Ο ρόλος του ψευδάργυρου για το ανοσοποιητικό σύστημα

29 Ιουλίου, 2020 Ο ρόλος του ψευδαργύρου στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος έχει μελετηθεί τα τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωσή του για τη βελτίωση της απόκρισης του σώματός σας σε μολυσματικούς παράγοντες.
Ο ρόλος του ψευδάργυρου για το ανοσοποιητικό σύστημα
Mariana Sánchez Huergo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Mariana Sánchez Huergo.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο ρόλος του ψευδάργυρου είναι πολύ σημαντικός. Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα απαραίτητα μέταλλα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γενικά, η διασφάλιση της σωστής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας ώστε το σώμα σας να ανταποκρίνεται σε μολυσματικούς παράγοντες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients υπογραμμίζει ότι οι βιταμίνες (όπως Α, Β6, Β12, Γ, Δ και Ε) και τα μέταλλα (σελήνιο, μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός) συμπληρώνουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, η έλλειψη αρκετών από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι συχνή, γεγονός που προκαλεί υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων και τις αντίστοιχες συνέπειές τους. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στο ρόλο που παίζει ο ψευδάργυρος και πώς να βελτιστοποιήσετε την πρόσληψη ψευδάργυρου.

Ο ρόλος του ψευδάργυρου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Πρώτον, οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως οι επιδημίες της εποχικής γρίπης και η πρόσφατη εκδήλωση του COVID-19, αποτελούν συχνή αιτία προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η εποχική γρίπη προκαλεί 3 έως 5 εκατομμύρια σοβαρές ασθένειες που απαιτούν νοσηλεία και υψηλά ποσοστά θανάτου παγκοσμίως.

Αν και τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά εργαλεία για την προστασία από τις λοιμώξεις, δεν έχουν όλες οι ασθένειες αυτού του τύπου κάποιο εμβόλιο. Τα εμβόλια χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια πριν εγκριθούν.

Εξαιτίας αυτού, πρέπει να υιοθετήσουμε στρατηγικές για την αντιμετώπιση των μολυσματικών επιδημιών. Ένα μέτρο, για παράδειγμα, είναι η χρήση ανοσοποιητικών συστατικών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για το ρόλο του ψευδάργυρου, τους μηχανισμούς δράσης του και τα τρόφιμα που τον περιέχουν.

ασθενής σε γιατρό
Μια ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσει την εξασθένιση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Για αυτόν τον λόγο, εκτός από τις συμβατικές θεραπείες, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας.

Ψευδάργυρος: Τα κύρια χαρακτηριστικά

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό το ρόλο του ψευδάργυρου στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανακάλυψαν την εξαρτώμενη από ψευδάργυρο θυμουλίνη, που εμπλέκεται στην ανάπτυξη Τ λεμφοκυττάρων στον θύμο, πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Αυτό το ιχνοστοιχείο αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό περισσότερων από 3.000 πρωτεϊνών που παίζουν ρόλο ως ένζυμα και παράγοντες μεταγραφής που συμμετέχουν σε κυτταρικές οδούς σηματοδότησης και διαδικασίες επισκευής και αντιγραφής DNA.

Μηχανισμοί της ανοσολογικής του δράσης

Μεταξύ των πολλαπλών λειτουργιών στη μεταγωγή σήματος και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που ασκεί αυτό το ορυκτό, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Metallomics, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ωρίμανση και τη διατήρηση της ισορροπίας των Τ κυττάρων.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανοσία Th1 λεμφοκυττάρων και να προωθήσει αντιδράσεις φλεγμονής (που χαρακτηρίζονται από έκκριση ιντερλευκίνης 1β).

Πηγές τροφίμων ψευδάργυρου

Όπως ήδη αναφέραμε, οι ερευνητές έχουν μελετήσει πολλές φορές τον ρόλο του ψευδάργυρου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και μπορείτε να καταναλώσετε αυτό το μέταλλο με τη μορφή μεμονωμένων συμπληρωμάτων ή πολυβιταμίνης, ιδανικά θα πρέπει να το καταναλώνετε φυσικά μέσω τροφής.

Οι κύριες πηγές είναι οι εξής:

 • Στρείδια, τα οποία παρέχουν 76 mg ανά 85 g μερίδας τροφής.
 • Ενισχυμένοι κόκκοι, οι οποίοι παρέχουν 15 mg ανά 30 g μερίδα.
 • Βοδινό κρέας, το οποίο περιέχει 6,2 mg ανά 100 g.
 • Κοτόπουλο, το οποίο παρέχει 2,7 mg ανά 100 g μερίδα.
 • Χοιρινό, το οποίο συνεισφέρει 2,9 mg ανά 100 g.
 • Τα θαλασσινά είναι επίσης μια καλή πηγή ψευδαργύρου. Για παράδειγμα, τα μύδια παρέχουν 21 mg ανά 100 g, ενώ οι σαρδέλες παρέχουν 3 mg ανά 100 g.
 • Τέλος, τα όσπρια είναι μια μέτρια αλλά αξιοσημείωτη πηγή. Περιέχουν 1,8 mg ψευδάργυρου ανά 170 γραμμάρια.
τροφές με ψευδάργυρο
Αν και είναι δυνατόν να πάρετε ψευδάργυρο από συμπληρώματα, είναι καλύτερο να το πάρετε από φυσικές πηγές.

Ο ρόλος του ψευδάργυρου και των συμπληρωμάτων

Είναι σημαντικό να καθορίσετε διατροφικές συστάσεις για τα μικροθρεπτικά συστατικά. Αρχικά, αρχές όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θα πρέπει να εγκρίνουν τη λήψη συμπληρωμάτων.

Συγκεκριμένα, και για να υποστηρίξουν τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ειδικοί σας προτείνουν να καταναλώνετε 8 έως 11 mg ψευδάργυρου την ημέρα. Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων ως κύρια πηγή ψευδάργυρου. Αν και δεν είναι η μόνη πηγή, αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους χορτοφάγους και τους βίγκαν να το θυμούνται.

Η σημασία της σωστής διατροφής

Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμίσετε την ανάγκη διατήρησης μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής για να έχετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για την καλή λειτουργία του σώματος. Στην πραγματικότητα, παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Endocrine, Metabolic & Immune Disorders, ένας από τους λόγους για τους οποίους η διατροφή υποφέρει σε υπέρβαρα άτομα είναι η κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων, τα οποία περιέχουν πάρα πολλά trans λιπαρά και απλά σάκχαρα. Αυτά τα τρόφιμα όχι μόνο προάγουν την αύξηση βάρους, αλλά στερούνται απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Κατά συνέπεια, η κατανάλωσή τους αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να θυμάστε το ρόλο του ψευδάργυρου και άλλων θρεπτικών συστατικών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και την υποστήριξη της λειτουργίας του. Αυτό, συνοδευόμενο από βασικά μέτρα υγιεινής, θα βοηθήσει το σώμα σας να προετοιμαστεί για πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • World Health Organization Influenza (Seasonal). Available online: https://www.who.int/news-room/fact- sheets/detail/influenza-(seasonal) (accessed on 2 March 2020).Calder P, Carr A, Gombart A, Eggersdorfer M. Optimal
  • Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020;12(4):1181.
  • Haase H, Rink L. Multiple impacts of zinc on immune function. Metallomics. 2014;6(7):1175.
  • Bonaventura P, Benedetti G, Albarède F, Miossec P. Zinc and its role in immunity and inflammation. Autoimmunity Reviews. 2015;14(4):277-285.
  • Elmadfa I, Meyer A. The Role of the Status of Selected Micronutrients in Shaping the Immune Function. Endocrine, Metabolic & Immune Disorders – Drug Targets. 2019;19(8):1100-1115.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.