5 φαρμακευτικά βότανα για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη

Πέραν από την ψυχολογική αντιμετώπιση, η κατάθλιψη μπορεί ν' αντιμετωπιστεί με μια έξτρα βοήθεια, όπως αυτή ορισμένων φαρμακευτικών βοτάνων.
5 φαρμακευτικά βότανα για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη
Grecia Morillo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Grecia Morillo.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλά φαρμακευτικά βότανα μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Και καθώς πρόκειται για μια ευαίσθητη κατάσταση, η κατάθλιψη μπορεί να συνοδεύεται από συνεχές άγχος, αγωνία, αϋπνία, όπως επίσης και διαταραχές του νευρικού συστήματος.

Η φυσική προέλευση των θεραπειών με φαρμακευτικά βότανα είναι αυτό που βοηθά με τον επαναπρογραμματισμό των ορμονών.

Αυξάνουν τις ορμόνες οι οποίες δημιουργούν καλά συναισθήματα και ηρεμούν τους αναστολείς, εκείνους που στην αρχή αλλοιώνονται ως σύμπτωμα της κατάθλιψης, έως ένα βαθμό.

Αν αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα, θα δείτε ποια φαρμακευτικά βότανα μπορείτε να βάλετε στη καθημερινότητά σας για να πείτε αντίο στην κατάθλιψη μια για πάντα.

Μάθετε για τα φαρμακευτικά βότανα, τα συμπτώματά τους και πώς να τα χρησιμοποιήσετε

1. Βάλσαμο

5 φαρμακευτικά βότανα για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη, βάλσαμο

Ανάμεσα στα φαρμακευτικά βότανα, το βάλσαμο ενδείκνυται, ως φυσική θεραπεία, για τα πρώτα στάδια της κατάθλιψης.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά του τόσο κατά της αγωνίας όσο και κατά των νυχτερινών τρόμων.

Όμως, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μονάχα σε εντελώς φυσικές θεραπείες για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Με άλλα λόγια, δε θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλα αντικαταθλιπτικά ταυτόχρονα.

Συστατικά

 • 1 κούπα νερό (250 ml)
 • 1 κουταλάκι του γλυκού βάλσαμο (5 γραμ.)

Τρόπος χρήσης

 • Ζεστάνετε το νερό. Μόλις βράσει, προσθέστε το βάλσαμο και αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά προτού το καταναλώσετε.
 • Πίνετε 3 φορές την ημέρα.

Να θυμάστε ότι ίσως χρειαστούν έως και 3 εβδομάδες για να δείτε αποτελέσματα, καθώς οι φυσικές θεραπείες είναι πολύ συχνά αποτελεσματικότερες αλλά κάποιες φορές πιο αργές.

2. Παπαρούνες

Οι παπαρούνες ανήκουν στα φαρμακευτικά βότανα τα οποία μπορείτε να έχετε στο σπίτι για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη.

Χάρη στα αλκαλοειδή τους, το κύριο ενεργό τους συστατικό, είναι πολύ καλές στο να κατευνάζουν την αγωνία και να μετριάζουν την κατάθλιψη.

Εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μπορείτε να καταναλώσετε τις παπαρούνες χωρίς αντενδείξεις. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς επηρεάζει η κατάθλιψη τα δύο φύλα, διαβάστε στο άρθρο των Dr. Parker et. al. εδώ.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπα άνθη παπαρούνας (10 γραμ.)
 • 1 κούπα νερό (250 ml)

Τρόπος χρήσης

 • Παρασκευάστε ένα τσάι και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά.
 • Πιείτε το 3 φορές την ημέρα, να θυμάστε όμως ότι είναι και αυτή μια κάπως αργή θεραπεία.

3. Αγγελική

5 φαρμακευτικά βότανα για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη, αγγελική

Η αγγελική ανήκει στην ομάδα των φαρμακευτικών βοτάνων που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή κατάθλιψη. Έχει πολύ ισχυρή δράση.

Αυτό οφείλεται στις καταπραϋντικές της ιδιότητες, οι οποίες χρησιμεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αγωνίας, της αϋπνίας, ακόμη και της έλλειψης όρεξης η οποία είναι προϊόν της σοβαρής κατάθλιψης.

 • Εξαιτίας της δυνατής επίδρασης του κύριου ενεργού συστατικού της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μονάχα από άτομα άνω των 6 ετών.
 • Το φυτό δε θα πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα σας καθώς μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα.

Συστατικά

 • 1 κουταλάκι του γλυκού άνθη αγγελικής (5 γραμ.)
 • 1 κούπα νερό (250 ml)

Τρόπος χρήσης

 • Παρασκευάστε ένα τσάι από αγγελική χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού με τα άνθη της ανά κούπα βραστού νερού και αφήστε το ρόφημα να καθίσει για 5 λεπτά.
 • Πίνετε 3 φορές την ημέρα πριν από κάθε γεύμα και θα δείτε αλλαγές μέσα σε μια εβδομάδα από την έναρξη της θεραπείας.

4. Βαλεριάνα

Όταν ανακαλύφθηκε αρχικά η βαλεριάνα, χρησιμοποιούταν κυρίως για την ικανότητά της να θεραπεύει τους σπασμούς. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου παρατηρήθηκε η αξία της ως κατευναστικό.

Τώρα, σχετίζεται με τις φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών όπως η αγωνία και η αϋπνία.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας βαλεριάνα (10 γραμ.)
 • 1 κούπα νερό (250 ml)

Τρόπος χρήσης

Για να παρασκευάσετε αυτό το τσάι, να θυμάστε ότι χρειάζεστε ολόκληρο το φυτό μαζί με τη ρίζα, καθώς εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη ποσότητα των δυνατοτήτων της για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

 1. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ανά κούπα βραστού νερού και αφήστε το ρόφημα να καθίσει για 15 λεπτά.
 2. Ιδανικά, θα πρέπει να το καταναλώνετε 3 φορές την ημέρα. Αν έχετε υπομονή, θα δείτε πως θα έχετε αποτελέσματα μέσα σε λίγες ημέρες.

5. Τζίνσενγκ

5 φαρμακευτικά βότανα για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη, τζίνσενγκ

Τα προσαρμογόνα κατά του άγχους που χαρακτηρίζουν το τζίνσενγκ είναι εκείνα που αποδεικνύουν την ικανότητά αυτού του φυτού να καταπολεμά την κατάθλιψη.

Αυτό το φαρμακευτικό βότανο έχει μια ικανότητα ενδυνάμωσης του εγκεφάλου, σας βοηθά να χαλαρώσετε και ως αποτέλεσμα κρατά την αγωνία, την κατάθλιψη και την έλλειψη όρεξης μακριά.

Κάποιες πιθανές παρενέργειες με τις οποίες ίσως έρθετε αντιμέτωποι εξαιτίας αυτού του βοτάνου είναι η νευρικότητα και η υπέρταση, αυτές όμως παρουσιάζονται συνήθως μόνο αν ξεπεράσετε τη συνιστώμενη δόση.

Συστατικά

 • ¼ κουταλάκι του γλυκού τζίνσενγκ (1.2 γραμ.)
 • 1 κούπα νερό (250 ml)

Τρόπος χρήσης

 • Ζεστάνετε 1 γραμμάριο τζίνσενγκ σε μια κούπα νερό.
 • Αφήστε το να βράσει για 3 λεπτά και έπειτα να καθίσει για 5 λεπτά.
 • Πίνετε μονάχα μια φορά την ημέρα το πρωί, καθώς τότε έχει καλύτερη επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Yeung, K. S., Hernandez, M., Mao, J. J., Haviland, I., & Gubili, J. (2018). Herbal medicine for depression and anxiety: A systematic review with assessment of potential psycho-oncologic relevance. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.6033
 • Lakhan SE, Vieira KF. Nutritional and herbal supplements for anxiety and anxiety-related disorders: systematic review. Nutr J. 2010;9:42. Published 2010 Oct 7. doi:10.1186/1475-2891-9-42
 • Linde, K., Berner, M. M., & Kriston, L. (2008). St John’s wort for major depression. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000448.pub3
 • Fedurco M, Gregorová J, Šebrlová K, et al. Modulatory Effects of Eschscholzia californica Alkaloids on Recombinant GABAA Receptors. Biochem Res Int. 2015;2015:617620. doi:10.1155/2015/617620
 • Shen, J., Zhang, J., Deng, M., Liu, Y., Hu, Y., & Zhang, L. (2016). The Antidepressant Effect of Angelica sinensis Extracts on Chronic Unpredictable Mild Stress-Induced Depression Is Mediated via the Upregulation of the BDNF Signaling Pathway in Rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2016/7434692
 • Behboodi Moghadam Z, Rezaei E, Shirood Gholami R, Kheirkhah M, Haghani H. The effect of Valerian root extract on the severity of pre menstrual syndrome symptoms. J Tradit Complement Med. 2016;6(3):309–315. Published 2016 Jan 19. doi:10.1016/j.jtcme.2015.09.001
 • Lee S, Rhee DK. Efectos del ginseng sobre la depresión relacionada con el estrés, la ansiedad y el eje hipotalámico-pituitario-adrenal. J Ginseng Res . 2017; 41 (4): 589–594. doi: 10.1016 / j.jgr.2017.01.010

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.