Πουρίνες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όταν τρώτε τροφές πλούσιες σε πουρίνες, αυξάνεται η ποσότητα ουρικού οξέος. Αν συσσωρευτεί, τότε αυτό το οξύ μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις όπως ουρική αρθρίτιδα.
Πουρίνες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου, 2021

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις πουρίνες λόγω της σχέσης τους με την ουρική αρθρίτιδα. Όμως, λίγοι κατανοούν την πραγματική σημασία αυτών των μορίων και τον ρόλο τους στο σώμα. Είναι μία από τις ενώσεις που συνθέτουν βασικά κομμάτια του δεσοξυριβοζονουκλεϊνικού οξέος (DNA).

Οι πουρίνες είναι ένα είδος νιτρογενούς βάσης, οι οποίες, όπως αναφέραμε μόλις, είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για τη σύνθεση DNA. Γι’ αυτό, εντοπίζονται σε κύτταρα και στα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα στο κρέας.

Επιπροσθέτως, έχουν τον δικό τους κύκλο αποσύνθεσης και αποβολής από το σώμα. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική καθώς όταν αποσυντίθενται μετατρέπονται σε ουρικό οξύ. Αν αυτό δεν αποβληθεί σωστά τότε μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα.

Ανάμεσα στα χημικά που χαρακτηρίζονται ως πουρίνες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: η αδενίνη και η γουανίνη. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε πού χρησιμεύουν οι πουρίνες και γιατί τις χρειάζεται το σώμα σας.

Τι είναι οι πουρίνες;

Οι πουρίνες είναι μια οικογένεια μορίων. Πρόκειται για χημικές ενώσεις οι οποίες αποτελούν ένα τμήμα του DNA σας και άλλων μορίων όπως του ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA). Σε αυτή την οικογένεια, υπάρχουν δύο σημαντικές ομάδες: η αδενίνη και η γουανίνη.

Καθώς αποτελούν κομμάτι του DNA σας, προφανώς βρίσκονται φυσικά στο σώμα. Για την ακρίβεια, το σώμα σας μπορεί να τις δημιουργήσει. Επιπλέον, ορισμένες τροφές όπως το κρέας και το ψάρι είναι πλούσια σε πουρίνες.

Οι πουρίνες συμμετέχουν σε πολλές κυτταρικές μεταβολικές διεργασίες και στη σύνθεση πρωτεϊνών. Υπάρχουν πολλές διαταραχές που αλλάζουν τον φυσιολογικό κύκλο αυτών των μορίων. Παραδείγματος χάρη, όταν επηρεάζεται η διαδικασία αποβολής τους, μπορεί να εμφανίσετε ασθένειες που σχετίζονται με το ουρικό οξύ, όπως ουρική αρθρίτιδα.

Ωστόσο, η ουρική αρθρίτιδα δεν είναι η μόνη σοβαρή πάθηση που συνδέεται με τις πουρίνες, αν και είναι η συχνότερη. Υπάρχουν πολλές διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν τη διάσπασή τους και είναι πιο σοβαρές από την ουρική αρθρίτιδα.

Άνδρας με ουρική αρθρίτιδα
Η ουρική αρθρίτιδα είναι η ασθένεια που συνδέεται περισσότερο με τις πουρίνες, όμως δεν είναι η μοναδική.

Πώς σχετίζονται οι πουρίνες με το ουρικό οξύ;

Οι πουρίνες, όταν διασπώνται στους ιστούς σας, αφήνουν πίσω τους ουρικό οξύΤο συκώτι και το λεπτό έντερο είναι τα όργανα που τις διασπούν φυσιολογικά. Η ποσότητα ουρικού οξέος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Γενικά, ο σπουδαιότερος παράγοντας είναι η διατροφή σας. Ο λόγος είναι πως οι τροφές που τρώτε είναι η σημαντικότερη πηγή πουρινών. Σχεδόν όλο το ουρικό οξύ αποβάλλεται από τα ούρα, αν και μέρος αυτού εκκρίνεται από τα έντερα.

Όταν παράγετε πολύ ουρικό οξύ, ή δεν αποβάλλεται σωστά, αυτό συσσωρεύεται στο σώμα σας. Αν συμβεί αυτό, αποθηκεύεται στους ιστούς σας ως τόφοιΣυσσωρεύεται στις αρθρώσεις σας προκαλώντας αρθρίτιδα. Μια μεγάλη συγκέντρωση ουρικού οξέος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και με τα νεφρά.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένα είδος αρθρίτιδας που εξηγείται από τις πουρίνες. Επηρεάζει την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου των ποδιών σας. Προκαλεί επίσης έντονο πόνο, ερυθρότητα, και πρήξιμο στην περιοχή.

Πόδι πρησμένο εξαιτίας ουρικής αρθρίτιδας
Οι τόφοι είναι ιδιαίτερα ορατές συσσωρεύσεις ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι πουρίνες στη διατροφή;

Όπως προαναφέραμε, το φαγητό είναι η κύρια πηγή πουρινών. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή σας είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τον έλεγχο ασθενειών που προκαλούνται από το ουρικό οξύ.

Παρότι, ιδανικά, όλοι θα πρέπει ν’ ακολουθούν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, ακόμη πιο σημαντικό είναι οι επιρρεπείς σε αυτές τις ασθένειες άνθρωποι να προσέχουν τι τρώνε. Ορισμένες τροφές πλούσιες σε πουρίνες είναι:

  • Τα κρέατα, είτε πρόκειται για μοσχάρι, χοιρινό, κυνήγι, ή πουλερικά.
  • Οστρακοειδή, όπως αστακός ή μύδια.
  • Συκώτι, στομάχι, ή νεφρά οποιουδήποτε ζώου.
  • Ψάρια, όπως καπνιστός σολομός ή αντζούγιες.

Όταν έχετε πρόβλημα μεταβολισμού πουρινών, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε αυτές τις τροφές. Επιπλέον, είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά για ν’ αυξήσετε την ποσότητα ουρικού οξέος που αποβάλλετε. Επίσης, σας προτείνουμε να έχετε ένα υγιές βάρος και ν’ αποφεύγετε το αλκοόλ.

Να θυμάστε

Παρά τις συστάσεις που δώσαμε στο άρθρο μας, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως οι πουρίνες είναι απαραίτητες, αλλά μπορούν να συνδεθούν και με διάφορες ασθένειες. Η ουρική αρθρίτιδα είναι η πιο γνωστή και πολύ επώδυνη. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να προσέχετε ώστε να μπορέσετε να την ανιχνεύσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.