Νόσος Αλτσχάιμερ: Ανιχνεύστε έγκαιρα τα πρώτα σημάδια

Είναι ίσως πολύ δύσκολο για ένα ενεργό, κοινωνικό και σκληρά εργαζόμενο άτομο να μεγαλώνει και ταυτόχρονα να βιώνει μερικές πολύ δυσάρεστες αλλαγές με τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Νόσος Αλτσχάιμερ: Ανιχνεύστε έγκαιρα τα πρώτα σημάδια

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου, 2019

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νευρολογική πάθηση που είναι προοδευτική και μη αναστρέψιμη.

Τόσο το πρόσωπο που πάσχει από την ασθένεια όσο και τα μέλη της οικογένειάς του, χρειάζονται ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη για να χειριστούν τις αλλαγές που προκαλούνται σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξης της ασθένειας αυτής.
Η νόσος Αλτσχάιμερ θεωρείται η κύρια αιτία της εγκεφαλικής φθοράς και άνοιας και μπορεί να ξεκινήσει σε ηλικίες μεταξύ 40 και 90 ετών.
Τα αίτια είναι ακόμη άγνωστα. Χαρακτηρίζεται από αρκετές αλλαγές που οδηγούν στην γενική εγκεφαλική ατροφία.

 

Δείτε ακόμα: Μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο: τα συμπτώματα-κλειδιά

 

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

Σύμφωνα με την ιατρική έρευνα του Ciril Rozman, η ασθένεια μπορεί να κατηγοριοποιηθεί  σε τρεις διαδοχικές φάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Στο πρώτο στάδιο της νόσου, ο ασθενής πάσχει από αμνησία, απότομες εναλλαγές της διάθεσης και προβλήματα στην ομιλία.
  • Στο δεύτερο στάδιο υπάρχουν αξιοσημείωτες αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η προφορική έκφραση επιδεινώνεται και η επικοινωνία με τους άλλους είναι εξασθενημένη. Ο ασθενής βρίσκει δυσκολίες στο να χειριστεί αντικείμενα και στο να διατηρήσει μια κανονική καθημερινή ζωή.

Στο τρίτο στάδιο ο ασθενής μπορεί να διατηρήσει μόνο τη συναισθηματική μνήμη, οι διαθέσεις τείνουν να είναι απρόβλεπτες, οι προσπάθειες για επικοινωνία περιορίζονται σε ακατανόητη φλυαρία, χάνεται ο έλεγχος του σφιγκτήρα, η κατάποση είναι δύσκολη και η κανονική ζωή και καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετικά.

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Πρέπει να προσέξετε εάν σε οποιαδήποτε στιγμή κάποιο μέλος της οικογένειας ή του κοινωνικού σας κύκλου έχει παρουσιάσει οποιαδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα.

  • Επαναλαμβάνει πράγματα που έχει ήδη πει πολλές φορές.
  • Ξεχνάει πού έχει τοποθετήσει αντικείμενα.
  • Δεν μπορεί εύκολα να εκτελέσει τις δραστηριότητες που είναι συνηθισμένες στην καθημερινή του ζωή.
  • Δεν θυμάται ποια μέρα της εβδομάδας είναι, κλπ.

Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει και το άτομο θα πρέπει να αξιολογηθεί ταχύτατα από εξειδικευμένο γιατρό. Εάν η ασθένεια επιβεβαιωθεί, θα προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Οι διάφορες επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ γενικά οδηγούν στο θάνατο σε 4 έως 10 χρόνια μετά την έναρξη της ασθένειας.

Όσον αφορά τη θεραπεία, εξακολουθεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της νόσου, επειδή η αιτία της είναι ακόμα άγνωστη. Τα φάρμακα περιορίζονται στη θεραπεία των συμπτωμάτων.

Είμαστε σε αναμονή για τις επιστημονικές εξελίξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στον εντοπισμό της αιτίας της νόσου Αλτσχάιμερ. Ως εκ τούτου δεν έχουμε θεραπεία με τα γνωστά φαρμακευτικά προϊόντα. Γι’αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα πρώτα σημάδια της ώστε να είστε σε θέση να αποφύγετε την ταχεία πρόοδο της ασθένειας.

 

Θα σας ενδιαφέρει: Έμπρακτη καλοσύνη για να φροντίσετε τον εγκέφαλο

 

 

Φυσιοθεραπεία και νόσος Αλτσχάιμερ

Alzheimer

Η φυσιοθεραπεία επιδιώκει να διατηρεί την καλή ποιότητα ζωής στο βαθμό που ασθένεια το επιτρέπει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι θεμελιώδους σημασίας να ξεκινήσετε τη θεραπεία μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Δεν μπορείτε να σταματήσετε την επιδείνωση της νόσου. Μπορείτε όμως, τουλάχιστον, να προσπαθήσετε την επιβράδυνσή της και να διαφυλάξετε την ανεξαρτησία του ασθενούς όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο ασθενής θα αντιμετωπίσει όλο και περισσότερες δυσκολίες στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων που κάποτε ήταν αυτονόητες. Λόγου του φόβου των πτώσεων ή ατυχημάτων, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πρόοδο της ασθένειας, οι ασθενείς ή τα  μέλη της οικογένειάς τους προτιμούν να μένουν μόνιμα σε μια αναπηρική καρέκλα ή στο κρεβάτι. Υπάρχουν, ωστόσο, διάφορα προβλήματα υγείας που προκαλεί η ακινησία, η οποία επιταχύνει ακόμα περισσότερο τον εκφυλισμό της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Η φυσιοθεραπεία επιδιώκει να επιβραδύνει τη φυσιολογική διαδικασία και πρόοδο της νόσου. Προσπαθεί να διατηρήσει τη δυνατότητα του ασθενούς να περπατάει, με συγκεκριμένες ασκήσεις προσανατολισμένες ειδικά σε κάθε στάδιο της νόσου. Επιπλέον, εφαρμόζει την σωστή στάση του σώματος, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει τις αρθρώσεις και τους μύες. Τέλος, διατηρεί την ισορροπία ή την επαναφέρει στον ασθενή, κ.λπ.

Το ενδιαφέρον και η καθημερινή ενασχόληση με αυτούς τους ασθενείς, τους βοηθά να έχουν περισσότερα ερεθίσματα και να διατηρούν μια πιο δραστήρια ζωή, χωρίς να εγκαταλείπουν τις σχέσεις με την οικογένεια και τους κοινωνικούς κύκλους. Αυτό αποτρέπει την κατάθλιψη, από την οποία υποφέρει η πλειονότητα των ασθενών της νόσου Αλτσχάιμερ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.