Πόσο επικίνδυνο είναι το οδοντιατρικό αμάλγαμα;

Αν και το σώμα σας έχει τη δυνατότητα να αποβάλει μια ποσότητα υδραργύρου με φυσικό τρόπο, τα υπολείμματά του μπορούν να συγκεντρωθούν στον εγκέφαλό σας και να προκαλέσουν την εμφάνιση μιας σειράς από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Πόσο επικίνδυνο είναι το οδοντιατρικό αμάλγαμα;

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιουνίου, 2020

Γνωρίζατε ότι το οδοντιατρικό αμάλγαμα αποτελείται κυρίως από υδράργυρο και ότι αυτό το βαρύ μέταλλο είναι τοξικό για την υγεία σας; Γνωρίζατε επίσης ότι η χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος έχει απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες λόγω των σοβαρών κινδύνων που εγκυμονεί;

Στο σημερινό άρθρο θα σας ενημερώσουμε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία και την ασφάλεια του οδοντιατρικού αμαλγάματος: τι ακριβώς είναι, πώς επηρεάζει την υγεία σας και τι επιλογές έχετε για να το αντικαταστήσετε;

Τι είναι το οδοντιατρικό αμάλγαμα;

Το αμάγαλμα είναι ένα υλικό ασημί χρώματος, αποτελείται από ένα συνδυασμό διαφόρων μετάλλων, κυρίως από υδράργυρο και οι οδοντίατροι το χρησιμοποιούν για να καλύπτουν τις κοιλότητες που δημιουργούνται λόγω της φθοράς των δοντιών.

Στις μέρες μας, οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν άλλα υλικά για σφραγίσματα καθώς αναρίθμητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα επίπεδα υδραργύρου είναι τοξικά τόσο για το άτομο που έχει το σφράγισμα όσο και για τον οδοντίατρο ο οποίος εργάζεται με αυτό. Επιπλέον, υπάρχει ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο περιβαλλοντικό κίνημα για τη μείωση της χρήσης προϊόντων που φέρουν υδράργυρο επειδή έχουν αρνητική επίδραση στον πλανήτη.

Από το 2008 η χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος έχει απαγορευτεί σε χώρες όπως είναι η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία.

οδοντιατρικό αμάλγαμα

Η έκθεση στον υδράργυρο

Ένα σφράγισμα με οδοντιατρικό αμάλγαμα περιέχει περίπου 120 με 570 mg. υδραργύρου, το οποίο σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου απελευθερώνεται λόγω των επιδράσεων του σιέλου, των οξέων του στομάχου, της τροφής, των υψηλών θερμοκρασιών και πολλών ακόμη.

Παράγει ατμούς υδραργύρου οι οποίοι απορροφώνται από το σώμα μέρα με τη μέρα κατά τη διάρκεια της ζωής σας μετατρέποντας αυτά τα σφραγίσματα σε μεγάλες πηγές συνεχούς τοξικότητας.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προέλθει από την επαφή σας με κάθε τυχόν προϊόν που το περιέχει, όπως είναι τα θερμόμετρα, οι λάμπες, οι μπαταρίες, τα καλλυντικά, οι λευκαντικές κρέμες προσώπου, οι μπογιές, τα παρασιτοκτόνα, κτλ. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι τα μεγάλα ψάρια του ωκεανού όπως είναι ο τόνος και ο ξιφίας μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου και γι αυτόν το λόγο δεν πρέπει να τα καταναλώνετε πολύ συχνά.

θερμομετρο και οδοντιατρικό αμάλγαμα

Οι κίνδυνοι για την υγεία από το οδοντιατρικό αμάλγαμα

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του υδραργύρου είναι ότι ενώ μια ποσότητα αυτού αποβάλλεται από το σώμα με φυσικό τρόπο, αρκετή ποσότητα αυτού του βαρέος μετάλλου μπορεί να συγκεντρωθεί στον εγκέφαλό μας όπου μπορεί να παραμείνει για αρκετά χρόνια. Αυτό προκαλεί μια σταδιακή εκφύλιση των νευρώνων το οποίο αρκετές φορές συνδέεται με ασθένειες όπως είναι το Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας προκύπτει όταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο υδράργυρος περνά τον πλακουντιακό φραγμό και φθάνει στο κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου.

Ο υδράργυρος μπορεί να συγκεντρωθεί επίσης στο γαστρεντερικό σωλήνα, το στόμα, τους πνεύμονες, τον θυρεοειδή αδένα, το βλεννογόνο και σε πολλά άλλα όργανα.

Μπορούν να αφαιρεθούν τα σφραγίσματα με οδοντιατρικό αμάλγαμα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν μαθαίνουν για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο υδράργυρος που βρίσκεται στα σφραγίσματα, θέτουν την αμέσως επόμενη ερώτηση: μπορούν να αφαιρεθούν για να αποφύγω αυτά τα προβλήματα υγείας; Αυτό είναι γεγονός ιδίως για όσους ήδη υποφέρουν από τις παρενέργειες αλλά δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν την αιτία αυτών των συμπτωμάτων.

Η απάντηση είναι “ναι”, μπορούν να αφαιρεθούν αλλά η αφαίρεσή τους θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Αν είναι αδύνατο να τηρηθεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο αφαίρεσης, καλό είναι να αφήσετε τα σφραγίσματα στη θέση τους ώστε να μην εκτεθεί ούτε ο ασθενής αλλά ούτε και ο οδοντίατρος σε μια ξαφνική απελευθέρωση υδραργύρου που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία τους.

Ψάξτε για κάποιον επαγγελματία που να έχει εκπαιδευτεί στην εξαγωγή αυτού του είδους σφραγισμάτων και βεβαιωθείτε ότι θα ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής να διατηρείτε όλο το στόμα σας τελείως απομονωμένο για να αποφύγετε την κατάποση τυχόν υπολειμμάτων του σφραγίσματος.
  • Να χρησιμοποιείτε προστασία των ματιών.
  • Να χρησιμοποιείτε μάσκα οξυγόνου.
  • Η εξαγωγή θα πρέπει να εκτελείται σε ψυχρό περιβάλλον.
  • Αφαιρέστε το σφράγισμα σε ένα κομμάτι και σύντομα.
  • Αντικαταστήστε το παλιό σφράγισμα με ένα καινούριο με υλικά καλύτερης ποιότητας.
  • Να φροντίζετε την περιοχή με αντισηπτικό.

Τόσο για τον ασθενή όσο και για τον οδοντίατρο, σε περίπτωση έκθεσής τους στον υδράργυρο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας σας προτείνουμε μια φυσική και αποτελεσματική θεραπεία για να απομακρύνετε τα βαρέα μέταλλα από το σώμα σας: χλωρέλλα. Αυτό το προϊόν που προέρχεται από άλγη είναι ένας πανίσχυρος αποτοξινωτικός παράγοντας που βοηθά στην εξάλειψη κάθε είδους επιβλαβών ουσιών· όχι των βαρέων μετάλλων, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη.

Ο κόλιαντρος, το σκόρδο και το μαγνήσιο μπορούν επίσης να σας ωφελήσουν.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.