Λιναρόσπορος για τη δυσκοιλιότητα: Μια εύκολη λύση

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά δυσκοιλιότητας οφείλονται σε έλλειψη ινών στη διατροφή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου σας.
Λιναρόσπορος για τη δυσκοιλιότητα: Μια εύκολη λύση

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαΐου, 2020

Λιναρόσπορος για τη δυσκοιλιότητα! Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά δυσκοιλιότητας οφείλονται σε έλλειψη ινών στη διατροφή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου σας. Μερικοί από τους παράγοντες αυτούς μπορεί να είναι τα ταξίδια, οι αλλαγές στο πρόγραμμα, το άγχος, οι αλλαγές στη ρουτίνα, κ.λπ.. Όμως, με το άρθρο αυτό θα μάθετε πώς να βελτιώσετε την κινητικότητα του εντέρου σας με εύκολο και φυσικό τρόπο, γεγονός που θα αποτρέψει τις βλαβερές συνέπειες που έχει στο σώμα σας η πιθανή λήψη τεχνητών καθαρτικών.

Το μυστικό του λιναρόσπορου για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας κρύβεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βλέννα, η οποία προέρχεται από τις διαλυτές ίνες του. Όταν ο λιναρόσπορος έρχεται σε επαφή με νερό, η βλέννα αυτή απελευθερώνεται, κάτι που κάνει το υγρό γύρω της να γίνεται πιο πηχτό. Για να δούμε λοιπόν τι κάνει ο λιναρόσπορος για τη δυσκοιλιότητα.

Λιναρόσπορος για τη δυσκοιλιότητα - Λιναρόσπορος σε ξύλινη κουτάλα

Λιναρόσπορος για τη δυσκοιλιότητα – Χρήση

Για το λόγο αυτό, ένας από τους πλέον συνιστώμενους τρόπους κατανάλωσης του λιναρόσπορου για το σκοπό της ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα είναι η τοποθέτηση μιας καλής ποσότητας σπόρων μέσα σε ένα ποτήρι νερό για όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, πιείτε το νερό και τους σπόρους με άδειο στομάχι.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία και η υφή που παίρνει το νερό είναι δυσάρεστη για σας (γίνεται πηχτό), συνιστούμε να πάρετε τους σπόρους και να τους αναμείξετε με γάλα, χυμούς από διαφορετικά φρούτα, γιαούρτια, ακόμα και σαλάτες. Αυτό θα κάνει την κατανάλωσή τους ευκολότερη χάρη στην πλούσια γεύση των τροφών με τις οποίες θα τους αναμείξετε. Θα κάνει θαύματα για σας επειδή ακριβώς κατά τη διαδικασία αυτή απελευθερώνεται η βλέννα στην υγρή περιοχή των εντέρων.

Λιναρόσπορος για τη δυσκοιλιότητα – Πώς λειτουργεί η βλέννα;

Η βλέννα σχηματίζει ένα είδος αλοιφής που έχει υπακτική δράση, και περνάει γρήγορα μέσα από το έντερό σας. Αυτή η υπακτική ιδιότητα είναι που κάνει την κατανάλωση του λιναρόσπορου διαφορετική από κάθε άλλο είδος καθαρτικού. Τα καθαρτικά κάνουν το σώμα σας να τα συνηθίζει και κατά κάποιον τρόπο δημιουργούν εθισμό, έτσι χωρίς αυτά είναι δύσκολο να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν φυσικές κινήσεις των εντέρων.

Επίσης, οι διαλυτές ίνες στο λιναρόσπορο μπορούν και συγκρατούν τις τοξίνες του σώματος και τις απομακρύνουν μέσω των κοπράνων πολύ γρηγορότερα, αποτρέποντας την απορρόφησή τους από το έντερο.

Οι σπόροι αυτοί περιέχουν επίσης διαφορετικά ωφέλιμα συστατικά για τη βέλτιστη λειτουργία της υγείας σας. Μερικά από αυτά είναι το άλφα λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι ένα λιπαρό οξύ που ανήκει στην ομάδα των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3, κάτι που σημαίνει μείωση της κακής χοληστερίνης στο σώμα σας. Οι συγκεκριμένοι σπόροι περιέχουν επίσης ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως η λουτεολίνη ή το ολεϊκό οξύ.

Ο λιναρόσπορος κατά του καρκίνου

Ο λιναρόσπορος και οι ατελείωτες ιδιότητές του μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης οποιουδήποτε είδους καρκίνου, ειδικά των καρκίνων του παχέος εντέρου και του μαστού. Επίσης, αν τους καταναλώνετε τακτικά, θα συμβάλλουν στη θεραπεία οποιασδήποτε φλεγμονώδης νόσου, χάρη στο υψηλό επίπεδο των λιπαρών οξέων και των οξέων Ωμέγα-3 που περιέχουν. Για τη συγκεκριμένη ιδιότητα του λιναρόσπορου έχει εκπονήσει μελέτη η καθηγήτρια Ana Calado, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Θα σας βοηθήσουν επίσης να έχετε καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, του ουροποιητικού και του αναπνευστικού σας συστήματος.

Λιναρόσπορος για τη δυσκοιλιότητα - Δύο άνθρωποι τρέχουν

Κλείνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο λιναρόσπορος είναι ένα από τα προϊόντα με τις περισσότερες θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες για διαφορετικά είδη ασθενειών. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε λιναρόσπορο τακτικά, όχι απλώς σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Να θυμάστε ότι ο οργανισμός σας λειτουργεί σαν μια μηχανή και κάθε όργανό του θα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση έτσι ώστε να μην τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο από οποιαδήποτε λειτουργία του σώματός σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Healthline.com Top 10 Health Benefits of Flaxseeds [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds
  • Marlen, S., Sibylle, A., Andr, S., Barbara, N., Birgit, P., Volker, B., & Dagmar-Ulrike, R. (2014). Effects of extracts from Linum usitatissimum on cell vitality, proliferation and cytotoxicity in human breast cancer cell lines. Journal of Medicinal Plants Research. https://doi.org/10.5897/JMPR2013.5221
  • Gutte, K. B., Sahoo, A. K., & Ranveer, R. C. (2015). Bioactive components of flaxseed and its health benefits. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.