Ροδόχρους ακμή: Ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα

Η ροδόχρους ακμή είναι μια δερματική ασθένεια για την οποία οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη την προέλευση. Προκαλεί ερυθρότητα και η θεραπεία της μερικές φορές απαιτεί συστηματικά φάρμακα. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Ροδόχρους ακμή: Ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου, 2021

Η ροδόχρους ακμή είναι μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως το δέρμα. Δεν είναι δύσκολο να διαγνωστεί και ανιχνεύεται συνήθως νωρίς, επειδή τα συμπτώματά της δεν περνούν απαρατήρητα. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε τις αιτίες και τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ροδόχρους ακμή επηρεάζει 2 στους 1.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτός ο υπολογισμός δεν είναι ακριβής και ποικίλλει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών περιοχών του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα αρχεία της ροδόχρου ακμής. Ενώ ορισμένες χώρες αναφέρουν επιπολασμό μικρότερο από 1%, άλλες έχουν εκτιμήσει την επικράτηση σε άνω του 10% του πληθυσμού.

Είναι σαφές ότι η ασθένεια προσβάλλει το δέρμα, προκαλώντας ερυθρές περιοχές και ορατά και διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, μερικές φορές εμφανίζονται κόκκινα σημάδια στο δέρμα.

Επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με άσπρες επιδερμίδες. Δεν είναι πολύ συνηθισμένη στα παιδιά και η αιχμή της έναρξης είναι στην ενηλικίωση, περίπου στα τριάντα με σαράντα.

Ροδόχρους ακμή: Διαγνωστικά κριτήρια

Πολλές άλλες ασθένειες μιμούνται τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής. Έτσι, οι ιατροί μπορούν να μπερδευτούν και να διαγνώσουν τον ασθενή με άλλες καταστάσεις. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί καθόρισαν κριτήρια το 2002 που πρέπει να τηρούν οι γιατροί για να διαγνώσουν αυτήν την παθολογία.

Αυτά τα διαγνωστικά κριτήρια ταξινομούνται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Μερικά από τα κύρια σημάδια της ροδόχρου ακμής είναι:

 • Ερύθημα προσώπου: ερυθρότητα του δέρματος
 • Τελαγγειεκτασίες: διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία
 • Τέλος, βλατίδες και φλύκταινες: σπυράκια του δέρματος με ή χωρίς πύον

Τα δευτερεύοντα σημεία είναι:

 • Φαγούρα στο δέρμα
 • Ξηρό δέρμα
 • Διευρυμένη μύτη
 • Τραυματισμοί στα μάτια
Η διάγνωση της ροδόχρου ακμής είναι συνήθως σημαντική επειδή τα συμπτώματά της είναι αρκετά εμφανή.

Ροδόχρους ακμή: Αιτίες

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη τις πραγματικές αιτίες της ροδόχρου ακμής. Είναι πιθανό τα γενετικά ζητήματα να συνδυάζονται με κάποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν στην δερματική αντίδραση.

Ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τη ροδόχρου ακτινοβολία με αλλεργίες, ειδικά στοιχεία που επιπλέουν στον αέρα και τα τρόφιμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ροδόχρους ακμή είναι μια μορφή αλλεργίας, αλλά ότι υπάρχει ένα σχετικό συστατικό στην εκδήλωση της αντίδρασης.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με αυτή τη δερματική νόσο είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από υπέρταση και μεταβολικές ασθένειες. Στις γυναίκες, η ορμονική ανισορροπία είναι πιο συχνή.

Μερικοί πιθανοί ενεργοποιητές της ροδόχρου ακμής είναι:

 • Έκθεση στο ηλιακό φως
 • Ξηρός, θυελλώδης καιρός
 • Η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων και αλκοολούχων ποτών
 • Στρες
 • Φάρμακα με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες
 • Καλλυντικά

Συμπτώματα

Σαφώς, το απόλυτο σύμπτωμα της ροδόχρου ακμής είναι οι κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο, που συνήθως βρίσκονται στο κέντρο. Αυτό το σύμπτωμα συνοδεύεται από διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία.

Οι κόκκινες κηλίδες μπορεί να συνοδεύονται από κόκκινα σπυράκια. Συχνά συγχέεται με την ακμή, αν και δεν είναι ο ίδιος τύπος δερματικής βλάβης. Επιπλέον, τα σπυράκια δεν γεμίζουν πάντα με πύον.

Το ρινόφημα, που είναι μια κατάσταση που προκαλεί μια κόκκινη και διευρυμένη μύτη, είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ροδόχρου ακμής. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως βολβοειδής μύτη και συνίσταται σε πάχυνση του δέρματος που καλύπτει τη μύτη.

Τέλος, τα συμπτώματα που επηρεάζουν τα μάτια είναι λιγότερο κοινά. Οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από την οφθαλμική μορφή της νόσου, η οποία προκαλεί εξαιρετικά ξηρά και πρησμένα βλέφαρα.

Τα στάδια αυτής της δερματικής νόσου

Η ροδόχρους ακμή δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ασθενείς. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο που πάσχει από αυτήν και τι την προκαλεί. Η ηλικία μπορεί επίσης να επηρεάσει την πορεία των συμπτωμάτων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημάνουμε το γεγονός ότι η ασθένεια έχει διαφορετικά στάδια:

 • Προδιάθεση για τη ροδόχρουν ακμή: Αυτό το στάδιο είναι η διαλείπουσα και επεισοδιακή εμφάνιση. Οι κόκκινες κηλίδες δεν παραμένουν στο πρόσωπο, καθώς εξαφανίζονται για κάποιο χρονικό διάστημα και επανεμφανίζονται.
 • Πρώτο στάδιο. Όταν τα συμπτώματα είναι επίμονα, η ασθένεια βρίσκεται στο πρώτο της στάδιο. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, εμφανίζονται τελαγγειεκτασίες (διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία).
 • Δεύτερο στάδιο. Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, ο ασθενής πάσχει από σπυράκια στο δέρμα και μερικές φορές φλύκταινες με εκκρίσεις.
 • Τρίτο στάδιο. Το πιο περίπλοκο στάδιο της νόσου. Εκτός από τα παραπάνω, εμφανίζονται οζίδια του δέρματος.
κόκκινα σημάδια στο χέρι
Τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Επιπλέον, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε διάφορα στάδια.

Θεραπεία

Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει θεραπευτική θεραπεία για αυτήν την δερματική νόσο. Οι γιατροί υποδεικνύουν τεχνικές και φάρμακα για τη μείωση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου.

Η θεραπεία πρώτης γραμμής είναι με κρέμες που περιέχουν μετρονιδαζόλη. Αυτή είναι η αρχική επιλογή σε ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσου. Εάν δεν λειτουργούν, οι γιατροί μπορούν να επιλέξουν από του στόματος αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες) ή επίσης ισοτρετινοΐνη.

Για το ρινόφημα, ο ασθενής μπορεί να επιλέξει λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση της ρινικής φλεγμονής. Επίσης, το λέιζερ και το παλμικό φως μπορούν να βοηθήσουν στις τελαγγειεκτασίες (διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία).

Έτσι, ενώ είναι μια δερματική ασθένεια που επηρεάζει έντονα την εμφάνιση του ασθενούς, γνωρίζουμε ότι οι θεραπείες εξακολουθούν να διερευνούνται. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν αυτήν την δερματική νόσο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • van Zuuren, Esther J. “Rosacea.” New England Journal of Medicine 377.18 (2017): 1754-1764.
 • Gallo, Richard L., et al. “Standard classification and pathophysiology of rosacea: The 2017 update by the National Rosacea Society Expert Committee.” Journal of the American Academy of Dermatology 78.1 (2018): 148-155.
 • Plewig, Gerd, Bodo Melnik, and WenChieh Chen. “Rosacea Therapy.” Plewig and Kligman ́ s Acne and Rosacea. Springer, Cham, 2019. 559-572.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.