Τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια. Ποιες είναι;

Όπως ήδη γνωρίζετε, μία από τις πολλές αιτίες κιτρινίσματος των δοντιών είναι ο καπνός, όμως πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε επίσης επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών και το κιτρινίζουν.
Τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια. Ποιες είναι;
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια. Όλοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέλεια χαμόγελα με αστραφτερά λευκά δόντια στην τηλεόραση. Πώς τα καταφέρνουν αυτοί οι άνθρωποι; Προφανώς οι περισσότεροι υποβάλλονται σε δαπανηρές διαδικασίες λεύκανσης των δοντιών τους, καθώς αυτά με τον καιρό κιτρινίζουν λόγω καθημερινών συνηθειών.

Όπως ήδη γνωρίζετε, μία από τις πολλές αιτίες κιτρινίσματος των δοντιών είναι ο καπνός, όμως πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε επίσης επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών και το κιτρινίζουν. Είναι ένα αντιαισθητικό πρόβλημα. Πώς μπορείτε να το αποφύγετε; Θα σας πούμε σε αυτό το άρθρο.

Τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια

κιτρινίζουν τα δόντια

Γενικά η διαδικασία κιτρινίσματος των δοντιών είναι αργή αλλά σταθερή. Τα οξέα στις τροφές που τρώμε επιτίθενται στο σμάλτο και εκθέτουν την οδοντίνη, που είναι το εσωτερικό στρώμα του δοντιού.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο κιτρινισμένα δόντια από ό,τι οι νεότεροι λόγω της ηλικίας τους. Ωστόσο το κιτρίνισμα των δοντιών μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα αν κάνετε ανθυγιεινή διατροφή. Ανακαλύψτε μερικές τροφές που αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς του λαμπερού σας χαμόγελου.

1. Καφές και τσάι κιτρινίζουν τα δόντια

κιτρινίζουν τα δόντια

Πώς θα ήταν τα πρωινά μας χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ; Ή τα απογεύματά μας χωρίς ένα υγιεινό φλιτζάνι τσάι; Θα πρέπει να σας πούμε ότι συχνά τα δύο αυτά ροφήματα προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια σας.

Ο λόγος είναι απλός: τείνουμε να πίνουμε καφέ και τσάι σε όλη μας τη ζωή και οι ουσίες αυτές τείνουν να διαπερνούν ευκολότερα το σμάλτο.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας, απλώς πίνετέ τα με μέτρο. Δοκιμάστε να βάλετε στο τσάι ή στον καφέ σας λίγο ζωικό γάλα ή γάλα σόγιας. Έτσι θα βλάψει πολύ λιγότερο τα δόντια σας.

2. Κόκκινο κρασί

κιτρινίζουν τα δόντια

Πρόκειται για έναν ακόμα κλασικό εχθρό του σμάλτου των δοντιών σας. Όταν πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, πιθανώς παρατηρείτε ότι χρωματίζει τα δόντια σας. Τι μπορείτε να κάνετε; Όπως πάντα, η καλύτερη μέθοδος είναι να πίνετε κόκκινο κρασί με μέτρο.

Γνωρίζετε ήδη ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει πραγματικά καλό στην υγεία σας και ότι δεν θα πρέπει να το παραλείπετε. Ωστόσο να θυμάστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας έπειτα.

3. Αναψυκτικά τύπου κόλα

κοκα κόλα

Προσοχή! Τα αναψυκτικά τύπου κόλα είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της υγείας των δοντιών σας. Τα φωσφορικά τους οξέα όχι μόνο κιτρινίζουν τα δόντια σας αλλά και διαβρώνουν το σμάλτο, για να μην αναφέρουμε τις γλυκαντικές ουσίες που προκαλούν τερηδόνα.

Συμβουλή; Αποφεύγετε τα αναψυκτικά.

4. Παγωτό και γρανίτα κιτρινίζουν τα δόντια

παγωτό

Το γεγονός αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, όμως το παγωτό και η γρανίτα που σας αρέσει να τρώτε το καλοκαίρι είναι εχθροί του σμάλτου των δοντιών σας. Αυτά τα δροσιστικά προϊόντα φτιάχνονται με πολυάριθμες χημικές ουσίες, γλυκαντικά και οξέα που τους δίνουν τα ελκυστικά τους χρώματα.

Μην ξεγελιέστε: είναι καλύτερα να τα αποφεύγετε και να διατηρήσετε το υγιές, όμορφο χαμόγελό σας.

5. Προσοχή στους χυμούς με σκούρα χρώματα

σταφυλι

Μιλάμε για τους χυμούς από μούρο, φραγκοστάφυλο, κράνμπερι και παντζάρι… Ξέρουμε ότι κάνουν πραγματικά καλό στην υγεία μας, όμως κιτρινίζουν τα δόντια. Όλα τα φρούτα με σκούρο χρώμα, ακόμα και τα λαχανικά όπως οι τομάτες, περιέχουν οξέα που εισχωρούν στα δόντια σας και προκαλούν βλάβη.

Πίνετε πάντα τους συγκεκριμένους χυμούς με μέτρο.

6. Σως σόγιας

σογια κιτρινίζουν τα δόντια

Μας αρέσει πολύ η σως σόγιας. Είναι θαυμάσια στα λαχανικά, σε σάλτσες και στα ασιατικά πιάτα που όλοι αγαπάμε. Ωστόσο είναι πραγματικά βλαβερή για τα δόντια μας.

7. Ξύδι βαλσάμικο

ξυδι

Ό,τι συμβαίνει με τη σως σόγιας συμβαίνει και με το ξύδι βαλσάμικο. Το καρύκευμα αυτό, που ταιριάζει στις σαλάτες και στα λαχανικά μας, όπως κάθε σκούρο ξύδι, βλάπτει τα δόντια μας.

Ωστόσο οι οδοντίατροι λένε κάτι ενδιαφέρον: όποτε το τρώμε με μαρούλι, δημιουργείται ένα φυσικό φράγμα που προστατεύει το σμάλτο μας από τα οξέα. Μην ξεχνάτε λοιπόν να τρώτε λίγο μαρούλι για να αποφύγετε τα κιτρινισμένα δόντια.

Πώς να καταπολεμήσετε το κιτρίνισμα των δοντιών

βουρτσισμα
  • Ο ιδανικός τρόπος να φροντίσετε τα δόντια σας είναι να προσέχετε τι τρώτε. Όταν ένα δόντι αρχίσει να κιτρινίζει, σημαίνει ότι χάνει το σμάλτο του και πιθανώς θα χρειαστεί ειδική αγωγή για να το αποκαταστήσει. Για να το αποφύγετε αυτό, προστατεύετε το σμάλτο σας από τις βλαβερές επιδράσεις των οξέων που περιέχονται στις τροφές.
  • Τρώτε ένα μήλο την ημέρα. Τα μήλα είναι θαυμάσια για την ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών σας.
  • Πίνετε ένα ποτήρι νερό μετά το φαγητό. Έτσι θα αποτρέψετε το κιτρίνισμα του σμάλτου.
  • Να θυμάστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα.
  • Μια άλλη παραδοσιακή μέθοδος για τη λεύκανση των δοντιών σας που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε είναι να τα τρίψετε με μια μπανανόφλουδα. Το σαλικυλικό οξύ στη φλούδα θα εξασφαλίσει εξαιρετική όψη στα δόντια σας.

Είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε μερικές από τις παραπάνω συμβουλές;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.