Τι προκαλεί την πτώση στα όνειρα; Την έχετε βιώσει;

Προφανώς θα έχετε δει κάποιο, αλλά γνωρίζατε ότι αυτού του είδους τα όνειρα μπορούν να συσχετισθούν με το άγχος;
Τι προκαλεί την πτώση στα όνειρα; Την έχετε βιώσει;

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιανουαρίου, 2019

Η πτώση στα όνειρα είναι σχετικά συνηθισμένη. Λέγεται ότι  το 95% των ανθρώπων έχουν δει τουλάχιστον ένα. Δημιουργούν απότομη ανησυχία που μπορεί να μας ξαφνιάσει και να μας ξυπνήσει. Τι προκαλεί τα όνειρα αυτού του είδους;

Πιθανές εξηγήσεις  για την πτώση στα όνειρα

πτώση στα όνειρα

Είναι αρκετά συνηθισμένο όνειρο. Πηγαίνετε για ύπνο και μόλις αρχίζετε να ονειρεύεστε ξαφνικά πέφτετε σε μια άβυσσο: το έδαφος εξαφανίζεται κάτω από τα πόδια σας ή πέφτετε από την άκρη ενός γκρεμού και βιώνετε αυτήν την τρομακτική αίσθηση της πτώσης. Η καρδιά σας χτυπάει πολύ γρήγορα και ξυπνάτε απότομα με άγχος στην καρδιά και στο μυαλό σας. Μπορεί ακόμη να νομίζετε ότι πέσατε από το κρεβάτι και σε μερικές περιπτώσεις άνθρωποι πραγματικά πέφτουν. Τι προκαλεί αυτό το φαινόμενο;

1 . Συμβαίνει στα πρώτα στάδια του ύπνου.

πτώση στα όνειρα

Αν θυμάστε αυτά τα όνειρα, θα συνειδητοποιήσετε ότι συμβαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά αφότου κοιμηθείτε. Στο Εργαστήριο Ύπνου στο νοσοκομείο της Μαδρίτης στην Ισπανία, έχουν ερευνήσει το φαινόμενο αυτό και συμπέραιναν ότι είναι αποτέλεσμα στοιχειώδους ανισορροπίας μεταξύ του αιθουσαίου συστήματος  (που βρίσκεται στα αυτιά) και του κιναισθητικού συστήματος.

Το σώμα δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί σε ξαπλωτή θέση, πράγμα το οποίο μας πιέζει να ξυπνήσουμε με την αίσθηση ότι πέφτουμε. Αυτό κάνει πραγματικά πολλούς ανθρώπους να πέφτουν από το κρεβάτι.

2 . Το άγχος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.

πτώση στα όνειρα

Τώρα προσπαθήστε να θυμηθείτε τη συναισθηματική σας κατάσταση όταν βιώνετε αυτό το φαινόμενο. Τα όνειρα επίσης σχετίζονται με το άγχος. Υποβάλλουμε το μυαλό μας σε υψηλά επίπεδα δραστηριότητας: η κορτιζόλη επιταχύνει τις βασικές λειτουργίες και τα κύματα του εγκεφάλου βρίσκονται σε μέγιστη δραστηριότητα. Όταν ξαπλώνουμε, ωστόσο, το σώμα μας χαλαρώνει, αλλά το μυαλό παραμένει ενεργό, πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.

Και μετά, μια νέα ανισορροπία συμβαίνει: ένας υπερδραστήριος εγκέφαλος σε ένα χαλαρωμένο σώμα. Αυτό οδηγεί σε μια αίσθηση πτώσης, η οποία μεταγλωττίζεται στα όνειρα, ξυπνώντας μας απότομα.

3 . Το φαινόμενο της παράλυσης στον ύπνο

πτώση στα όνειρα

Έχουμε μιλήσει για παράλυση στον ύπνο σε ένα άλλο άρθρο σχετικά με τις διαταραχές του ύπνου. Αυτό συμβαίνει όταν συνειδητοποιούμε ότι βλέπουμε έναν εφιάλτη, αλλά δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε. Η αίσθηση είναι πολύ ζωντανή κι έντονη, μερικές φορές ακόμη και τρομακτική, ανάλογα με το πόσο αληθινά φαίνονται τα πράγματα. Όταν ονειρευόμαστε ότι πέφτουμε, είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που μας κάνει να θέλουμε να ξυπνήσουμε πριν χτυπήσουμε στο έδαφος.

Θα καταλήξουμε δηλώνοντας ότι η κύρια αιτία αυτού του φαινομένου είναι το άγχος. Ο εγκέφαλος είναι σε υπερδιέγερση, οδηγώντας σε μια ανισορροπία ανάμεσα στο σώμα και στο μυαλό κατά την διάρκεια των αρχικών σταδίων του ύπνου. Ο εγκέφαλος αντιδρά σε αυτήν την ανισορροπία παράγοντας όνειρα γεμάτα άγχος κι ανησυχία. Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι τα όνειρα με πτώση αποτελούν  κληρονομικό  ένστικτο από τους ανθρωποειδείς προγόνους  μας, οι οποίοι κοιμόντουσαν στα δέντρα και ξυπνούσαν ξαφνικά για να μην πέσουν. Ενδιαφέρον, σωστά;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Freud, S. (1979). 4 La interpretación de los sueños. Sigmund Freud Obras Completas. https://doi.org/10.1046/j.1460-9568.2002.02000.x
  • Tirapu-Ustárroz, J. (2012). Neuropsicología de los sueños. Revista de Neurologia.
  • Brailowsky, S. (1998). Las sustancias de los sueños: neuropsicofarmacología. La ciencia para todos.
  • Gómez Milán, E. (2008). El sueño. Vasa.
  • Cuellar NG, Whisenant D, Stanton MP. Hypnic Jerks A Scoping Literature Review. Sleep Medicine Clinics. 2015.
  • Sathe H, Karia S, Desousa A, Shah N. Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. Journal of Neurosciences in Rural Practice. 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.