhoidectomy: a meta-analysis of randomized controlled
  trials. Arch Surg. 2009 ;144 :266-72

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.