Φυσικές θεραπείες για παιδιά χωρίς όρεξη. Μάθετε περισσότερα εδώ!

5 Ιουνίου 2018
Αρχικά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε πως η έλλειψη όρεξης του παιδιού δεν οφείλεται σε ιατρικό πρόβλημα. Επισκεφθείτε έναν γιατρό για να ξεκαθαρίσετε οποιαδήποτε αμφιβολία.

Τα παιδιά χωρίς όρεξη μπορεί να είναι λόγος συνεχούς ανησυχίας για τους γονείς που δεν ξέρουν πώς ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος στα παιδιά, πιέζοντάς τα να τρώνε παραπάνω απ’ ό,τι θέλουν. Το κλειδί είναι να τους ανοίξετε την όρεξη με φυσικό τρόπο.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε θεραπείες οι οποίες διεγείρουν την όρεξη των παιδιών, ώστε να φάνε ό,τι χρειάζεται το σώμα τους χωρίς να τα πιέσετε.

Λόγοι που δεν τρώνε τα παιδιά

Πολλά παιδιά περνούν ορισμένες φάσεις κατά τις οποίες δεν πεινούν πολύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί περνά μια φάση που διαρκεί λίγο. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να διαρκέσει παραπάνω και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, κάτι που ανησυχεί πολύ τους γονείς.

Ορισμένοι λόγοι για τους οποίους δε έχουν πολλή όρεξη τα παιδιά είναι:

  • Δυσανεξία σε τροφές: Κάποιες φορές, τα παιδιά χωρίς όρεξη, δε θέλουν συγκεκριμένες τροφές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν δυσανεξία σ’ αυτές.

Το παραπάνω μπορεί να συμβαίνει με το γάλα, το αλεύρι και τα αποξηραμένα φρούτα. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν το παιδί σας μπορεί να έχει κάποιο πεπτικό πρόβλημα.

  • Αναιμία: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι ο υπαίτιος στα παιδιά χωρίς όρεξη. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως η διατροφή τους είναι ισορροπημένη και επαρκής.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο στη διατροφή τους.

  • Εντερικά παράσιτα: Τα παράσιτα είναι πολύ συχνά στα παιδιά, καθώς βάζουν συχνά τα χέρια στο στόμα τους. Όμως, τα συμπτώματά τους μπορούν ν’ αγνοηθούν ή να συγχυστούν με άλλα προβλήματα.

Κάποια συμπτώματα περιλαμβάνουν νευρικότητα, διεσταλμένες κόρες ή φαγούρα στη μύτη ή τον πρωκτό.

  • Συναισθηματικά προβλήματα: Μην αποκλείετε τα συναισθηματικά προβλήματα από τις πιθανές αιτίες. Για παράδειγμα, η περίπλοκη οικογενειακή ζωή ή οποιοδήποτε πρόβλημα στο περιβάλλον του παιδιού μπορεί να επηρεάσει την όρεξή του.
  • Άλλες ασθένειες: Αν δεν επιστρέψει γρήγορα η όρεξή τους ή είναι υπερβολική, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Έτσι, μπορείτε ν’ αποκλείσετε από τις πιθανές αιτίες τις ασθένειες.

Προτού δώσετε κάποιο φάρμακο στο παιδί σας, να θυμάστε πως κάποια μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πρώτα φυσικές θεραπείες, συνοδευόμενες από μια ισορροπημένη διατροφή και τρόπο ζωής.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Ροφήματα για τα εντερικά παράσιτα

Συμβουλές για παιδιά χωρίς όρεξη

1. Γύρη

Παιδιά χωρίς όρεξη - Γύρη

Η γύρη είναι μια υπερτροφή η οποία μπορεί να λύσει πολλές διατροφικές ανεπάρκειες των παιδιών, όπως είναι η αναιμία.

Για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη της, θα πρέπει να καταναλώνεται ωμή και πριν το φαγητό, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη για την ηλικία δόση.

2. Διατροφική μαγιά

Η διατροφική μαγιά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα και είναι εκπληκτική στην αύξηση της όρεξης. Επιπλέον, είναι ιδανικό συμπλήρωμα που προάγει την υγιεινή φυσική και πνευματική ανάπτυξη.

3. Μυριόφυλλο

Παιδιά χωρίς όρεξη - Μυριόφυλλο

Το μυριόφυλλο είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που αυξάνει την όρεξη και βοηθά τη χώνεψη.

Χρησιμοποιείται επίσης στην πρόληψη και εξουδετέρωση των εντερικών παράσιτων, τα οποία μπορεί να είναι υπεύθυνα για την απώλεια της όρεξης.

4. Αλφάλφα

Το αλφάλφα είναι μια πολύ αλκαλική και υγιεινή τροφή, ιδανική για την αποτροπή ποικίλων προβλημάτων υγείας.

  • Πέραν της διέγερσης της όρεξης, καταπολεμά την καούρα και αποτρέπει τα έλκη στομάχου.

Δείτε επίσης: Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω έλκος στομάχου;

5. Πρωτότυπες συνταγές

Παιδιά χωρίς όρεξη - Ρεβίθια

Προσπαθήστε να παρασκευάζετε φαγητά τα οποία φαίνονται ελκυστικά στο παιδί σας, ώστε να δοκιμάσει νέα πράγματα. Μπορείτε να κάνετε διάφορα σχήματα ή μοναδικά σχέδια στο φαγητό.

Αν δε θέλουν να φάνε όσπρια, ψάρι ή λαχανικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε γέμιση ή κάποια ζύμη με αυτά.

Ένας καλός τρόπος για να κάνετε το παιδί σας να φάει όσπρια είναι να χρησιμοποιήσετε ρεβιθάλευρο.

6. Βοήθεια στην κουζίνα

Τα παιδιά θα πρέπει να βοηθούν στην κουζίνα ανάλογα με την ηλικία τους.

Αυτό θα βοηθήσει ν’ αυξήσετε την όρεξή τους και θα θέλουν να φάνε ό,τι παρασκεύασαν.

7. Αθλήματα

Παιδιά χωρίς όρεξη - Παιδιά και γονείς

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά, είναι ότι η ζωή που ακολουθούν είναι πολύ πιο καθιστική απ’ ό,τι πριν.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών, της ζωής στην πόλη ή των γονιών που δουλεύουν πολύ. Είναι σημαντικό να παίζουν και να λαμβάνουν μέρος σε δυναμικές δραστηριότητες καθημερινά.

  • Carnell, Susan et al. “Parent feeding behavior and child appetite: associations depend on feeding style” International journal of eating disorders vol. 47,7 (2014): 705-9.
  • Galle, J. What to do when a child won’t eat: feeding disorders and developmental disabilities. Center for Autism & Related Disorders. [Online] Avaiable at: https://www.centerforautism.com/Data/Sites/1/media/Feeding-Presentation-South-Africa-1.pdf
  • Citation: POWELL, F. … et al., 2011. Appetite regulation in early childhood: the impact of parenting behaviours and child temperament. IN: Mitchell, S.R. (ed.) Appetite: Regulation, Role in Disease and Control. Hauppauge NY: Nova Science Publishers, pp. 1 – 28.