Μια παιδική αγκαλιά και ο κόσμος σταματάει!

Πολλές φορές μια αγκαλιά μπορεί να πει πολύ περισσότερα από τις λέξεις, επομένως μη διστάζετε να αγκαλιάζετε και να αγκαλιάζεστε.
Μια παιδική αγκαλιά και ο κόσμος σταματάει!
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ίσως να μη συμβαίνει όσο συχνά θα θέλατε, όμως με μια παιδική αγκαλιά, ο κόσμος σταματάει. Σας εκπλήσσει και ξαφνικά όλα αποκτούν νόημα.

Εκεί βρίσκεται η ευτυχία.

Εκείνη τη στιγμή που το παιδί σας τυλίγει τα χέρια του γύρω σας και λέει “σ’αγαπάω, είσαι σημαντικός/ή” χωρίς να χρησιμοποιεί λόγια.

Είμαστε σίγουροι ότι ως μητέρα, πατέρας, γιαγιά, παππούς ή ακόμα και ως εκπαιδευτικός έχετε βιώσει αυτές τις υπέροχες στιγμές αρκετές φορές.

Επειδή είναι κάτι που σας αρέσει πολύ να δέχεστε, δεν βλάπτει να γνωρίζετε πώς να ενθαρρύνετε αυτές τις χειρονομίες ώστε να γίνονται πιο συχνά.

Θα σας δώσουμε μερικές απλές συμβουλές.

Μια παιδική αγκαλιά, κλειδί της συναισθηματικής υγείας

Έχουμε ήδη μιλήσει για τις ωφέλειες της αγκαλιάς -πώς μπορεί να εξαφανίσει τους φόβους, να καταπολεμήσει το άγχος και να ενισχύσει τους δεσμούς με τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Είμαστε συνηθισμένοι να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας όμως… πώς μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να μας αγκαλιάζουν κι αυτά τακτικά;

Δώστε προσοχή στα παρακάτω σημεία.

Ανακαλύψτε 7 συνήθειες των ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Μην αναγκάζετε τα παιδιά να κάνουν κάτι που δεν θέλουν

Όταν μιλάμε για συναισθηματικές και ζεστές χειρονομίες, εξυπακούεται ότι αυτές δεν μπορούν να γίνουν περιορισμοί ή υποχρεώσεις.

Μια πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά σε μερικές οικογένειες είναι ο εξαναγκασμός των παιδιών να αγκαλιάζουν ή να φιλούν άλλους ανθρώπους όταν έρχονται επίσκεψη ή όταν τους συναντούν στο δρόμο.

 • Αν ένα παιδί δεν έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, η χειρονομία αυτή μπορεί να θεωρηθεί ενοχλητική ή αμήχανη. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να αναγκάζετε τα παιδιά να κάνουν κάτι που δεν θέλουν.
 • Έχετε υπόψη σας ότι η αγκαλιά έχει νόημα όταν προέρχεται από ανθρώπους που είναι σημαντικοί για μας.

Δεν υπάρχει λόγος κάποιος ξένος να αγγίζει το παιδί σας και, αν πρόκειται για συγγενή ή στενό φίλο, το παιδί πρέπει να αποφασίσει αν θα τον χαιρετίσει με μια αγκαλιά ή όχι.

Μια παιδική αγκαλιά και ο κόσμος σταματάει!

Λειτουργεί ως ένα καθημερινό παράδειγμα

Σε μια υγιή, ευτυχισμένη οικογένεια, η αγκαλιά αποτελεί μια συνηθισμένη χειρονομία και μέρος της καθημερινότητας.

Αγκαλιάζεστε για να πείτε ευχαριστώ, να δείξετε ευγνωμοσύνη, όταν είστε άρρωστοι ή φοβάστε ή απλώς όταν το θέλετε.

Ανακαλύψτε επίσης την αξία του να μάθουμε στα παιδιά να λένε «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και «καλημέρα».

 • Δεν μπορείτε να αναγκάσετε ένα παιδί να κάνει κάτι το οποίο δεν βλέπει να συμβαίνει γύρω του.
 • Το παιδί πρέπει να βλέπει τακτικά μέσα στην οικογένεια θετικές χειρονομίες με νόημα. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το παιδί θα αισθάνεται παράξενα και αμήχανα απέναντι σε αυτές.

Σεβαστείτε την προσωπικότητα των παιδιών χωρίς κριτική ή τιμωρία

Μερικές φορές οι γονείς μπορεί να κρίνουν τη συμπεριφορά του παιδιού ή να “μιλήσουν αρνητικά” για αυτή.

“Είναι τόσο δειλή, τόσο κλειστή”, “δεν νοιάζεται για τίποτα”, ή “τι τρομερό ότι δείχνει τόσο λίγο συναίσθημα.

 • Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”. Κάτι που σημαίνει ότι το παιδί καταλήγει να κάνει ό,τι αναμένεται από αυτό. Μπορεί τελικά να αισθάνεται ντροπή ή αμηχανία όταν θέλει να κάνει μια χειρονομία οικειότητας ή στοργής.
 • Δεν θα πρέπει ποτέ να βάζετε ταμπέλες σε ένα παιδί ή να αντιμετωπίζετε τις συμπεριφορές του σαν να ήταν μόνιμες. Αν και ισχύει το ότι μερικά παιδιά είναι πιο συνεσταλμένα από άλλα, όλα εκτιμούν τις ζεστές χειρονομίες.
Πατέρας και παιδί

Υπάρχουν στιγμές που μια παιδική αγκαλιά αποτελεί τη μόνη απάντηση

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τη σημασία της αγκαλιάς είναι να τη δουν ως κάτι που αποτελεί κάθαρση, κάτι που τα καθησυχάζει χωρίς λέξεις, μόνο με πράξεις.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς.

 • Μια παιδική αγκαλιά μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτική όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ανησυχίας ή όταν επικρατεί φόβος και ανασφάλεια.
 • Αντί να πείτε, “μην ανησυχείς, κόρη μου, όλα θα πάνε καλά” και “θα είμαι πάντα στο πλάι σου”, μερικές φορές μια αγκαλιά αρκεί. Προσφέρει στο παιδί μια αίσθηση ασφάλειας και επιβεβαίωσης.
 • Όταν το παιδί σας μαθαίνει από νωρίς ότι η αγκαλιά είναι κάτι που μπορεί να το βοηθήσει όταν αισθάνεται “καταβεβλημένο”, είναι πιθανότερο να έρθει πιο γρήγορα σε σας για μια αγκαλιά.
 • Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε πως μερικά παιδιά δυσκολεύονται να πουν “σ’αγαπάω”. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι για πολλά παιδιά μια σύντομη και μη αναμενόμενη αγκαλιά μπορεί να έχει την ίδια σημασία με ένα “σ’αγαπάω”.

Η παιδική αγκαλιά είναι μια χειρονομία που ζεσταίνει την καρδιά και θεραπεύει ταυτόχρονα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Dejours, Christophe. “Psicodinámica del trabajo y vínculo social.” Revista Actualidad Psicológica 274 (2000): 2-5.
 • Moreno, Julio. Ser humano: La inconsistencia, los vínculos, la crianza. libros del Zorzal, 2002.
 • Pichon-Rivière, Enrique, and Fernando Taragano. Teoría del vínculo. No. 159.964. 2. Nueva Visión,, 2012.
 • Sanz, Fina. “Los vínculos amorosos (loves bonds).” Cuadernos Mujer y Salud, Cuadernos Mujer y Salud, Cuadernos Mujer y Salud, Nro 5 (1999).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.