Είναι τα παιδιά πράγματι η αντανάκλαση των γονιών τους;

Η συνέπεια ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε από τα παιδιά μας και στο πώς ενεργείτε οι ίδιοι ως γονείς είναι πολύ σημαντική. Είναι η αντανάκλασή σας και είστε ο καθρέφτης τους. Πρέπει να προσπαθήσετε να είστε οι καλύτεροι καθρέφτες μέσα στους οποίους κοιτάζουν.
Είναι τα παιδιά πράγματι η αντανάκλαση των γονιών τους;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ίσως να ανησυχείτε για το ρητό “τα παιδιά είναι η αντανάκλαση των γονιών τους”.

Εξάλλου, τα παιδιά σας είναι σαν τα σφουγγάρια: απορροφούν ό,τι βλέπουν και ακούν. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό όλα όσα συμβαίνουν στο σπίτι να ωφελούν την ανατροφή τους και τη συμπεριφορά τους.

Το να είσαι γονιός είναι μια πραγματική πρόκληση, αφού δεν πρέπει μόνο να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου καλά, αλλά πρέπει επίσης να είσαι συνεπής με αυτό που λες και κάνεις. Τα παιδιά σας παρακολουθούν και μιμούνται τα πάντα από τις ενέργειές σας, ακόμα κι αν δεν το προσέχετε.

Ναι, τα παιδιά θέλουν να είναι σαν τους γονείς τους. Ως εκ τούτου, ο καθορισμός ενός καλού παραδείγματος είναι το κλειδί για τη διδασκαλία των αξιών και αρχών. Το ότι τα παιδιά είναι αντανάκλαση των γονιών τους είναι κάτι που ανησυχεί πολλούς ανθρώπους.

Υποσυνείδητα, τα παιδιά σας μιμούνται τις χειρονομίες, τις ενέργειές σας, τον τρόπο ομιλίας και ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με άλλους. Αυτό προέρχεται από το απλό γεγονός ότι υπάρχει ένας συναισθηματικός δεσμός μεταξύ σας.

Επομένως αν τα παιδιά είναι η αντανάκλαση των γονιών τους – πώς μπορείτε να είστε επιτυχημένοι σε αυτό;

1. Δημιουργήστε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ανοικτής επικοινωνίας στο σπίτι σας

Είναι τα παιδιά πράγματι η αντανάκλαση των γονιών τους;

Η επικοινωνία είναι κρίσιμη σε μια οικογένεια. Δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης που προάγει τις αξίες και την ασφάλεια στο σπίτι και δημιουργεί άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας. 

Μπορείτε να δείτε εδώ μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ψυχολογική και συναισθηματική ανατροφή των παιδιών.

 2. Ζήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Γνωρίζετε ήδη ότι τα παιδιά είναι η αντανάκλαση των γονιών τους. Ως εκ τούτου, εάν θέλετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αυτό πρέπει να αρχίζει από εσάς. Αν θέλετε τα παιδιά σας να ασκούνται και να τρώνε λαχανικά, δώστε το παράδειγμα δείχνοντάς τους πώς είναι κάτι καλό.

Όπως λέει και η παροιμία, ένα παράδειγμα αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Εφαρμόστε το στην καθημερινή σας ζωή. Μην κάνετε καθημερινά κηρύγματα γιατί πρέπει να κάνουν κάτι και τι είναι αυτό που θα πρέπει να κάνουν-απλά κάντε το μαζί τους.

3. Αποφύγετε να φωνάζετε


μην φωνάζετε στα παιδιά - είναι η αντανάκλαση των γονιών τους

Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να εκπληρώσετε τον ρόλο σας. Το να είστε πάντα υπομονετικοί είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, όταν βρίσκεστε σε άγχος ή σε απόγνωση, αποφύγετε να φωνάζετε στα παιδιά σας ή σε οποιαδήποτε μέλη της οικογένειάς σας.

Αν το κάνετε, τα παιδιά σας θα σκέφτονται ότι αυτό είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά. Στη συνέχεια, τη στιγμή που θα κάνουν το ίδιο, δεν θα μπορείτε να απαντήσετε όταν θα γυρίσουν να σας πουν ότι “το κάνετε και εσείς”.

4. Να τα ενθαρρύνετε να είναι ειλικρινή

Εάν δεν θέλετε τα παιδιά σας να λένε ψέματα,  τότε δεν μπορείτε ούτε εσείς να το κάνετε. Μην βρίσκετε δικαιολογίες και τηρήστε τις υποσχέσεις σας.

Αυτό όχι μόνο θα προάγει την εντιμότητα τους, αλλά θα μάθουν επίσης να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λόγια τους.

5. Αποφύγετε τη βία

Δυστυχώς, οι κακές συνήθειες είναι αυτό που τα παιδιά μαθαίνουν ταχύτερα. Μην χρησιμοποιείτε τη βία ως μέθοδο διδασκαλίας.

Αν κάνουν κάτι που δεν έπρεπε να κάνουν, εξηγήστε ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν εντάξει. Εάν χτυπήσετε τα παιδιά σας, είναι πιθανό να μεγαλώσουν και να γίνουν και τα ίδια επιθετικά. Επιπλέον, θα τους διδάξετε πώς να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις χωρίς να καταφεύγουν στη βία.

Εάν ενθαρρύνετε την επικοινωνία ως έναν τρόπο επίλυσης προβλημάτων, θα αναθρέψετε ένα ευέλικτο άτομο που μπορεί να δει τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

6. Σεβαστείτε και απαιτείστε σεβασμό

Να φέρεστε στους γύρω σας καλά. Αποφύγετε να τους κρίνετε ή να τους στιγματίζετε. Κάτι τέτοιο θα διδάξει στα παιδιά σας να δουν την αξία που έχουν οι άλλοι και πόσο καλές σχέσεις δημιουργούνται με σεβασμό.

Όταν τα παιδιά σας αντιμιλάνε, παίξτε το ρόλο σας και θυμηθείτε ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος να απευθύνονται σε εσάς ή να σας φέρονται έτσι. Μεγαλώστε τα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η σχέση που χτίζετε με την πάροδο του χρόνου πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και το σεβασμό. Φροντίστε να το χτίσετε αυτό μαζί.

7. Πολεμήστε για ό, τι θέλετε


σεβαστείτε τα παιδιά - είναι η αντανάκλαση των γονιών τους

Το να γίνεστε μητέρα δεν σημαίνει να σταματάτε τα όνειρα σας και τις φιλοδοξίες σας. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι σκληρός, αλλά δεν είναι κάτι το αδύνατο.

Να είστε δυνατές κάθε μέρα προκειμένου να ολοκληρώσετε αυτό που θέλετε. Όχι μόνο θα σας εκπληρώσει ως γυναίκα, αλλά θα είστε επίσης ένα παράδειγμα δύναμης και αφοσίωσης για όλη την οικογένειά σας.

8. Να είστε ευχαριστημένοι

Σίγουρα, τίποτα δεν κάνει κάποιον πιο ευτυχισμένο από το να έχει τα παιδιά του δίπλα του. Φροντίστε να τους δείξετε ότι σας κάνουν πολύ ευτυχισμένους, αγκαλιάζοντάς τα και λέγοντάς τους πόσο τα αγαπάτε. Απολαύστε τις στιγμές σας μαζί και πείτε τους πόσο τυχεροί αισθάνεστε που τα έχετε.

Όταν δίνετε αγάπη, παίρνετε αυτή την αγάπη πίσω. Τα παιδιά σας θα σας επιστρέψουν όλες τις αγκαλιές, τα φιλιά και τη φροντίδα που τους δίνετε με όλη τους την καρδιά. Όχι μόνο θα είστε χαρούμενοι, αλλά θα είστε όλοι μαζί ευτυχισμένοι, κάτι που είναι ακόμα καλύτερο.

9. Μην φοβάστε να κάνετε λάθη


μιλήστε με τα παιδιά - είναι η αντανάκλαση των γονιών τους

Φυσικά και θα κάνετε λάθη μερικές φορές. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτύχατε, αρκεί να διορθώσετε τα λάθη σας. Τα παιδιά σας θα δουν το θάρρος σας να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα λάθη σας, να μαθαίνετε από αυτά και να προχωράτε μπροστά και έτσι θα σας μιμηθούν.

Συμπέρασμα

Ναι, τα παιδιά είναι η αντανάκλαση των γονιών τους … έτσι να είστε ο καθρέφτης τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να δουν τον εαυτό τους και να είναι περήφανοι για αυτό που βλέπουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.