Καταπολεμήστε τα προβλήματα ύπνου με 7 φυσικά ροφήματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε αρκετά; Δοκιμάστε αυτά τα ροφήματα για να δείτε πόσο καλά είναι και να πείτε αντίο στα προβλήματα ύπνου.
Καταπολεμήστε τα προβλήματα ύπνου με 7 φυσικά ροφήματα
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Καταπολεμήστε τα προβλήματα ύπνου με 7 φυσικά ροφήματα. Ο μη επαρκής ύπνος ή το να μην κοιμάστε 7 με 8 ώρες αδιάκοπα, αποτελούν προβλήματα ύπνου. Ο ύπνος είναι μια βιολογική διεργασία την οποία χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι. Αυτός σας βοηθά να διατηρήσετε τη βιολογική και πνευματική σας υγεία σε βέλτιστη κατάσταση.

Πολλοί άνθρωποι δεν ανησυχούν γι’ αυτή την καθημερινή συνήθεια. Ωστόσο, είναι ο μόνος τρόπος για ν’ αναπληρωθεί η ενέργεια και να προετοιμαστεί το σώμα σας για τη νέα ημέρα.

Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας εκτελεί μια σειρά λειτουργιών. Αυτές υποστηρίζουν τις διεργασίες του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού σας συστήματος, όπως και τις διεργασίες άλλων συστημάτων.

Εξαιτίας αυτών, είναι σημαντικό ν’ αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου νωρίς. Ειδικά αν συμβαίνουν συχνά.

Πριν όμως σκεφτείτε να πάρετε συμβατικά φάρμακα, μια καλή ιδέα είναι να ελέγξετε κάποια φυσικά ροφήματα για να καταπολεμήσετε τα προβλήματα ύπνου.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μοιραστούμε τα 7 καλύτερα.

1. Νερό καρύδας

Καταπολεμήστε τα προβλήματα ύπνου, νερό καρύδας

Η πόση νερού καρύδας πριν πάτε στο κρεβάτι είναι μια καταπληκτική λύση. Βοηθά στην πρόληψη της αϋπνίας και άλλων διαταραχών ύπνου.

Το ρόφημα αυτό είναι πηγή λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών. Μειώνει επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης και του αισθήματος βαρυστομαχιάς, το οποίο προκαλείται από το φαγητό.

Οι ιδιότητες αυτές ρυθμίζουν το άγχος σας. Επίσης βελτιστοποιούν την παραγωγή ορμονών οι οποίες σας βοηθούν να κοιμηθείτε καλά.

Πώς να το πίνετε;

 • Ζεστάνετε μια κούπα με νερό καρύδας (236 ml). Όταν ζεσταθεί πιείτε το αμέσως.
 • Για καλύτερα αποτελέσματα, πιείτε το μια ώρα πριν πάτε στο κρεβάτι.

2. Κόκκινο κρασί

Δε συνιστάται η κατανάλωση αλκοολούχων ροφημάτων. Όμως, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να δώσει στο σώμα σας ενδιαφέροντα οφέλη.

Το ρόφημα αυτό είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία. Μαζί, σας βοηθούν να χαλαρώσετε το νευρικό σας σύστημα ώστε να κοιμηθείτε.

Πέραν αυτού, οι θρεπτικές του ουσίες βοηθούν στην αποβολή τοξινών και κατακρατούμενων υγρών από το σώμα σας. Το κόκκινο κρασί βοηθά επίσης στον έλεγχο προβλημάτων με φλεγμονές.

Πώς να το πίνετε;

 • Βάλτε ένα ποτήρι (236 ml) κόκκινο κρασί και πιείτε το μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο.

3. Χυμός κεράσι

Καταπολεμήστε τα προβλήματα ύπνου, χυμός κεράσι

Αυτό το ρόφημα είναι μία από τις περισσότερο προτεινόμενες φυσικές θεραπείες για την αϋπνία.

Χάρη στη μεγάλη ποσότητα του σε μελατονίνη, μια χημική ουσία η οποία σας βοηθά να ρυθμίσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας.

Πώς να τον πίνετε;

 • Πιείτε μισό ποτήρι (118 ml) χυμό κεράσι πριν πάτε για ύπνο.
 • Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να τον πιείτε για πρωινό. Αλλά μην πίνετε πάνω από ένα ποτήρι την ημέρα.

4. Γάλα

Όσοι δεν έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούν να βρουν μια εξαιρετική λύση για τα προβλήματα ύπνου με ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Το ρόφημα αυτό έχει ένα αμινοξύ γνωστό ως τρυπτοφάνη. Μετά την πέψη του, βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Πώς να το πίνετε;

 • Ζεστάνετε ένα ποτήρι γάλα (236 ml) και πιείτε το μισή ώρα προτού πάτε για ύπνο.

5. Βρώμη

Καταπολεμήστε τα προβλήματα ύπνου, βρώμη

Η κλασική συνταγή για βρώμη είναι ακόμη μια αποτελεσματική λύση για να καταπολεμήσετε τα προβλήματα ύπνου.

Αυτή δεν αποτρέπει μονάχα τα προβλήματα πέψης. Σας δίνει επίσης τρυπτοφάνη και άλλες θρεπτικές ουσίες. Αυτές λειτουργούν για την παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης.

Πώς να το πίνετε;

 • Παρασκευάστε γάλα βρώμης και απολαύστε το μία ώρα πριν πάτε στο κρεβάτι.

6. Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και φυτικές ίνες. Επιπλέον, έχει γίνει ένα από τα πλέον συνιστώμενα φυτικά ροφήματα, για ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη.

Η κατανάλωσή του δίνει στο σώμα σας ενέργεια και προάγει τον ύπνο όταν το πιείτε λίγο πριν πάτε στο κρεβάτι.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές τρυπτοφάνης. Ένα αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή της ορμόνης που προκαλεί ύπνο.

Πώς να το πίνετε;

 • Ζεστάνετε ένα ποτήρι (236 ml) γάλα αμυγδάλου. Πιείτε το μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο.

7. Τσάι από χαμομήλι για τα προβλήματα ύπνου

Καταπολεμήστε τα προβλήματα ύπνου, τσάι από χαμομήλι

Η χαλαρωτική δύναμη του τσαγιού από χαμομήλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμήσετε τα προβλήματα ύπνου. Αυτό είναι ακόμη πιο αληθές όταν τα προβλήματά σας σχετίζονται με το άγχος και το στρες.

Η κατανάλωσή του βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση της έντασης του σώματός σας.

Πώς να το πίνετε;

 • Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι από χαμομήλι, μισή ώρα προτού πάτε για ύπνο.

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε αρκετά; Δοκιμάστε και εσείς κάποια από αυτά τα ροφήματα. Δείτε πόσο καλά είναι και πείτε αντίο στα προβλήματα ύπνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar, Sanjay Gupta. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. (2010).
 • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

  • David L. Watts. The Nutritional Relationships of Magnesium. (2017).

  traceelements.com/Docs/The%20Nutritional%20Relationships%20of%20Magnesium.pdf

  • Xiao Meng, Ya Li, Sha Li, Yue Zhou, et al. Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin. (2005).

  www.mdpi.com/2072-6643/9/4/367

  • Valtonen M., Niskanen L., Kangas AP., Koskinen T. Effect of melatonin-rich night-time milk on sleep and activity in elderly institutionalized subjects. (2010).
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16195124
  • Wilfred R. Pigeon, Michelle Carr, Colin Gorman, Michael L. Perlis. Effects of a Tart Cherry Juice Beverage on the Sleep of Older Adults with Insomnia: A Pilot Study.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3133468/
  • Iriti, M. Journal of the Science of Food and Agriculture, June 19, 2006; online “EarlyView” edition. Murphy, M. Chemistry & Industry, June 19, 2006; page 6. Franco Faoro, PhD, professor of plant pathology, University of Milan, Italy. News release, Society of Chemical Industry.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.