Τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση του θυρεοειδούς

Για να διατηρείτε το θυρεοειδή σας υγιή, είναι σημαντικό να τρώτε τουλάχιστον πέντε μικρά γεύματα την ημέρα και να μην καταναλώνετε σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Προσθέστε ίνες και άσκηση στη ρουτίνα σας.
Τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση του θυρεοειδούς
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής σας είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο λαιμό σας. Ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής των ορμονών Τ4 και Τ3, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και επηρεάζουν και άλλα συστήματα στο σώμα σας. Όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά, δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε τη διατροφή σας, όμως θα πρέπει να έχετε πάντα γνώση των παθήσεων στα πλαίσια των οποίων ο θυρεοειδής σας είτε παράγει περισσότερες ορμόνες από ότι χρειάζεται (υπερθυρεοειδισμός), είτε δεν παράγει αρκετές (υποθυρεοειδισμός). Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένες τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση του θυρεοειδούς με φυσικό τρόπο.

Η έλλειψη ιωδίου είναι μια άμεση αιτία της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, από την οποία πάσχουν πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως. Όταν εμφανίζεται κάποια δυσλειτουργία, είναι απαραίτητο να ακολουθείται μια διατροφή που βοηθάει στην αντιμετώπισή της. Στις παρακάτω παραγράφους θα σας παρουσιάσουμε μερικές βασικές συμβουλές για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς με φυσικό τρόπο.

Διατροφικές συστάσεις για τον υπερθυρεοειδισμό

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση στα πλαίσια της οποίας ο θυρεοειδής διεγείρεται και παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών. Όταν υπάρχει πλεόνασμα ορμονών στο σώμα, μπορεί να προκύψει απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές με πολλή ενέργεια συνιστάται πάντοτε.

ρύθμιση του θυρεοειδούς

Γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί και γάλα) για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς

 • Καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν.
 • Εμπλουτίστε το γιαούρτι σας με συμπυκνωμένο γάλα και πλήρες γάλα σε σκόνη. Χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε μιλκ-σέικ, γλυκά, σούπες, πουρέδες και για να φάτε τα δημητριακά σας.
 • Προσθέστε τυρί στη σαλάτα σας και σε άλλα πιάτα.

Πρωτεΐνες (ψάρια, κόκκινα κρέατα και αβγά)

 • Κόψτε ένα σφιχτοβρασμένο αβγό σε φέτες και προσθέστε το σε σαλάτες ή σε σούπες. Κάντε το ίδιο με τα κρέατα ή τα ψάρια.
 • Χτυπήστε αβγά και προσθέστε τα σε πουρέδες, σούπες, κρέμες, σάλτσες και μιλκ-σέικ.
 • Εμπλουτίστε τα αγαπημένα σας αλμυρά πιάτα με κρέατα ή ψάρια.

Σάκχαρα, ψωμί, μέλι και παξιμάδια

 • Τρώτε παξιμάδια και ψωμί στο πρωινό σας. Συνιστούμε επίσης την κατανάλωσή τους με το μεσημεριανό και με το βραδινό γεύμα.
 • Προσθέστε τηγανητό ψωμί ή κρουτόν στις σούπες και στους πουρέδες σας.

Διατροφή για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς

ρύθμιση του θυρεοειδούς

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, όταν μιλάμε για διαταραχές του θυρεοειδούς, πρέπει να αναφερθούμε επίσης στον υποθυρεοειδισμό. Σε αυτή την περίπτωση ο θυρεοειδής παράγει ανεπαρκή ποσότητα ορμονών. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί κόπωση, κούραση, τριχόπτωση και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Οι περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού είναι πολύ πιο περίπλοκες και θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Η διατροφή σας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ισορροπία και ποικιλία.

Αποφεύγετε τα λίπη, τις ζάχαρες και τις πολλές θερμίδες:

 • Τις επεξεργασμένες τροφές και τα κόκκινα κρέατα, που περιέχουν υπερβολική ποσότητα λίπους.
 • Τη μαργαρίνη, το βούτυρο και το λαρδί.
 • Τη ζάχαρη, λευκή και καστανή. Και τα γλυκά που περιέχουν ζάχαρη.
 • Τα οινοπνευματώδη και τα ζαχαρούχα ποτά.

Συστάσεις για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς

 • Τρώτε μικρές μερίδες 4 με 5 φορές την ημέρα και αποφεύγετε τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Αποφεύγετε τους πειραματισμούς με τροφές.
 • Αυξήστε την καθημερινή σωματική άσκηση. Περπατάτε και αποφεύγετε τις κυλιόμενες σκάλες. Πηγαίνετε για πεζοπορίες.
 • Καταναλώνετε με συνέπεια τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως ωμά και ατμόβραστα λαχανικά και φρούτα.

Γενική φροντίδα του θυρεοειδούς

Υπάρχουν και μερικές άλλες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το θυρεοειδή σας, όπως τα ψάρια του γλυκού νερού, ο σολομός και ο τόνος. Τα λαχανικά και τα φρούτα με ζωηρά χρώματα μπορούν να διεγείρουν το θυρεοειδή και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε φύκια σε σκόνη αντί για αλάτι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.